najwięcej postów 60 dninajwięcej postówostatnio dodanenajlepiej ocenianenajlepiej oceniane 60 dniostatnio dodane odpowiedzi
Witamy na forum serwisu elblag.net. Obecnie forum nastawione jest na tematykę związaną z uruchomionymi serwisami. Jego treść tworzą wątki założone przez użytkowników oraz komentarze dodane do artykułów. Zapraszamy do dyskusji :-)
Sugestie, opinie, zgłaszanie błędów prosimy kierować tutaj. Korzystanie z forum oznacza akceptację regulaminu. Redakcja nie odpowiada za wypowiedzi dodane przez użytkowników.
Zastrzegamy sobie prawo do moderowania i przechowywania zablokowanych komentarzy.
+ dodaj odpowiedź
data dodaniaocena

ogólna rozmowa

wszystkie ogólne tematy, główny kanał forum zakładaj nowe wątki, zaczynaj dyskusję...
Redakcja elblag.net
2014-03-20 20:45 73%

Spotkanie z prezydentem. O co pytali mieszkańcy?

rozpoczęty ponad rok temu przez Redakcja elblag.net

W środę prezydent Elbląga Jerzy Wilk spotkał się z mieszkańcami dzielnicy Zawodzie. To jedna z najbardziej zaniedbanych części miasta, a problemy, które zgłaszali mieszkańcy, tylko to potwierdziły. Największą bolączką osób mieszkających na Zawodziu jest jednak nadmierny ruch samochodów – zwłaszcza tirów, które ulicami Grochowską i Radomską dojeżdżają m.in. do portu i znajdujących się nad rzeką firm.

Mieszkańcy postulowali, aby ograniczyć ruch pojazdów ciężarowych na części tych ulic. Wskazywali również na bardzo niebezpieczne skrzyżowanie przy ulicy Orlej. Natężenie ruchu jest tu ogromne, a tamtędy dzieci chodzą do szkoły.

- Zlecę swoim służbom, aby przeanalizowały czy jest możliwość ograniczenia ruchu tirów od ulicy Grochowskiej do siedziby straży granicznej – zapewnił Jerzy Wilk. – A jeśli chodzi o skrzyżowanie przy ul. Orlej, to być może tu problem rozwiązałaby wzbudzana sygnalizacja świetlna (zielony światło dla pieszych zapala się po wciśnięciu przycisku).

Mieszkańcy wskazywali również na problem ze śmieciami, które zalegają na niektórych częściach dzielnicy, m.in. przy ul. Grochowskiej, czy Nowodworskiej. Od kwietnia rusza akcja "Posesja", dzięki której problem śmieci zostanie rozwiązany.

- Cały czas obowiązują plany, zgonie z którymi fosa na Zawodziu miała być pogłębiona, a na jej brzegu zrobiony deptak. Tyle tylko, że nie były one realizowane - przypominał Jerzy Wilk. - Mam nadzieję, że w niedalekiej przyszłości uda się tam stworzyć miejsce przyjazne do spacerów.

Znaczna część kamienic na Zawodziu nie jest podłączona do miejskiej sieci ciepłowniczej, to kolejna bolączka mieszkańców. Wiele osób podczas spotkania deklarowało, że z przyjemnością zamieniliby piece na ciepłe kaloryfery.

- Myślę, że ten problem jest do rozwiązania – stwierdził prezydent. – Tym bardziej, że Elbląskie Przedsiębiorstwo Energetyki Cieplnej przyłączyło już część budynków na Zawodziu. Tu jednak sprawa leży po stronie zarządców wspólnot, do których Państwo należycie. To oni, w imieniu mieszkańców, powinni zająć się tą sprawą. Miasto może pomóc w jej sfinalizowaniu – wyjaśniał Jerzy Wilk.

W trakcie spotkania prezydent przedstawił również koncepcje zabudowy Wyspy Spichrzów.

- Nabrzeże Wyspy Spichrzów powinno być zabudowane, ale nie kamienicami. W nawiązaniu do dawnego wyglądu  tego miejsca, chcielibyśmy, żeby powstała tam "spichlerzowa" galeria handlowa, może też hotel i marina. Nie zgodzimy się, żeby było to jakieś byle co. Przyjeżdżali już do Elbląga inwestorzy, którzy chcieli nad rzeką stawiać blaszak... Wyspa Spichrzów ma tętnić życiem.

oceń wątek 8 3 zgłoś do moderacji
2014-03-20 20:56 86%
1

odpowiedziano ponad rok temu przez bo
miasto może i by pomogło tylko szkoda że na Zawodziu większość budynków ma jeden zarządca który nawet nie potrafi załatwić dofinansowania z Unii Europejskiej na termoizolację budynków a co dopiero na podłączenie do miejskiej sieci ciepłowniczej .
odpowiedz oceń post 12 2 zgłoś do moderacji
2014-03-20 21:49 50%
2

odpowiedziano ponad rok temu przez Zosia
A czy szanowna władza wyjaśniła obywatelom naszego miasta dlaczego uchwalona przez nich jedna z uchwał jest sprzeczna z Ustawą zasadniczą. Dlaczego rada miasta przekroczyła swoje uprawnienia, w skutek czego duże grono obywateli naszego miasta pozbawionych zostało zwrotu pieniędzy i to bardzo dużych. Dlaczego wiedząc o tym radni naszego miasta nic nie robą? Niech odpowiedzą dlaczego. Zapewne czekają do wyborów.
odpowiedz oceń post 4 4 zgłoś do moderacji
2014-03-20 23:57 50%
3

odpowiedziano ponad rok temu przez wole dupe kartą do głosowania podetrzrc niż wżucić ją do urny oddając glos na oszustow.
Za Słoniny było żle,zq Nowaczyka było gorzej. Obecna władzs to dno i wodorosty i tona mułu.
odpowiedz oceń post 6 6 zgłoś do moderacji
2014-03-21 00:22 50%
4

odpowiedziano ponad rok temu przez @Zosia
a możesz jaśniej?
odpowiedz oceń post 2 2 zgłoś do moderacji
2014-03-21 10:03 57%
5

odpowiedziano ponad rok temu przez baśka72
Byłam na spotkaniu, posłuchałam, zadałam pytania. Odpowiedzi prezydenta: no faktycznie, pomyślimy, przeanalizujemy. Ludzie co to ma być?! Ja liczyłam na to, że prezydent ma jakieś gotowe koncepcje na rozwiązanie naszych problemów, a tu On nic nie wie, zobaczy, pomyśli, przeanalizuje. Panie prezydent - nie takiego prezydenta oczekiwaliśmy, Pan nie nie wie, nie umie, nie może. Czas już na zmiany - ten wybór był zły.
odpowiedz oceń post 4 3 zgłoś do moderacji
2014-03-21 14:14 56%
6

odpowiedziano ponad rok temu przez wiza
Tylko wiecami przedwyborczymi się ten pan Wilk zajmuje? A taki miał być znamienity. Jeszcze 8 miesięcy, ale i tak szkoda tego czasu i przed i do.
odpowiedz oceń post 5 4 zgłoś do moderacji
2014-03-21 20:11 50%
7

odpowiedziano ponad rok temu przez Baryła
Kolejne ble ble ble, zlecę, porozmawiam, zapytam, zrobię co w mojej mocy, przeanalizujemy sytuację, itd. Pan Wilk jest mistrzem miszmaszu - dużo paplaniny, mało konkretów!
odpowiedz oceń post 3 3 zgłoś do moderacji
2014-03-23 18:08 33%
8

odpowiedziano ponad rok temu przez Zosia
W tej chwili przebywam za granicą . Za 3 tygodnie wracam do kraju. Skontaktuje się z grupą osób którzy posiadają pełną wiedze oraz dokumenty potwierdzający te fakty. Jest bowiem grupa osób w naszym mieście ,która domaga się zmiany zapisu czy uchwały w tym punkcie .
odpowiedz oceń post 1 2 zgłoś do moderacji
2014-03-23 22:57 0%
9

odpowiedziano ponad rok temu przez wqr...ony
ale fałszywe to wszystko ten wilk to jak lis. ja już nie mogę patrzeć na ten jego uśmieszek. byłem na spotkaniu i nie wiedziałem czy sie ze mnie śmieje czy jest napity. nie można jakoś przyspieszyć tych wyborów?
odpowiedz oceń post 0 2 zgłoś do moderacji
dodaj odpowiedź