najwięcej postów 60 dninajwięcej postówostatnio dodanenajlepiej ocenianenajlepiej oceniane 60 dniostatnio dodane odpowiedzi
Witamy na forum serwisu elblag.net. Obecnie forum nastawione jest na tematykę związaną z uruchomionymi serwisami. Jego treść tworzą wątki założone przez użytkowników oraz komentarze dodane do artykułów. Zapraszamy do dyskusji :-)
Sugestie, opinie, zgłaszanie błędów prosimy kierować tutaj. Korzystanie z forum oznacza akceptację regulaminu. Redakcja nie odpowiada za wypowiedzi dodane przez użytkowników.
Zastrzegamy sobie prawo do moderowania i przechowywania zablokowanych komentarzy.
+ dodaj odpowiedź
data dodaniaocena

ogólna rozmowa

wszystkie ogólne tematy, główny kanał forum zakładaj nowe wątki, zaczynaj dyskusję...
Marcin Pszczółkowski
2014-05-22 08:49 52%

Prezydent Wilk usuwa wystawę homoseksualnych artystek w Galerii EL

rozpoczęty ponad rok temu przez Marcin Pszczółkowski

Zdjęcia dwóch artystek, dokumentujące swoją podróż po Polsce, które wystawiono w Galerii EL tak wzburzyły mieszkańca Elbląga, że skierował skargę do prezydenta miasta Jerzego Wilka. Prezydent nakazał wystawę zdjąć. W tle mamy zaś tu wątek homoseksualny, bo dwie artystki nie kryją, że są parą.

Martyna Tokarska i Liliana Piskorska, odbywały podróż po Polsce, dokumentując to zdjęciowo i nagrywając film. Kobiety nie kryją, że są parą. Na zdjęciach są pokazane sceny, jak artystki przytulają się i całują. Galeria EL zamówiła prezentację tego filmu. Przy okazji odbyła się wystawa zdjęć dokumentujących podróż. Ekspozycja miała być pokazywana w Galerii EL do końca maja. Została zdemontowana 19 maja – jak twierdzą artystki, na wyraźne polecenie prezydenta Jerzego Wilka.

Kobiety wystosowały list otwarty w tej sprawie.

Piszemy ten list z powodu zaistniałej w Galerii EL sytuacji, która pokazuje, że w naszym kraju sztuka nadal podlega cenzurze, co stoi w sprzeczności z Art. 54: „Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji, oraz Art. 73: „Każdemu zapewnia się wolność twórczości artystycznej(...)" II Rozdziału Konstytucji. W lutym 2014r. zostałyśmy zaproszone do zrealizowania wystawy w przestrzeni Galerii EL w Elblągu. Uzgodniłyśmy wówczas termin jej trwania na 9-31 maja 2014r. W ramach wystawy uzgodniłyśmy, że 9 maja br. odbędzie się również autorskie spotkanie z nami, połączone z pokazem naszego filmu.

Wystawa została zdemontowana 19 maja 2014 r. bez powiadomienia o tym zarówno jej koordynatorki, jak i nas samych. Nie uzyskałyśmy żadnego wyjaśnienia odnośnie zaistniałej sytuacji, nie znamy więc konkretnych powodów zdjęcia naszej wystawy. Uzyskałyśmy jedynie informacje, że Dyrektor CS Galerii EL Pan Jarosław Denisiuk zdemontował wystawę pod wpływem nacisków Prezydenta Elbląga Jerzego Wilka oraz Wiceprezydenta Marka Pruszaka. Koordynatorka wystawy dodała, że podobno wpłynęły skargi dotyczące wystawy, lecz nie bezpośrednio do Galerii EL. Ponadto, dyrektor Galerii EL pozostawił bez odpowiedzi nasz e-mail (dołączamy go w załączniku), który wysłałyśmy do niego 20 maja br. z prośbą o wytłumaczenie tego zdarzenia.

Wystawa Podróż, pokazywana od 9 maja br. w Galerii EL, a zdemontowana dnia 19 maja br., stanowiła dokumentację akcji artystycznej: dwutygodniowej podróży przez Polskę pary artystek, które podróżując po ośmiu miastach Polski przeprowadzały w przestrzeni publicznej wspólne sesje ślubne. Autorki będące ze sobą w związku, rejestrowały w trakcie trwania projektu reakcje ludzi na zaproponowaną przez nie sytuację. Podróż jest więc historią nieheteroseksualną, historią o afirmacji miłości, historią o potrzebie posiadania równych praw. Na wystawę projektu Podróż w Galerii EL składają się romantyczne fotografie ślubne, dokumentujące nasze spotkania w różnych miastach oraz film dokumentujący akcję.

Szanowni Państwo, oczekujemy od Panów – Dyrektora CS Galerii EL w Elblągu oraz Prezydentów Miasta Elbląga odpowiedzi na następujące pytania:

Jakie są przyczyny zakończenia naszej wystawy przed planowanym terminem? Jakie skargi dotyczące wystawy wpłynęły i gdzie wpłynęły? Jakie są powody ingerencji w działanie instytucji ze strony Władz Miasta? Dlaczego dyrektor instytucji przystaje na naciski ze strony Władz Miasta? Dlaczego ani my, jako autorki, ani koordynatorka wystawy, nie zostałyśmy powiadomione o zamknięciu wystawy?

Dyrektor Jarosław Denisiuk przyznaje, że odbył rozmowę z wiceprezydentem Markiem Pruszakiem w tej sprawie. Polecenie usunięcia wystawy było.

- Generalnie zamówiliśmy projekcję filmu „Podróż” tych dwóch artystek. Niejako przy okazji okazało się, że możemy również w Krużganku Galerii EL wystawić zdjęcia dokumentujące wyprawę kobiet po Polsce. Moim zdaniem sztuka współczesna powinna również dokumentować to, co dzieje się obecnie w społeczeństwie. Także pokazać pewien dyskurs na temat związków homoseksualnych. Wystawa na pewno nie była bulwersująca, obsceniczna czy naruszająca przyjęte normy moralne czy estetyczne. Na niektórych zdjęciach kobiety się przytulały czy też całowały. Każdy, kto mnie zna wie, że nie pozwoliłbym na wystawienie w Galerii EL czegoś, co naruszałoby uczucia religijne innych osób – mówi dyrektor Galerii EL Jarosław Denisiuk. – Ta wystawa miała raczej charakter publicystyczny. Do Galerii EL żadne skargi związane z wystawą nie wpłynęły.

Jednak do prezydenta Wilka skarga dotarła. Miało to miejsce po Nocy Muzeów, kiedy wielu elblążan wybrało się również do Galerii EL. Podobno wystawa Martyny Tokarskiej i Liliany Piskorskiej sprofanowały święty sakrament małżeństwa. Wystawa, na polecenie prezydenta Wilka, została zdjęta.

- Wykonałem polecenie prezydenta. Powiadomiłem o tym kuratorkę wystawy. Jednak już dzień później wyjechałem z Elbląga. Do tej pory nie mam możliwości odebrania poczty mailowej. Dlatego też nie mogłem odpowiedzieć dwóm paniom na ich list kierowany do mnie – wyjaśnia dyrektor Jarosław Denisiuk.

Czy prezydent Jerzy Wilk, przed podjęciem decyzji o zdjęciu wystawy z Galerii EL, zapoznał się z nią? Obejrzał prezentowane zdjęcia.

- Nie sądzę - kwituje Jarosław Deniusiuk.

Jak informuje Monika Borzdyńska, rzecznik prasowy prezydenta, Jerzy Wilk podjął taką decyzję po interwencji wielu środowisk zbulwersowanych wystawą.

- Dostawaliśmy informacje od przedszkoli i szkół, że wystawę oglądają dzieci, które w tym czasie korzystają również z interaktywnego placu zabaw w Galerii EL. Ponieważ wystawa tych pań nie cieszyła się wielkim zainteresowaniem, u nauczycieli i rodziców budziła niesmak, prezydent podjął decyzję o jej zdjęciu - mówi Monika Borzdyńska.

Monika Borzdyńska dodaje, że prezydent Wilk nie ma nic przeciwko prezentowaniu sztuki w różnych formach. Jednak dobierając wystawę należało wziąć pod uwagę, że zobaczą ją także małe dzieci. Można było ją wystawić w innym terminie. 

Jednak dziwić może oburzenie władz miasta, skoro służby prasowe prezydenta same promowały wystawę dwóch artystek na oficjalnej stronie Urzędu Miejskiego: http://www.elblag.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=6122:podro-martyny-tokarskiej-i-liliany-piskorskiej-w-cyklu-kruganek- 

oceń wątek 38 35 zgłoś do moderacji
2014-05-22 10:54 90%
1

odpowiedziano ponad rok temu przez Pissssss
Droga Pani, ów wystawa była prezentowana w zupełnie innej sali wystawienniczej niż plac zabaw dla dzieci. Wystarczyło umieścić odpowiednią informację na drzwiach pomieszczenia z wystawą. Oj rośnie nosek rośnie. A tak swoją drogą współczuję Pani, bo jak tu teraz coś sensownego powiedzieć.
odpowiedz oceń post 26 3 zgłoś do moderacji
2014-05-22 10:55 88%
2

odpowiedziano ponad rok temu przez misio
A i jeszcze jedno.Widze tu gorszace zdjecie z tej wystawy.Moze by je usunac????Mysle ze za chwile do redakcji zapuka pan Jerzy Wilk z prokuratorem!!!
odpowiedz oceń post 22 3 zgłoś do moderacji
2014-05-22 11:14 75%
3

odpowiedziano ponad rok temu przez kasaki
Oj umknęły mi ostatnie słowa pani rzeczniczki. Takie pytanko - w jaki sposób wizerunek kobiet w sukniach ślubnych może zagrażać dzieciom?!? I tu mała wycieczka personalna - podążając tym tokiem myślenia(?), rozumiem, że pani rzeczniczka swoich zdjęć w sukni swojemu potomstwu nie pokaże, dopóki nie skończy ono 18 lat? To pytanie retoryczne ;) Szalenie wręcz współczuję pani pełnienia funkcji, naprawdę.
odpowiedz oceń post 21 7 zgłoś do moderacji
2014-05-22 12:14 32%
4
odpowiedziano ponad rok temu przez yataman
kasaki nie badz glupi ,przeciez tu nie chodzi o suknie tylko o to co robia osoby w nie ubrtane, kobieta lize sie z kobieta a to jest ochydne. tak samo jakby facet lizal sie z facetem.
oceń post 9 19 zgłoś do moderacji
2014-05-22 12:33 82%
5
odpowiedziano ponad rok temu przez wilk to powódź
eeee no nie to jest fajne :)
oceń post 9 2 zgłoś do moderacji
2014-05-22 13:03 68%
6
odpowiedziano ponad rok temu przez kasaki
@yataman, dla ciebie okazywanie czułości możne być ohydne - nie bronię ci, ale to tylko i wyłącznie twój problem z rozpasaną wyobraźnią, nikogo innego. Na zdjęciach nie ma nic zdrożnego, a że ty i kilka osób z ratusza chciałoby, aby było na nich to, czego nie ma... Cóż...
oceń post 15 7 zgłoś do moderacji
2014-05-22 14:06 39%
7
odpowiedziano ponad rok temu przez yataman
sorry ale okazywanie czylosci facet- fatcet, kobieta-kobieta w sposob taki jakby to robil facet z kobieta budzi niesmak i obrzydzenie. Nie mam nic do okazywania czylosci faceta z kobieta bo jest to normalne. bóg stworzyl Adama i Ewe. Adam byl facetem, Ewa kobieta. Jak wyobrazasz sobie powstanie ludzkosci jakby bylo dwoch adamow? chocby jeden drugiego posuwal zawziecie w czekoladowa jaskinie to niczego by nie zmajstrowali.
oceń post 7 11 zgłoś do moderacji
2014-05-22 11:16 23%
8

odpowiedziano ponad rok temu przez I miał rację
No i ma rację. Po jaką cholerę człowiek poprawia naturę?Nie może być tak jak się przez wieki przyjęło: kobieta+facet?A nie jakieś wynalazki.
odpowiedz oceń post 10 33 zgłoś do moderacji
2014-05-22 11:20 15%
9

odpowiedziano ponad rok temu przez worma
i dobrze!
odpowiedz oceń post 5 29 zgłoś do moderacji
2014-05-22 11:26 89%
10

odpowiedziano ponad rok temu przez tak jest
Czy te Panie dołączyły do osób umieszczonych na czarnej liście Wilka o których mówił na nagranych taśmach,czy te tasmy zostały zaktualizowane
odpowiedz oceń post 24 3 zgłoś do moderacji
2014-05-22 11:28 23%
11

odpowiedziano ponad rok temu przez jacek sz
również uważam, że dobrze. Nie dla genderowców.
odpowiedz oceń post 8 27 zgłoś do moderacji
2014-05-22 11:40 18%
12

odpowiedziano ponad rok temu przez rejtan
przecz ze zboczeniami !!!!!powinno się karać od 5 lat więzienia za propagowanie publiczne zboczeń
odpowiedz oceń post 6 28 zgłoś do moderacji
2014-05-22 11:48 77%
13

odpowiedziano ponad rok temu przez jan bez ziemi
Protestuje przeciwko robienia z Elbląga ciemnogrodu przez obecnie rządzących.Wstyd mi za to co sie stali.Nie chce mieszkać w objętym powszechna cenzura grajdole.Nie dla tego pana.Zadam przywrócenia wystawy!to jakiś kosmos!
odpowiedz oceń post 23 7 zgłoś do moderacji
2014-05-22 11:50 70%
14

odpowiedziano ponad rok temu przez Antuanica Clamaranica
Puki PiS będzie rządziło w Elblągu to niestety cenzura będzie... Mają Panie rację,w sztuce jest wolność. A w artyzmie porusza wiele kontrowersyjnych tematów,i trzeba.
I fakt,tłamaczenie Pani rzecznik jest masakryczne,a wpływowości dyrektora Galerii El nie zna granic
odpowiedz oceń post 19 8 zgłoś do moderacji
2014-05-22 11:51 20%
15

odpowiedziano ponad rok temu przez madreee miaaa
Boże widzisz i nie grzmisz. To co się teraz dzieje, to jakaś patologia, co te młodsze pokolenie ma za przykład?! Obrzydliwe to jest , jak można wogole takie coś propagować..
odpowiedz oceń post 6 24 zgłoś do moderacji
2014-05-22 11:53 81%
16

odpowiedziano ponad rok temu przez wujo
Jak nic cenzura wraca. Ja jestem ciekawy jakby dać Kaczyńskiemu dużą władzę co to w Polsce się będzie działo. Po troszku to widać na przykładzie rządów Wilka w Elblągu. Gospodarka w Elblągu jak była mizerna tak będzie za to będziemy mieli co chwilę jakieś nowe kwiatki. Ludzie tak mi się wydaje lepiej mieć nie będą
odpowiedz oceń post 22 5 zgłoś do moderacji
2014-05-22 11:54 78%
17

odpowiedziano ponad rok temu przez misio
rejtan masz racje.Tylko dlaczego ksieza pedofile i homoseksualisci nie sa karani???A wszelkie niegodziwe zachowania od tysiacleci zamiatane pod dywan???Tylko sie otym mowi i potepia a i tak ,,oni nadal robia swoje'' za wyjatkiem tylko tego ze sie z tym nie obnosza a ksiadz jest nietykalny i uwazany za osobe godna poszanowania.
odpowiedz oceń post 14 4 zgłoś do moderacji
2014-05-22 12:05 27%
18

odpowiedziano ponad rok temu przez Mistrz robienia kupy
Ja z wielkim artyzmem robię kupkę i oddaję mocz. Mogę z tego zrobić film, pstryknąć parę fotek. Takie dzieło na pewno spodoba się odwiedzającym Galerię El i pewnie nikt nie złoży skargi na pokazywanie takiego arcydzieła ! :-D
odpowiedz oceń post 8 22 zgłoś do moderacji
2014-05-22 13:00 91%
19

odpowiedziano ponad rok temu przez Herman
Urząd Miejski promował tę wystawę na własnych stronach http://www.elblag.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=6122:podro-martyny-tokarskiej-i-liliany-piskorskiej-w-cyklu-kruganek-
movie&catid=7:kultura&Itemid=7
odpowiedz oceń post 21 2 zgłoś do moderacji
2014-05-22 13:12 89%
20

odpowiedziano ponad rok temu przez nick
Do galerii na wystawę każdy może pójść lub nie - każdy ma wybór! Nie chcę oglądać - nie idę! Nikt nie każe! Natomiast to: http://www.elblag.net/artykuly/drastyczne-zdjecia-przy-kosciele-ludzie-zaskoczeni,10444.html - każdy przechodzień był skazany zobaczyć.... gdzie tu logika?!
odpowiedz oceń post 31 4 zgłoś do moderacji
2014-05-22 13:20 90%
21

odpowiedziano ponad rok temu przez leon
Wilkowi przeszkadzają dwie całujące się laski, ale zdjęcia martwych płodów i martwych dzieci na płocie kościoła to nie przeszkadzały? Tam dzieci szły do szkoły i to oglądały! Hipokryta!
odpowiedz oceń post 38 4 zgłoś do moderacji
2014-05-22 14:40 26%
22

odpowiedziano ponad rok temu przez maz
Prezydentowi ta wystawa nie przeszkadzała lecz to elblążanie są oburzeni wystawą i mamy taki efekt ,ja popieram takie podejście i decyzję Wilka
odpowiedz oceń post 7 20 zgłoś do moderacji
Bartłomiej Ryś
2014-05-22 14:40 83%
23

odpowiedziano ponad rok temu przez Bartłomiej Ryś
Jest mi to obojętne. To sztuka, a tę niekoniecznie da się zrozumieć. Nie podoba mi się - nie przychodzę i nie oglądam. Proste!
odpowiedz oceń post 24 5 zgłoś do moderacji
2014-05-22 14:46 39%
24

odpowiedziano ponad rok temu przez Fistak
Coś mnie się zdaje, że to zaplanowany event. Wartość artystyczna prezentacji obu pań jest.... mówiąc delikatnie bardzo średnia. A dzięki zaistniałej sytuacji zrobiło się o nich głośno. Chyba ktoś to zaplanował
odpowiedz oceń post 9 14 zgłoś do moderacji
2014-05-22 14:55 88%
25
odpowiedziano ponad rok temu przez ?????
Rozumiem więc że prezydent Wilk jest promotorem?
oceń post 15 2 zgłoś do moderacji
2014-05-22 17:07 67%
26
odpowiedziano ponad rok temu przez widz niezdecydowany ale ciekawy
Może i średnia ale nie o tu chodzi. Wiele prac prezentowanych w galeriach, między innymi w Galerii EL nie trafia do mnie no ale to nie jest powód do tego by prace te zdejmować.
Życzę sobie więcej wystaw budzących kontrowersje i oddźwięk społeczny. Wszystko co nie propaguje nastrojów nacjonalistycznych i innych w tym typie postaw prawem zakazanych, wszystko co moralnie w kulturze europejskiej nie jest obraźliwe, wszystko to jest dozwolone.
oceń post 6 3 zgłoś do moderacji
dodaj odpowiedź