najwięcej postów 60 dninajwięcej postówostatnio dodanenajlepiej ocenianenajlepiej oceniane 60 dniostatnio dodane odpowiedzi
Witamy na forum serwisu elblag.net. Obecnie forum nastawione jest na tematykę związaną z uruchomionymi serwisami. Jego treść tworzą wątki założone przez użytkowników oraz komentarze dodane do artykułów. Zapraszamy do dyskusji :-)
Sugestie, opinie, zgłaszanie błędów prosimy kierować tutaj. Korzystanie z forum oznacza akceptację regulaminu. Redakcja nie odpowiada za wypowiedzi dodane przez użytkowników.
Zastrzegamy sobie prawo do moderowania i przechowywania zablokowanych komentarzy.
+ dodaj odpowiedź
data dodaniaocena

ogólna rozmowa

wszystkie ogólne tematy, główny kanał forum zakładaj nowe wątki, zaczynaj dyskusję...
Redakcja elblag.net
2014-02-04 09:50 30%

Prezydent Elbląga prezentuje się w Pulsie Biznesu

rozpoczęty ponad rok temu przez Redakcja elblag.net

Ma 59 lat, menedżerskie doświadczenie, od ponad pół roku jest prezydentem Elbląga. Często z jego ust pada słowo „inwestor” – gdyby mógł, przychyliłby im nieba. Także tym z Kaliningradu. Do wypełnienia kwestionariusza samorządowca Puls Biznesu zaprosił Jerzego Wilka.

Zostałem prezydentem...

…i wziąłem się za porządkowanie spraw miejskich. Skala zaniedbań była bardzo duża. Musiałem odbudować zaufanie mieszkańców do urzędu, bo zostało nadszarpnięte za prezydentury mojego poprzednika. Efektem było referendum, w którym odwołano jego ekipę.

Największym atutem mojego miasta są…

…ludzie, którym dobro Elbląga leży na sercu. Udało mi się stworzyć np. zespół fachowców, który zajmuje się obsługą inwestorów. Atutem jest również położenie geograficzne miasta – niestety nie jest ono w pełni wykorzystywane. Chcę to zmienić. Elbląg jako pierwsze miasto w kraju otworzył przedstawicielstwo w Kaliningradzie, a pod koniec ubiegłego roku zorganizował forum gospodarcze dla rosyjskich przedsiębiorców. Mam nadzieję, że nasze starania już wkrótce zaczną przynosić wymierne efekty.

Na pewno trzeba zmienić…

…opinię, jaka krąży o Elblągu – szczególnie wśród samych mieszkańców. Chcę, aby elblążanie byli dumni ze swojego miasta. To pozwoli na budowanie pozytywnego wizerunku także u innych.

Moim największym sukcesem jest…

…to, że ludzie mają do mnie zaufanie.

Moim największym błędem było…

… zbyt duże zaufanie do niektórych osób.

Gdyby miasto dostało w prezencie równowartość rocznych wpływów budżetowych…

…wybudowałbym obwodnicę łączącą Modrzewinę, tereny inwestycyjne Elbląga, z drogą nr 7. To ułatwiłoby ściągnięcie inwestorów do miasta. Jednocześnie inwestycja pozwoliłaby na likwidację mostu pontonowego, który ogranicza rozwój Portu Morskiego w Elblągu. Skomunikowałbym dzielnicę Zatorze z resztą miasta - dzisiaj linia kolejowa odcina tę dzielnicę. Uzbroiłbym kolejne tereny pod inwestycję i zadbał o tereny rekreacyjne dla mieszkańców. Zwiększyłbym również wysokość budżetu obywatelskiego. Mieszkańcy mają mnóstwo fantastycznych pomysłów, wielu z nich nie można zrealizować z powodu ograniczeń finansowych.

Przedsiębiorcom z mojego miasta chciałbym powiedzieć, że…

…są dla mnie najważniejsi. To oni tworzą miejsca pracy, dzięki nim są wpływy do budżetu. Dlatego mogą liczyć na moje wsparcie i pomoc. Rozumiem ich problemy, ponieważ sam przez wiele lat prowadziłem firmę.

Kiedy myślę o partnerstwie publiczno-prywatnym…

… staram się być ostrożny.

Gdy myślę o Unii, to…

…widzę zalety i wady, choć plusów jest więcej. Gdyby nie środki unijne nie udałoby się zrealizować wielu inwestycji. Minusem jest biurokracja.

Gdybym był premierem...

…przeprowadziłbym reformę administracyjną kraju. Szczególnie dla Elbląga zmiany z 1998 r. były krzywdzące. Pilnym problemem do rozwiązania jest służba zdrowia, która znajduje się fatalnym stanie. A lokalnie zleciłbym przekop Mierzei Wiślanej, bo to wpłynęłoby na rozwój Elbląga i całego regionu. Szkoda, że tyle lat niewiele zrobiono w tym celu. Wszyscy na tym tracimy...

Źródło: Puls Biznesu

oceń wątek 9 21 zgłoś do moderacji
2014-02-04 10:17 71%
1

odpowiedziano ponad rok temu przez brak słów
Smiech mnie ogarnia,chłop nie poradził sobie z małym elsinem a tu udaje znawce od zarządzania.Smieszne odpowiedzi przygotowane przez biuro prasowe.Niedługo wybory ,potem do elsinu
odpowiedz oceń post 27 11 zgłoś do moderacji
2014-02-04 10:36 73%
2

odpowiedziano ponad rok temu przez na ulicy mówią
....,a talent menagera nabył jako likwidator Elsinu? Bardzo proszę o podanie do publicznej informacji jakie wykształcenie ma Wilk na jakich uczelniach w jakim trybie oraz ile miał lat jak je ukończył! Redakcjo do roboty!
odpowiedz oceń post 27 10 zgłoś do moderacji
2014-02-04 11:19 29%
3
odpowiedziano ponad rok temu przez a jakie są Twoje kompetencje do oceniania?
czy chcesz powiedzieć, że ELSIN został zlikwidowany? To poważne stwierdzenie, iż to właśnie Wilk był likwidatorem, jesteś pewien?
oceń post 10 24 zgłoś do moderacji
2014-02-04 10:37 20%
4

odpowiedziano ponad rok temu przez Elblażanin
Mądry Gospodarz Miasta, dobry człowiek. Powodzenia Panie Prezydencie w tworzeniu nowej jakości naszego Miasta.
odpowiedz oceń post 10 39 zgłoś do moderacji
Gifas
2014-02-04 12:50 65%
5
odpowiedziano ponad rok temu przez Gifas
nowa jakosc nie oznacza lepszej jakosci:)
oceń post 11 6 zgłoś do moderacji
2014-02-04 12:02 58%
6

odpowiedziano ponad rok temu przez znudzony
a ten dalej o tym przekopie mierzei.
odpowiedz oceń post 7 5 zgłoś do moderacji
2014-02-04 12:25 80%
7

odpowiedziano ponad rok temu przez wiza
Czyż małostkowość i samouwielbienie pana Wilka, nie przeraża?
odpowiedz oceń post 20 5 zgłoś do moderacji
2014-02-04 13:53 20%
8

odpowiedziano ponad rok temu przez rejtan
brawo panie Jerzy ,Popaprańcom to sie nie spodoba,oni jak nie afery! to sypanie piasku w łożyska!!dla tych uczciwych którym naprawde zalezy na dobru miasta ,a nie nabijanie kabzy
odpowiedz oceń post 5 20 zgłoś do moderacji
2014-02-04 13:56 67%
9

odpowiedziano ponad rok temu przez yataman
Czy ty jesteś chorym łbem i urodziłeś się wczoraj?
odpowiedz oceń post 6 3 zgłoś do moderacji
2014-02-04 14:12 69%
10

odpowiedziano ponad rok temu przez 2014
KTOŚ !!!!!! na Niego głosował hahaha
odpowiedz oceń post 9 4 zgłoś do moderacji
2014-02-04 15:45 46%
11

odpowiedziano ponad rok temu przez rafal
Za podzial administracyjny kraju to niech podziekuje Michalowi Wawrynowi.W latach 1997 – 2004 był dyrektorem biura poselskiego Wiesława Walendziaka z ramienia Ruchu Solidarnosci.To on pod rzadami Jerzego Buzka powolal nowy uklad administracyjny kraju.Dzis nasz prezydent obwiescil go nowym dyrektorem MPO.Zaluje decyzji poprzednikow ale ufa im bezgranicznie w administrowaniu spolki miejskiej.Pogratulowac nowej wizji biznesu...przekop mierzei???Biznesowo nawet umysl tego nie udzwignie.
odpowiedz oceń post 6 7 zgłoś do moderacji
dodaj odpowiedź