najwięcej postów 60 dninajwięcej postówostatnio dodanenajlepiej ocenianenajlepiej oceniane 60 dniostatnio dodane odpowiedzi
Witamy na forum serwisu elblag.net. Obecnie forum nastawione jest na tematykę związaną z uruchomionymi serwisami. Jego treść tworzą wątki założone przez użytkowników oraz komentarze dodane do artykułów. Zapraszamy do dyskusji :-)
Sugestie, opinie, zgłaszanie błędów prosimy kierować tutaj. Korzystanie z forum oznacza akceptację regulaminu. Redakcja nie odpowiada za wypowiedzi dodane przez użytkowników.
Zastrzegamy sobie prawo do moderowania i przechowywania zablokowanych komentarzy.
+ dodaj odpowiedź
data dodaniaocena

ogólna rozmowa

wszystkie ogólne tematy, główny kanał forum zakładaj nowe wątki, zaczynaj dyskusję...
Redakcja elblag.net
2013-08-30 16:32 83%

Radna pyta o reorganizację Urzędu, prezydent odpowiada: - To nie sprawa radnych

rozpoczęty ponad rok temu przez Redakcja elblag.net

Czy radni miejscy nie mają nic do powiedzenia w sprawie reorganizacji pracy Urzędu Miejskiego? Do takich wniosków można dojść po odpowiedzi prezydenta Wilka na zapytanie radnej Marii Koseckiej. Radna pytała o zmiany w Ratuszu, prezydent odpowiadał, że to nie jest sprawa radnych.

Podczas ostatniej sesji Rady Miasta radna Maria Kosecka pytała o sprawy związane z reorganizacją pracy Urzędu Miejskiego.

- W ostatnim okresie, po objęciu urzędu przez obecnego prezydenta miasta, jesteśmy za pośrednictwem środków masowego przekazu, informowani o zamierzeniach dotyczących struktury organizacyjnej miasta. Powszechną zasadą stało się obsadzanie stanowisk kierowniczych na tzw. „umowy o zastępstwo”. Docierają zapowiedzi o likwidacji poszczególnych komórek organizacyjnych Urzędu Miejskiego oraz jednostek podlegających temu urzędowi. W związku z tymi, czasami chaotycznymi i sprzecznymi, wiadomościami wnoszę do urzędującego prezydenta o przedstawienie jasnej i spójnej strategii zarządzania urzędem oraz jego schematu organizacyjnego. Proszę również o wyjaśnienie jaką funkcję mają pełnić zastępcy dyrektorów? Z teorii i praktyki zarządzania wynika, że zastępują oni swoich przełożonych w przypadku absencji. Natomiast obecnie mamy do czynienia z zatrudnianiem dodatkowo osób na czas nieobecności osób na stanowiskach kierowniczych. W związku z tym proszę o wyjaśnienie o jaką kwotę wzrosną wydatki na fundusz płac w Urzędzie Miejskim? Proszę również o podanie ile osób zostanie zwolnionych z urzędu oraz ze struktur podległych prezydentowi miasta? – pytała radna Maria Kosecka.

Prezydent odpowiedzi udzielił pod koniec sesji, i jak mówią niektórzy radni, była to odpowiedź szokująca.

- Organizacja pracy Urzędu Miejskiego to zadanie i kompetencje prezydenta miasta – odpowiadał prezydent Jerzy Wilk. – Nie będę się tą władzą dzielił z panią Kosecką. To są moje kompetencje, nie radnych. Jeśli chodzi o zatrudnianie pracowników na umowy na zastępstwo, to nie mamy wyjścia. Ostatnio zapanowała jakaś dziwna epidemia chorób w Urzędzie Miejskim. Departamenty muszą mieć kierownictwo i dlatego musimy teraz zawierać takie formy umów o pracę. Są one zresztą zgodne z kodeksem pracy.

oceń wątek 34 7 zgłoś do moderacji
2013-08-30 16:50 49%
1

odpowiedziano ponad rok temu przez Oko
Arogancja Wilka przechodzi wszelkie granice,mówi podniesionym ,złośliwym głosem ,jeszcze ma pretensje ,że radni złożyli dużo wniosków i zapytań.A sam co wcześniej robił bił pianę aby tylko propagandę siać.
odpowiedz oceń post 41 43 zgłoś do moderacji
2013-08-30 17:09 57%
2

odpowiedziano ponad rok temu przez wiza
Panie Wilk a zastępcy nie mogą pełnić funkcji dyrektora? Mam rozumieć/ słowa pana Wilka/, że jeżeli dyrektor idzie na urlop to będzie zatrudniał na zastępstwo z zewnątrz. Takie działania mają się nijak do oszczędności, o których pan Wilk tak ochoczo opowiada. A cha, a zastępca w DKS /który ma być zlikwidowany/ też został zatrudniony na zastępstwo, a dyrektor jest. Ciekawe rozumowanie.
odpowiedz oceń post 42 32 zgłoś do moderacji
2013-08-30 17:53 15%
3

odpowiedziano ponad rok temu przez świrnięta maryśka
Komentarz niezgodny z regulaminem redakcji
odpowiedz oceń post 5 28 zgłoś do moderacji
2013-08-30 18:23 44%
4

odpowiedziano ponad rok temu przez ja
Arogancja władzy na najwyższym poziomie. Gdyby arogancja umiała latać, to Prezydent latałby jak gołąb ;-)
odpowiedz oceń post 31 40 zgłoś do moderacji
2013-08-30 18:39 0%
5

odpowiedziano ponad rok temu przez Krótka wasza pamięć.
Z kim Nowaczyk uzgadnial zmiany nazw na departamenty? Prosze mi przypomnieć, z opozycja może?
odpowiedz oceń post 0 2 zgłoś do moderacji
2013-08-30 19:06 72%
6

odpowiedziano ponad rok temu przez elblążąnin
Szkoda żejakPan Nowaczyk reorganizował cały urząd to radna bezradna nic nie mówiła. Żal mi tego działania pod publiczkę. Pani Kosecka Pan Wilk ma rację izero w tym arogancji władzy drodzy internauci. Wystarczy poczytać ustawy. Radni mają inne zadania.
odpowiedz oceń post 46 18 zgłoś do moderacji
2013-08-30 21:12 66%
7

odpowiedziano ponad rok temu przez krzys13
dobra odpowiedz:)
odpowiedz oceń post 19 10 zgłoś do moderacji
2013-08-30 21:21 53%
8

odpowiedziano ponad rok temu przez odeonia
A dlaczego pan Nowaczyk utworzył az 50 etatów i zatrudnił swoich znajomych, to tego pani Kosecka na Sesji nie pytała, bo 50 etatów to ile to kasy? dziwne to działanie pani Koseckiej.
odpowiedz oceń post 33 29 zgłoś do moderacji
2013-08-30 22:28 60%
9

odpowiedziano ponad rok temu przez gaga
Pani Kosecka proszę poczytać kodeks pracy , to PO 1 , a kto jest w tej chwili na zwolnieniach lekarskich w UM , chyba sami z PO, z pani opcji politycznej , bo się boją o stołki , to po2 ,a to i tak jest nie uniknione wy też tak robiliście prawda ,zwalnialiście ludzi nie po swejej obcji plitycznej .PO3 UM może zaoszczędzić na zatrudnieniu na zastepstwo , bo może zaproponować mniejsze wynagrodzenie za zastępstwo , dziwie się że pani tego nie wie ,w końcu przewodniczyła pani ZW w elzamie
odpowiedz oceń post 41 27 zgłoś do moderacji
2013-08-31 10:20 40%
10
odpowiedziano ponad rok temu przez Madzia
o chyba Pan Wilk ma swoich ludzi do pisania komentarzy :P:P elblążanin nie pracujący u boku prezydenta takich szczegółowych informacji by nie znał.... żenada
oceń post 24 36 zgłoś do moderacji
2013-08-31 08:07 53%
11

odpowiedziano ponad rok temu przez elblążanin
Wilk jako doświadczony samorządowiec (ponad 20 lat) powinien wiedzieć, że jego decyzje rodzą skutki finansowe a wszystkie są ujęte w budżecie który zatwierdza Rada Miasta. Tak więc zatrudnianie dodatkowych pracowników jest przekraczaniem zaplanowanych wydatków, ciekawe jak się z tego wytłumaczy? Po ujawnionych taśmach Wilka znany jest jego stosunek do Koseckiej jednak od Prezydenta należy oczekiwać profesjonalizmu i odrobiny kultury. Widać wyraźnie braki.
odpowiedz oceń post 29 26 zgłoś do moderacji
2013-08-31 08:20 0%
12

odpowiedziano ponad rok temu przez abel
agresja i nerwowość nowego prezydenta i taki sam styl jego rzeczniczki pachną mi nowymi taśmami Wilka w szybkim terminie, tylko czekać jak ktoś go znowu nagra
odpowiedz oceń post 0 2 zgłoś do moderacji
2013-08-31 09:11 43%
13

odpowiedziano ponad rok temu przez obserwator
Czytam w komentarzach że Nowaczyk to a Nowaczyk tamto.... Przypomnę tym moherom że rządzi teraz Wilk i jego rozliczamy teraz a nie Nowaczyka. Nowaczyka już rozliczyliście w referendum. Teraz może już czas i Wilka rozliczyć w referendum za tą jego m.innymi arogancję do ludzi która już przejawiła się w kampanii wyborczej.
odpowiedz oceń post 22 29 zgłoś do moderacji
2013-08-31 10:27 50%
14

odpowiedziano ponad rok temu przez madzia
A ja dalej się zastanawiam kto głosował na człowieka aroganckiego, złośliwego o tak niskiej kulturze osobistej jak Wilk, którego teraz zwą 'prezydentem", wydawało mi się że w Elblągu są ludzie mądrzy, lecz jednak NIE skoro taki człowiek jak Wilk jest głową tego miasta...tragedia
odpowiedz oceń post 29 29 zgłoś do moderacji
2013-09-01 08:13 74%
15
odpowiedziano ponad rok temu przez elblążąnin
Być może w Pani ocenie jestem głupi,ale mam to gdzieś.Nie pracuje u boku obecnego prezydenta i pewnie nie będę pracował. Proszę Pani ale skoro już Pani postanowiła ludzi głosujących inaczej uważać za mniej mądrych od Pani,to proszę poczytać ustawę o samorządzie i obowiązkach Prezydenta.Gwarantuje że nie będzie Pani musiała wypisywać bzdur i obrażać. Pozdrawiam :)
oceń post 20 7 zgłoś do moderacji
2013-08-31 10:33 47%
16

do obserwatora - nie wiem ale jeszcze nigdzie nie przeczytałam o tym, żeby pan Nowaczyk został rozliczony, a to przecież On zwiększył zatrudnienie w UM prawie o 50 etatów - ile na to kasy się wydaje - efektów tez nie widać. A co do moherów to szczycę się tym,że noszę moherkę - nie widzę jednak żadnej arogancji pana Wilka-śledzę od dawna wszystkie transmitowane Sesje, to wręcz odwrotnie ton wypowiedzi tych co jedzą szczaw i mirabelki budzi wiele zastrzeżeń.To już żałosne takie piśmidła mirabelek, chyba piszą tak dla poprawienia sobie humoru.
odpowiedz oceń post 28 31 zgłoś do moderacji
2013-08-31 12:16 57%
17

odpowiedziano ponad rok temu przez rozmaryn
Buta p. Wilka jest porażająca.Warto mu przypomnieć, że z samodzierżawiem walkę rozpoczęto w Polsce 33 lata temu, więc niech stuli uszy po sobie i przynajmniej niech udaje demokratę. Na razie jego arogancja tylko go ośmiesza. A nie chcemy, by Polska nadal z nas się śmiała. Po co nam kolejne referendum?
odpowiedz oceń post 28 21 zgłoś do moderacji
2013-08-31 13:44 61%
18

odpowiedziano ponad rok temu przez dobra rada
odeonia- to ty jesteś ta małą dziewczynką na ostro wymalowaną ,która siedzi i nadsłuchuje podczas sesji.Rada kup sobie okulary
odpowiedz oceń post 25 16 zgłoś do moderacji
2013-08-31 15:16 26%
19

do - dobra rada, no!!! to ja jestem wymalowana na ostro, a okulary sobie kupię, no niema to jak posłuchać dobrych rad- muszę powiedzieć swoim, że jest taka osoba, co zwie się dobra rada i dobrze radzi, pozdrawiam.
odpowiedz oceń post 11 32 zgłoś do moderacji
2013-08-31 15:20 56%
20

odpowiedziano ponad rok temu przez zimny lech
Władzy raz zdobytej nie oddamy, a jak ktoś na władzę pisowską rękę podniesie, to mu ta pisowska władza rękę utnie!
odpowiedz oceń post 28 22 zgłoś do moderacji
2013-09-02 10:11 55%
21
odpowiedziano ponad rok temu przez Madzia
I to właśnie był cel Wilka, który tak zmanipulował ludzi, że na niego zagłosowali... ahh te Kaczory wszyscy tacy sami
oceń post 16 13 zgłoś do moderacji
2013-08-31 16:29 59%
22

odpowiedziano ponad rok temu przez do odeonia
Co dotknęło panienko
odpowiedz oceń post 20 14 zgłoś do moderacji
2013-08-31 17:24 58%
23

odpowiedziano ponad rok temu przez gaga
Do Madzia ,mylisz się nie pracuje w UM, tym bardziej przy Wilku , wystarczy śledzić wiadomości , i znać trochę kodeks pracy . Nie jestem za PiS ani za PO , ja wytykam tylko ich błędy . Jak byś poczytała moje komentarze to byś wiedziała że Wilkowi taż się obrywa , dostaje się wszystkim co walą jakieś bzdety
odpowiedz oceń post 29 21 zgłoś do moderacji
2013-09-01 08:20 70%
24
odpowiedziano ponad rok temu przez elblążanin
Madzia wszystkim którzy mają jakąś wiedzę, wciska że pracują w urzędzie lub blisko Prezydenta. No cóż niektórym czytanie przychodzi z trudnością.
oceń post 19 8 zgłoś do moderacji
dodaj odpowiedź