najwięcej postów 60 dninajwięcej postówostatnio dodanenajlepiej ocenianenajlepiej oceniane 60 dniostatnio dodane odpowiedzi
Witamy na forum serwisu elblag.net. Obecnie forum nastawione jest na tematykę związaną z uruchomionymi serwisami. Jego treść tworzą wątki założone przez użytkowników oraz komentarze dodane do artykułów. Zapraszamy do dyskusji :-)
Sugestie, opinie, zgłaszanie błędów prosimy kierować tutaj. Korzystanie z forum oznacza akceptację regulaminu. Redakcja nie odpowiada za wypowiedzi dodane przez użytkowników.
Zastrzegamy sobie prawo do moderowania i przechowywania zablokowanych komentarzy.
+ dodaj odpowiedź
data dodaniaocena

ogólna rozmowa

wszystkie ogólne tematy, główny kanał forum zakładaj nowe wątki, zaczynaj dyskusję...
Bartłomiej Ryś
2014-12-24 14:37 78%

„Pubsterka” stałym elementem Wigilii

rozpoczęty ponad rok temu przez Bartłomiej Ryś

Święta Bożego Narodzenia to często jedyny moment w roku, kiedy możemy spotkać się z rodziną oraz znajomymi. Z bliskimi zasiadamy do wspólnej kolacji, rozmawiamy, opowiadamy co u nas. Natomiast ze znajomymi i przyjaciółmi można spotkać się na „pubsterce”, która już na stałe wpisała się w obraz Świąt Bożego Narodzenia.

Stare Miasto w Elblągu dziś wieczorem będzie tętniło życiem. Do rodzinnego miasta zjeżdżają przede wszystkim studenci, którzy na co dzień mieszkają w Olsztynie, Trójmieście, Warszawie czy też Krakowie. Przyjeżdżają również osoby, które za chlebem wyjechały za granicę, głównie do Anglii bądź Irlandii. Często ograniczony czas urlopowy umożliwia spotkanie się właśnie tylko w Wigilię.

W taki sposób powstała „pubsterka”. Młodzi elblążanie najpierw spędzają czas przy wigilijnym stole, a następnie ruszają do elbląskich lokali, aby spotkać się ze znajomymi. „Przy piwku” opowiadają co u nich, bądź też wspominają „stare czasy”. Większość pubów i restauracji będzie dziś czynne. Dla właścicieli oznacza to dodatkowy zysk, dla Klientów dodatkowe miejsca do spędzenia czasu.

Każdego roku dyskutuje się nad fenomenem „pubsterki”. Jedni zarzucają, że Święta Bożego Narodzenia trzeba przeżywać z rodziną, bądź w Kościele, gdzie powinniśmy cieszyć się z narodzin Jezusa Chrystusa. Drudzy natomiast kontrują, że to jedyny moment, kiedy można spotkać się ze znajomymi.

Jakie jest Wasze zdanie w tej sprawie?

oceń wątek 14 4 zgłoś do moderacji
2014-12-25 10:05 87%
1

odpowiedziano ponad rok temu przez aa
Już o tym pisaliście, rok temu.
odpowiedz oceń post 13 2 zgłoś do moderacji
2014-12-25 11:51 83%
2

odpowiedziano ponad rok temu przez wesołych świąt wszystkim
Wigilia to czas dla rodziny.Ważny "moment", aby spotkać się z bliskimi tak bez "pośpiechu". Ten czas należy spędzić w domu, w rodzinnym gronie, a nie w pubie.Ze znajomymi można się spotkać w pierwszy lub drugi dzień świąt, jeśli ktoś nie może po świętach.
odpowiedz oceń post 10 2 zgłoś do moderacji
2014-12-25 13:32 80%
3

odpowiedziano ponad rok temu przez niemiec
rozmowy przewaznie tocza sie na temat marnej pozycji Polski i biedzie a tak wogole to o tej pubsterce bedziecie pisac co rok?
odpowiedz oceń post 8 2 zgłoś do moderacji
2014-12-25 18:56 63%
4

odpowiedziano ponad rok temu przez EuPi
dobry pomysł. nie wszyscy mają rodziny lub chcą się spotkać z rodziną. czasami lepiej spotkac się z obcymi.
odpowiedz oceń post 5 3 zgłoś do moderacji
2014-12-26 11:03 50%
5

odpowiedziano ponad rok temu przez Robson
Niech każdy spędza jak chce wolny czas - ja w domu jestem, ale nie przeszkadza mi to co inni robią i nawet nie mam takiego moralnego prawa. Wszystko w tym temacie
odpowiedz oceń post 3 3 zgłoś do moderacji
2014-12-26 15:51 20%
6

odpowiedziano ponad rok temu przez Przem
ja bym obstawiał, że w lokalach spędzają czas zwłaszcza ci, którzy za chlebem wyjechali za granicę. Ich stać na kilka piw. Studenci zawsze są bez kasy.
odpowiedz oceń post 1 4 zgłoś do moderacji
2014-12-26 17:23 0%
7

odpowiedziano ponad rok temu przez szkop
pamietam czasy jak tylko jeden pub byl w wigile otwarty ,baa ale jestem stary
odpowiedz oceń post 0 2 zgłoś do moderacji
2014-12-26 19:49 71%
8

odpowiedziano ponad rok temu przez realista
W wigilie byc nachlanym nap..,nym nie wypada, nawet dla yakiego chlejtusa co ja. A co widze w wigilie. Stoi mlody narybek zachlany prawie do nieprzytnosci! Upadek i to wielki.
odpowiedz oceń post 5 2 zgłoś do moderacji
2014-12-26 20:45 50%
9

odpowiedziano ponad rok temu przez arpoivb2=q]-
Szkoda, że działalności nie obowiązuje od 16:00 w Wigilię. Kelnerzy i barmani tez powinni mieć wolne.
odpowiedz oceń post 2 2 zgłoś do moderacji
2014-12-26 21:44 25%
10

odpowiedziano ponad rok temu przez EuPi
do ~ arpoivb2=q: wg. twojego myślenia to pogotowie, policja i straż też powinni mieć wolne. Myślisz egoistycznie.
odpowiedz oceń post 1 3 zgłoś do moderacji
2014-12-27 07:41 0%
11

odpowiedziano ponad rok temu przez Jagoda Borowka
I klechy tez powinni miec wolne, najlepiej cal;kiem wolne..
odpowiedz oceń post 0 3 zgłoś do moderacji
dodaj odpowiedź