najwięcej postów 60 dninajwięcej postówostatnio dodanenajlepiej ocenianenajlepiej oceniane 60 dniostatnio dodane odpowiedzi
Witamy na forum serwisu elblag.net. Obecnie forum nastawione jest na tematykę związaną z uruchomionymi serwisami. Jego treść tworzą wątki założone przez użytkowników oraz komentarze dodane do artykułów. Zapraszamy do dyskusji :-)
Sugestie, opinie, zgłaszanie błędów prosimy kierować tutaj. Korzystanie z forum oznacza akceptację regulaminu. Redakcja nie odpowiada za wypowiedzi dodane przez użytkowników.
Zastrzegamy sobie prawo do moderowania i przechowywania zablokowanych komentarzy.
+ dodaj odpowiedź
data dodaniaocena

ogólna rozmowa

wszystkie ogólne tematy, główny kanał forum zakładaj nowe wątki, zaczynaj dyskusję...
Redakcja elblag.net
2013-11-25 09:58 100%

Rzecznik NFZ odpowiada. Leczenie jednego kanału refundowane

rozpoczęty ponad rok temu przez Redakcja elblag.net

Po naszej publikacji dotyczącej problemów związanych z refundacją leczenia kanałowego zębów, otrzymaliśmy odpowiedź rzecznika prasowego Narodowego Funduszu Zdrowia w Olsztynie. Jak się okazuje, Fundusz refunduje leczenie kanałowe zębów ale tych z jednym kanałem.

Jak pisze nasza Czytelniczka, już jakiś czas temu zapisała się na wizytę w jednym z gabinetów stomatologicznych w Elblągu. Jak twierdzi, wizyta nie była prywatna, ale refundowana ze środków Narodowego Funduszu Zdrowia.

- Swoje odczekałam. Na szczęście ząb mnie nie bolał. Kiedy zjawiłam się w gabinecie, pani doktor po obejrzeniu zęba, orzekła, że potrzebne będzie leczenie kanałowe. Zapytała czy leczymy, czy ma zęba wyrwać. Kiedy stwierdziłam, że leczymy, oświadczyła, że tego nie pokrywa NFZ i potrzebna będzie opłata – 75 zł. Natomiast usunięcie zęba jest darmowe. Co miałam zrobić – zgodziłam się na leczenie. Jednak czy faktycznie leczenie kanałowe zęba nie jest pokrywane z Funduszu? – pyta nasza Czytelniczka.

Jak informuje Magdalena Mil, rzecznik prasowa NFZ w Olsztynie, Narodowy Fundusz Zdrowia refunduje wszystkie świadczenia zdrowotne w oparciu o koszyk świadczeń gwarantowanych Ministra Zdrowia. To Ministerstwo Zdrowia ustala świadczenia bezpłatne pozyskiwane przez pacjentów w ramach ubezpieczenia zdrowotnego. Fundusz je tylko finansuje w oparciu o obowiązujące przepisy.

Leczenie stomatologiczne regulują następujące przepisy: Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dn. 30 sierpnia 2009 r. w sprawie świadczeń gwarantowanych z zakresu leczenia stomatologicznego oraz Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dn. 29 lipca 2010 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie świadczeń gwarantowanych z zakresu leczenia stomatologicznego, Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dn. 12 stycznia 2011 r. zmieniające rządzenie w sprawie świadczeń gwarantowanych z zakresu leczenia stomatologicznego.

- Gwarantowane leczenie kanałowe (tzw. endodoncja) obejmuje leczenie zębów z 1 kanałem – informuje Magdalena Mil.

oceń wątek 2 0 zgłoś do moderacji
Gość
2013-11-25 18:44 0%
1

odpowiedziano ponad rok temu przez Jan3
A mnie pani doktor z przychodni 1000 lecia za rzadała 180zł lub poleciła wyrwanie w nowym szpitalu na chirurgi szczekowej
odpowiedz oceń post 0 2 zgłoś do moderacji
krokusik
2013-11-26 10:45 67%
2

odpowiedziano ponad rok temu przez weterynarz
A przy leczeniu kończyn jak jest ? Czy leczenie jednej ręki lub nogi jest refundowane a już za leczenie drugiej trzeba płacić ? Ten kto ustala takie przepisy powinien też wziąć pod uwagę swoje półkule mózgowe. Za leczenie jednej powinien mieć refundację a za leczenie drugiej powinien zapłacić !!! :-D
odpowiedz oceń post 4 2 zgłoś do moderacji
2014-07-08 11:16 0%
3

odpowiedziano ponad rok temu przez wiesko
wiesko.mam do leczenia zeba kanalowo i chodze na umowione wizyty do specjalistycznej kliniki stomatologicznej w Krakowie ul.Montelupich.Powalilo mnie na kolana gdy p.doktor poinformowala mnie ze to kosztuje 600 zl,tak dobrze czytacie,to nie pomylka.A ja mam renty 700 zl,i chyba go usune-trudno,ale taki mamy kraj.
2016-04-18 11:28 0%
4

odpowiedziano ponad rok temu przez mała
pani doktor oglądała mi 3 razy ząb i zapewniała, że nic się nie dziej. Po zrobieniu zdjęcia zęba okazało się ze trzeba go zrobić kanałowo. Koszt 700 zł terminy na następny tydzięń, ja wyję z bólu.
2016-11-14 19:13 0%
5

odpowiedziano ponad rok temu przez expert
brawo. najlepij chodzić bez zębów. gdyby przychodnie były normalne płacilibyśmy mniej prywatnie a tak mamy kolejne patologie. a ktoś mi mówi że 500 plus to patologia. przynajmniej ludziom starczy na taniego prywatnego stomatologa bo klinika z mikroskopem i najlepszymi plombami będzie kosztować tysiące zł. to jest patologia. ile zarabia poseł czy prezes spółek skarbu państwa lub minister tu kryje się patologia
dodaj odpowiedź