najwięcej postów 60 dninajwięcej postówostatnio dodanenajlepiej ocenianenajlepiej oceniane 60 dniostatnio dodane odpowiedzi
Witamy na forum serwisu elblag.net. Obecnie forum nastawione jest na tematykę związaną z uruchomionymi serwisami. Jego treść tworzą wątki założone przez użytkowników oraz komentarze dodane do artykułów. Zapraszamy do dyskusji :-)
Sugestie, opinie, zgłaszanie błędów prosimy kierować tutaj. Korzystanie z forum oznacza akceptację regulaminu. Redakcja nie odpowiada za wypowiedzi dodane przez użytkowników.
Zastrzegamy sobie prawo do moderowania i przechowywania zablokowanych komentarzy.
+ dodaj odpowiedź
data dodaniaocena

ogólna rozmowa

wszystkie ogólne tematy, główny kanał forum zakładaj nowe wątki, zaczynaj dyskusję...
Redakcja elblag.net
2014-05-14 16:00 20%

Prezydent Wilk odpowiada: To nieudolny paszkwil

rozpoczęty ponad rok temu przez Redakcja elblag.net

Z uwagą przeczytałem Pani… „felieton” i odnoszę wrażenie, że już rozpoczęła Pani kampanię wyborczą. Niestety bardzo nieudolnie. Paszkwil Pani autorstwa – chyba, że jest to praca wykonana przez kiepskiego PR-owca ‑ to powtórzenie zarzutów stawianych przed referendum Platformie Obywatelskiej - pisze prezydent Jerzy Wilk w odpowiedzi na list radnej Marii Koseckiej.

Powtórzenie nieudolne, pełne frazesów, pustosłowia i nie poparte żadnymi konkretami. Ja z kolei - wspólnie z mieszkańcami Elbląga - dowodów na nieudolność, arogancję i niegospodarność Platformy znajduję mnóstwo. Stykam się z nimi w codziennej pracy, starając się uporządkować sytuację w mieście.

Przepraszając za ten przydługi wstęp, pozwolę sobie ustosunkować się do niektórych zarzutów, postawionych w tekście Pani Koseckiej. Zarzuca mi Pani brak ożywienia gospodarczego, ale moja prezydentura, nie jest prezydenturą kontynuacji. Wiele rzeczy trzeba robić od początku, naprawiać, jest wiele zaległości w poszczególnych dziedzinach. Mimo tego wpieram inwestorów. Dzięki temu na Modrzewinie powstają już dwie firmy; a dzięki pomocy władz miasta kolejny elbląski przedsiębiorca wkrótce ruszy z budową fabryki, w której zatrudnienie znajdzie 250 osób. Przyznam jednak, że ciężko jest w szybki sposób ożywić gospodarczo miasto tak zadłużone jak Elbląg. Przypomnę: Platforma Obywatelska, obejmując władzę po Henryku Słoninie narzekała, że miasto ma nieco ponad 153 mln długu.

Odwołany w ubiegłym roku Nowaczyk zostawił po sobie 299 mln zł długu. A Pani Kosecka dzielnie wpierała te działania prezydenta. Dlatego znając sytuacje finansową Elbląga, w przeciwieństwie do Nowaczyka nie obiecywałem złotych gór, ale konkretne rzeczy, do realizacji.

Pozwolę sobie przytoczyć kilka z nich, żeby nie być gołosłownym: oszczędne gospodarowanie miastem – oszczędności rozpocząłem od siebie rezygnując z funkcji jednego wiceprezydenta oraz nie zatrudniając doradców – Grzegorz Nowaczyk miał trzech zastępców i trzech doradców; zlikwidowałem spółkę Aquapark, której jedynym celem było zapewnienie pani prezes, znajomej Nowaczyka, pensji w wysokości 6,5 tys. zł miesięcznie; na mój wniosek obniżone zostały ceny biletów ZKM; obiecałem obniżenie czynszów w ZBK i to zrobiłem to, nie głosowałem jak Platforma za niemal 100-procentową podwyżką; obiecałem przyspieszenie remontów 503 i 504 i tylko krótkowzrocznością Marii Koseckiej tłumaczę fakt, że wszyscy elblążanie to dostrzegli, poza nią; nie zatrudniam tancerzy, radnych, rodziny, nie załatwiam nikomu mieszkań; obiecałem mieszkańcom basen i na dniach rozpocznie się budowa Centrum Rekreacji Wodnej; wprowadziłem Kartę Dużej Rodziny dla rodzin wielodzietnych; nie zwodziłem kibiców wizją areny sportowej, gdyż miasta na to nie stać; wspólnie z nimi i zarządem klubu wypracowaliśmy kompromis w sprawie modernizowania stadionu przy ul. Agrykola; Pytanie retoryczne: kto nie wywiązywał się z obietnic wyborczych i stosował socjotechniki? Na pewno nie ja, bo wiem, jak to się kończy.

Ponadto chciałbym zaznaczyć, że liczba urzędników nie wzrasta, a dane z marca pokazują, że bezrobocie w porównaniu z marcem 2013 zmalało o ponad 500 osób. Zarzuca mi Pani osobiste wycieczki. Owszem dwa razy byłem w Kaliningradzie na spotkaniu z tamtejszymi władzami i przedsiębiorcami. Jak się to ma do wycieczek polityków Platformy Obywatelskiej m.in. do Chin, Dubaju, Francji, Szwajcarii, na Łotwę, do Rosji. Pani Kosecka, jeśli mnie pamięć nie myli, też była na wycieczce we Francji. Nie protestowała. Twierdzi Pani, że jestem niedostępnym dla mieszkańców?.

Wspomnę tylko, że dzisiaj po raz 12 spotkam się z elblążanami. Kolejne zarzuty pominę, ponieważ słowa te w mojej opinii przekraczają już granice krytyki i naruszają moje dobre imię. Dziwi mnie tylko, że osoba publiczna, radna, zniża się do takiego poziomu.

Z poważaniem
Prezydent Elbląga Jerzy Wilk

oceń wątek 10 39 zgłoś do moderacji
2014-05-14 16:28 88%
1

odpowiedziano ponad rok temu przez stich
zapomniał pan dodać o podwyżkach dla wybranych tych "słusznych urzędników"
odpowiedz oceń post 37 5 zgłoś do moderacji
2014-05-14 16:46 85%
2

odpowiedziano ponad rok temu przez ławeczka
zapomniał Pan o dwóch ławkach na placu Slowiańskim
odpowiedz oceń post 35 6 zgłoś do moderacji
2014-05-14 18:44 74%
3
odpowiedziano ponad rok temu przez kolejne ławeczki
dwie, a będzie więcej....ha,ha,ha,,....
oceń post 14 5 zgłoś do moderacji
2014-05-14 19:16 69%
4
odpowiedziano ponad rok temu przez 1234567
@kolejne ławeczki oczywiscie bedzie wiecej jak znajdzie sie inwestor :D
oceń post 9 4 zgłoś do moderacji
2014-05-14 16:46 83%
5

odpowiedziano ponad rok temu przez Krystyna
Pseudo prezydent zamiast robić coś pożytecznego dla miasta to cały dzień spędził na tworzeniu tej wypowiedzi.... Niech Pan lepiej zacznie działać, a nie tylko Pan gadać potrafi :P:p
odpowiedz oceń post 34 7 zgłoś do moderacji
2014-05-14 16:47 79%
6

odpowiedziano ponad rok temu przez Wenia
Wyrobił się Pan jak gacie w kroku :P
odpowiedz oceń post 34 9 zgłoś do moderacji
2014-05-14 16:51 81%
7

odpowiedziano ponad rok temu przez TERAZJA
Z tekstu p, Wilka wynika, że stara się być dobrym gospodarzem niczym w przeszłości Edward Gierek. ("wicie, rozumicie"}. Ten pan nie zauważył, że większość elblążan uważa, iż gospodarskie wizyty - na elbląskich osiedlach - to relikt PRL. Społeczeństwo obywatelskie to nie masy pracujące klaszczące na widok kacyka. siermiężna prezydentura p. Wilka jest żałosna., podobnie jak argumenty, którymi stara się dać odpór zarzutom M. Koseckiej.
odpowiedz oceń post 35 8 zgłoś do moderacji
2014-05-14 16:52 83%
8

odpowiedziano ponad rok temu przez murzynek
Kadencję tego pana zwanego tymczasowym prezydetem miasta Elbląga mozna opisac w kilku słowach: stwarzanie pozorów, nieróbstwo, niekompetencja, rujnowanie miasta (dalsze zadłużanie), oszustwa, mydlenie oczu o tym, że czarne jest białe! Elbląg nie potrzebuje pozorantów którzy specjalizują sie w odpisywaniu na mało istotne kwestie, Elbląg potrzebuje menedżera, a z tego pana menedżer jak z koziego tyłka trąbka. Gdyby obecny Prezydent zaczął w końcu robić coś dla miasta i jego mieszkańców nie obawiałby się o szarganie opinii przez przeciwników politycznych, a tak niestety traci czas na pisanie odpowiedzi!
odpowiedz oceń post 40 8 zgłoś do moderacji
2014-05-14 17:13 77%
9

odpowiedziano ponad rok temu przez lokalny patriota
Jaki Prezydent - taka odpowiedź.
odpowiedz oceń post 20 6 zgłoś do moderacji
2014-05-14 17:45 82%
10

odpowiedziano ponad rok temu przez urzędnik
Mieszkania może nie są załatwiane ale etaciki w Departamentach to i owszem. A także zlecenia bez postępowań dla wybranych firm - zarówno jeśli chodzi o UM jak i podległe instytucje.
odpowiedz oceń post 23 5 zgłoś do moderacji
2014-05-14 17:53 71%
11

odpowiedziano ponad rok temu przez xyz
Z Wikipedii: "Jerzy Zbigniew Wilk (ur. 15 marca 1955 w Elblągu) – polski ekonomista, przedsiębiorca, społecznik i samorządowiec" - brakuje słowa "wybitny".
odpowiedz oceń post 15 6 zgłoś do moderacji
2014-05-14 18:05 85%
12

W tej odpowiedzi Pan Wilk wszystkie porażki przekuł w sukcesy :). Obniżka biletów przyczyniła się do obniżenia wartosci wozokilometrów, przez co przetargi na usługi komunikacyjne wygrały firmy spoza Elblaga wpłacajace podatki nie w Elblągu tylko np. w Toruniu czy Warszawie. ZBK, obniżenie czynszów o kilka procent do 100% podwyżki Nowaczyka to marny sukces, szczególnie jeśli nie poprawiła sie ściągalnosć zadłużenia mieskzańców, a wręcz wzrosła do kwoty 40 mln zł (to zadłużenie to juz zasługa Pana Wilka), ZBK ledwo dycha a miasto (czyli mieszkańcy nawet ci którzy nie mieszkają w ZBKu) pompuje kasę w tego trupa. Podwyżki swojakom na początku kadencji pamiętają wszyscy. pani rzecznik nie wiedziała czy Pan Prezydent musiał czy chciał dać te podwyżki. Obniżył Prezydent ilosc urzędników a swojakom zafundował podwyżki i premie (wyszło pewnie na 0). Firmy które sie budują na Modrzewinie w Elblągu to na pewno nie zasługa Pana Wilka za krótko urzeduje.
odpowiedz oceń post 33 6 zgłoś do moderacji
2014-05-15 09:16 7%
13
odpowiedziano ponad rok temu przez Mariusz Lewandowski
Nie do końca Panie czarny . Proszę zrozumięć że Elbląg nie leży nad Zambezi i babany nie rosną tu na drzewach a zimą jak sobie nie napalisz to umrzesz. Tu trzeba kombinować a jednak w tym Wilk już przeskoczył Nowaczyka i to pare razy. Firmy budują bo się im to opłaca a opłaca się dlatego że skończyła się politykałupienia wszystkich dla nowej nomenklatury z nadania Platformy Obywatelekiej. Za rok zobaczysz Pan efekty decyzji Wilka i jak na razie złe one nie będą ale fakt że mogł zrobić znacznie więcej i to racja. Ale i tak musiałnadrobić zaległosci po leniwcach z Platformy który mieli czas na wyjazdy a nie mieli czasu na pracę.
oceń post 1 14 zgłoś do moderacji
2014-05-15 16:41 82%
14
odpowiedziano ponad rok temu przez murzynek\
Panie Lewandowski, jesteś Pan żalosny uważasz, że firmy się zleciały jak muchy do kupy, bo Pan Wilk został prezydentem. Tylko dziecko w te bajki uwierzy! Co się takiego zmieniało przez tą tymczasową kadencję, tymczasowego prezydenta że nagle wydarzył się cud i nastały sprzyjające warunki do otwierania firm w Elblągu? Jak zwykle zadnych konkretów (jak Pan Wilk), tylko paplanina
oceń post 9 2 zgłoś do moderacji
2014-05-17 02:05 0%
15
Kolorowy człowieku jeśli nie rozumisz co znaczy bak podwyżek wody czynszu czy poodatku gruntowego to sorki - nici
oceń post 0 6 zgłoś do moderacji
2014-05-14 18:11 83%
16

CIĄG DALSZY....Dlatego nie było szans, zeby zbudować sobie takie wpływy tym bardziej, ze prezydent nie wystawia nosa poza rogatki miasta - to co mamy rozumieć że inwestorzy zaczęli walić drzwiami i oknami gdy dowiedzieli sie, ze Pan Wilk doszedl w końcu do władzy?! Basen - nie długo miasto zapłaci karę do Urzędu Marszałkowskiego za nie wykorzystane środki, zgodnie z harmonogramem budowa miała isć pełną para tymczasem nie ma nawet pozwolenia na budowę, a prace ziemne trwają, za co grożą kary. Remonty ulic jak są realizowane każdy widzi nie trzeba komentować. Zmiana dyrektora MPO - na osiedlach obsługiwanych przez MPO syf aż strach sterty śmieci walają się w pobliżu śmietników niczym małe wysypiska śmieci a nowy dyrektor z prezydentem rozdają worki do selektywnej zbiórki odpadów, po co pytam jak nie ma kto śmieci wywozić?! Spotkania z Elblażanami przypominają relikt PRL, zwykła paplanina, żadnych, ale to żadnych konkretów, jeśli sie myle prosze o przykłady! To tyle Dziękuję.
odpowiedz oceń post 30 6 zgłoś do moderacji
2014-05-14 18:33 89%
17

odpowiedziano ponad rok temu przez urnochód
Ja p[tole do czego doprowadziły te "...wszy i gnidy..." i teraz mamy takiego prezydenta? A co do słów "... że jest to praca wykonana przez kiepskiego PR-owca ..." mam wrażenie że z takich usług Jerzy Wilk korzysta już od roku?
odpowiedz oceń post 33 4 zgłoś do moderacji
2014-05-14 18:38 78%
18

odpowiedziano ponad rok temu przez rafal
Dziwne ze tak pozytywnie pisze Pan Prezydent tylko o sobie i w swoim imieniu.Mam wrazenie ze oprocz samego Prezydenta do rzadzenia nikt nie jest mu potrzebny.Po przeczytaniu tego listu pochwalnego takie odnioslem wrazenie.
odpowiedz oceń post 21 6 zgłoś do moderacji
2014-05-14 19:12 85%
19

odpowiedziano ponad rok temu przez orter
Marnym by nie powiedzieć gorzej PR'owcem jest obecna Rzecznik Prezydenta co staje sie coraz bardziej widoczne
odpowiedz oceń post 23 4 zgłoś do moderacji
2014-05-14 19:58 81%
20

odpowiedziano ponad rok temu przez ds
Obiecał tez likwidacje Straży miejskiej i przekop na mierzei.
odpowiedz oceń post 21 5 zgłoś do moderacji
2014-05-14 20:03 29%
21

odpowiedziano ponad rok temu przez rejtan
brawo Panie Prezydecie!!! POpaprancy narobili szkód ,długów a Pan niestety tą stajnię Augiasza[ Nowaczyka] i jego Popapranych radnych porządkuje a raczej chlew niż stajnie.Zrobił Pan w tak krótkim czasie bardzo dużo dla Elbląga i jego mieszkańców, swoje obietnice konsekwentnie Pan realizuje, zostało jeszcze zgłoszenie na radzie miasta uchwały o likwidacji nierobów ze straży miejskiej.jeżeli rada nie poprze tej uchwały winy Pańskiej nie będzie.przełkniemy to! Po wyborach na jesieni radę się wymieni mam nadzieję ę cel sie zrealizuje!Dziękujemy za dobre rządy!!!!!!!!!!!!!1
odpowiedz oceń post 10 25 zgłoś do moderacji
2014-05-14 20:16 72%
22

odpowiedziano ponad rok temu przez wiza
Szczytem osiągnięć pana Wilka to bycie radnym. Ta praca pana Wilka po prostu przerasta.
odpowiedz oceń post 23 9 zgłoś do moderacji
2014-05-14 21:21 26%
23

odpowiedziano ponad rok temu przez eldupa
Panie Wilku poleć do Dubaju, albo Chin, wydaj 200 tys. zł na inne wycieczki, wtedy zadowolisz czytelników elblag.net
odpowiedz oceń post 5 14 zgłoś do moderacji
2014-05-14 21:38 25%
24

odpowiedziano ponad rok temu przez Blondynki to jednak głupie są
@orter nie marudz. Pani Monika Rzecznik jest fajna bo wszystkie Moniki to fo tajne są. A z tą blondynką Kosecką to cos trzeba zrobić jaki sąd koleżeński czy cos by Babsku zamknąć niewyparzoną gebulke.
odpowiedz oceń post 7 21 zgłoś do moderacji
2014-05-14 21:48 70%
25

odpowiedziano ponad rok temu przez pamietliwy
no to kolego przesadziłeś,masz chyba problem z kobietami.Naruszenie dobrego imienia ewidentne,będziesz miał problem koleś..Lewandowski też używa często okresleń blandynka .Jest to uporczywe wyszydzanie i nękanie.Zapis zapamietany
odpowiedz oceń post 16 7 zgłoś do moderacji
2014-05-14 23:10 0%
26
Rozumiem kolego że zamierzasz wykazać że Pani Kosecka jest ruda ? POwodzenie ale mój nos zostaw w spokoju.....
oceń post 0 16 zgłoś do moderacji
2014-05-17 07:12 40%
27
odpowiedziano ponad rok temu przez vvvv
A kto by chciał twego nosa dotykać, panie Lewandowski...
oceń post 2 3 zgłoś do moderacji
dodaj odpowiedź