najwięcej postów 60 dninajwięcej postówostatnio dodanenajlepiej ocenianenajlepiej oceniane 60 dniostatnio dodane odpowiedzi
Witamy na forum serwisu elblag.net. Obecnie forum nastawione jest na tematykę związaną z uruchomionymi serwisami. Jego treść tworzą wątki założone przez użytkowników oraz komentarze dodane do artykułów. Zapraszamy do dyskusji :-)
Sugestie, opinie, zgłaszanie błędów prosimy kierować tutaj. Korzystanie z forum oznacza akceptację regulaminu. Redakcja nie odpowiada za wypowiedzi dodane przez użytkowników.
Zastrzegamy sobie prawo do moderowania i przechowywania zablokowanych komentarzy.
+ dodaj odpowiedź
data dodaniaocena

ogólna rozmowa

wszystkie ogólne tematy, główny kanał forum zakładaj nowe wątki, zaczynaj dyskusję...
Marcin Pszczółkowski
2014-04-23 06:54 22%

Ryszard Klim: To najgorsza kadencja elbląskiego samorządu

rozpoczęty ponad rok temu przez Marcin Pszczółkowski

Mamy obecnie najgorszą kadencję elbląskiego samorządu – uważa radny Ryszard Klim. Na potwierdzenie swojej tezy wskazuje na nie podjęcie przez prezydenta żadnych ważnych spraw lokalnej społeczności. – Żyjemy dniem dzisiejszym, nie wybiegamy w przyszłość. Wszyscy wiedzą dlaczego – dodaje Klim.

Według radnego Ryszarda Klima mamy obecnie jedną z najgorszych kadencji samorządu naszego miasta.

– Jesteśmy specjalistami w planowaniu planów, których nie realizujemy – mówi Klim i wskazuje na odstąpienie przez miasto od budowy obwodnicy Wschodnia Bis. - Władze miasta nie realizują nawet swoich postanowień wyborczych. Mieliśmy ograniczać Strefę Płatnego Parkowania, a tymczasem chcemy sprzedać jedyny bezpłatny parking na Starym Mieście. Ten obok muzeum. Mają tam powstać kamienice, które przesłonią całkowicie widok na mury muzeum – mówi Klim. – Władza chce zlikwidować ten parking, jednak nie daje mieszkańcom nic w zamian.

Radny Klim wskazuje, że obecny samorząd nie zmierzył się z tak trudnymi, jednak wymagającymi reformy obszarami, jak edukacja, służba zdrowia, strefa płatnego parkowania.

- Nawet nie potrafiliśmy skutecznie zmienić logo promocyjne miasta. Nadal obowiązuje ten ślimak – dodaje Klim. – Nie planujemy do przodu. Tkwimy w codzienności. Aby dotrwać do końca tej kadencji. Wszyscy wiemy dlaczego tak się dzieje.

Radny Sławomir W. Malinowski zwraca również uwagę na dużą ilość podjętych uchwał, które są uchylane przez wojewodę. Dlaczego? Ponieważ są niezgodne z prawem.

- My nie jesteśmy prawnikami. Polegamy na radcach prawnych Urzędu Miejskiego, którzy opiniują projekty uchwał pod kątem formalno-prawnym. Tymczasem to są kiepskie opinie. Wiele uchwał jest później uchylanych przez wojewodę – mówi radny Malinowski. - Natomiast wina, całkowicie niesłusznie, spada na nas.

oceń wątek 13 47 zgłoś do moderacji
2014-04-27 21:52 33%
1

odpowiedziano ponad rok temu przez Mariusz Lewandowski
Panie Klim jest Pan w błędzie. Zabudowa zwarta w rejonie starego miasta decyduje o historycznym jej charakterze. Mury nie są już żadną atrakcją turystyczną bo przegrywają z Malborkiem w proporcji 1do 1000 . Nie sprzeda Pan śniętej ryby na kei portu rybackiego. Parkingi powinny już dawno powstać za mostami na Wyspie Spichrzów ale tego oczywiście też Rada Miasta nie umiała zrobić. Parking przy Rycerskiej stoi pusty a jest świetnie położony i wystarczy zrobić wjazdy dla turystów. Zabudowa niska niczego tu nie zmieni bo po starówce mamy spacerować a nie kłusować po niej na słoniach lub żyrafach . Z poziomu ulicy nie ma znaczenia czy widok zasłoni nam budynek jedno czy dwu piętrowy. Jakby Pan nad Bulwar poszedł to by Pan zobaczył że mamy tam wybudowany za ciężkie miliony euro nabrzeża służąca cumowaniu paru rachitycznych żaglówek przez 60 dni w roku. Poprzednia decyzja Rady w której Pan zasiadał spowodował ze teraz zabudowa na Bulwarze byłaby wchodzeniem w to co właśnie tam wybudowano.
odpowiedz oceń post 6 12 zgłoś do moderacji
2014-04-28 13:36 70%
2

odpowiedziano ponad rok temu przez Ryszard Klim
Panie Mariuszu, ale mnie Pan złapał.Sądziłem, że uda mi się cichaczem przemknąć przez łamy, a tutaj rewolucyjna czujność. Należy się Panu pochwała. Zachowajmy jednak równowagę: Pan przy swoim, i ja przy swoim. Pozdrawiam.
odpowiedz oceń post 23 10 zgłoś do moderacji
2014-04-28 14:07 37%
3

odpowiedziano ponad rok temu przez grzegorz N
WIDZĘ że trepy ruszyły wystawiać negatywy tam gdzie szanowny radny Klim jest źle opisywany. Pnie radny a kto uchwalał mijscowy plan zagospodarowania przestrzennego na starówce? jeżeli w MPZP byłby zapis, że ma być parking to by był. cos mi się wydaje , że pan po prostu nie zna się na tym i gada pan farmazony. wiem wiem politruki znaja się na wszystkim począwszy od średniowiecznej irlandzkiej poezji miłosnej po fizyke kwantową ;-)
odpowiedz oceń post 14 24 zgłoś do moderacji
2014-04-28 15:03 60%
4

odpowiedziano ponad rok temu przez Ryszard Klim
Panie Grzegorzu N. Reprezentujemy inne poziomy kultury. Kulturę albo się nabywa albo ją się ma. W Pana przypadku ani jedno, ani drugie. To wszystko.
odpowiedz oceń post 26 17 zgłoś do moderacji
2014-05-01 19:24 60%
5
odpowiedziano ponad rok temu przez KPP
nie wiem jaki poziom kultury reprezentuje grzegorz N bo go nie znam. Pan Klim reprezenyuje poziom kultury sowieckiej "to widać słychać i czuć"
oceń post 3 2 zgłoś do moderacji
2014-04-28 20:36 45%
6

odpowiedziano ponad rok temu przez taki jeden
tylko nie tak panie radny , "ja przy swoim" , swoje to ma pan w domu , tu jest miasto i to nam elblążanom ma w nim być dobrze i nam ma się podobać , jeżeli po latach zasiadania w radzie pan nadal tego nie pojął , cóż widać to była nasza - elblążan pomyłka , cóż naprawimy , na koniec będzie pan uprzejmy przestać pouczać - trąci to agitką z lat minionych - niestrawne ....
odpowiedz oceń post 14 17 zgłoś do moderacji
2014-04-28 20:45 63%
7

odpowiedziano ponad rok temu przez pol
Problemem pana Wilka i wielu innych słabych szefów jest to, że nie potrafią przyznać się do błędu, posłuchać mądrej rady, szczególnie jeżeli daje je opozycja. Tylko wielkie osobowości potrafią wznieść się ponad partyjne, partykularne interesy. Sensowny kierunek zabudowy to okolice Katedry, teren nad rzeką Elbląg i wcale nie trzeba wchodzić na bulwar.
odpowiedz oceń post 17 10 zgłoś do moderacji
2014-04-28 22:20 36%
8

odpowiedziano ponad rok temu przez miszmasz
A wg mnie, to jeżeli w dalszym ciągu przez kilka kadencji będą wybierani Ci sami radni , to nigdy to nie będzie dobra Rada . W mojej ocenie , w tak krótkim czasie obecny prezydent stanął na wysokości zadania. Nie będę kładła na wagę mojej kultury i inteligencji, bo nie warto.
odpowiedz oceń post 10 18 zgłoś do moderacji
2014-04-29 06:55 45%
9

odpowiedziano ponad rok temu przez grzegorz N
PANIE Klim pamieta dobrze kulturę plitruków i trepów oj pamietam
odpowiedz oceń post 14 17 zgłoś do moderacji
2014-04-29 11:04 46%
10

odpowiedziano ponad rok temu przez fan Radnego Klima Ryszarda
dzięki Ci wszechwiedzący Ryszardzie Klimie o oświecenie nas maluczkich o TY krynico mądrości wszelakiej prowadź nas wątpiących przez to morze cierpienia jakie zgotowało nam PIS. Ostojo kultury i mądrości chwała CI za wszystko co robisz dla nas ciemnego ludu.
odpowiedz oceń post 12 14 zgłoś do moderacji
2014-04-29 11:39 42%
11

odpowiedziano ponad rok temu przez Też fan
Fanie radnego, jeżeli jako także fan PiSu przetrawiłeś Jacka Kurskiego i jego słowa, że ciemny PiSowski lud kupi wszystko-to ciemny pozostaniesz na wieki.
Kurski zrobił was w bambuko, także i Wyborcy.
odpowiedz oceń post 10 14 zgłoś do moderacji
2014-04-29 17:20 61%
12
odpowiedziano ponad rok temu przez do też fana
umiesz czytać ze zrozumieniem ?
oceń post 11 7 zgłoś do moderacji
dodaj odpowiedź