najwięcej postów 60 dninajwięcej postówostatnio dodanenajlepiej ocenianenajlepiej oceniane 60 dniostatnio dodane odpowiedzi
Witamy na forum serwisu elblag.net. Obecnie forum nastawione jest na tematykę związaną z uruchomionymi serwisami. Jego treść tworzą wątki założone przez użytkowników oraz komentarze dodane do artykułów. Zapraszamy do dyskusji :-)
Sugestie, opinie, zgłaszanie błędów prosimy kierować tutaj. Korzystanie z forum oznacza akceptację regulaminu. Redakcja nie odpowiada za wypowiedzi dodane przez użytkowników.
Zastrzegamy sobie prawo do moderowania i przechowywania zablokowanych komentarzy.
+ dodaj odpowiedź
data dodaniaocena

ogólna rozmowa

wszystkie ogólne tematy, główny kanał forum zakładaj nowe wątki, zaczynaj dyskusję...
Redakcja elblag.net
2014-01-05 09:38 76%

Stefan Rembelski: Odpowiedzialność zbiorowa w elbląskim Kościele

rozpoczęty ponad rok temu przez Redakcja elblag.net

Od paru lat tak się zdarza, że często spędzam święta poza Polską. Jako praktykujący katolik, uczestniczę wtedy w nabożeństwach, w tamtych parafiach. Są to zazwyczaj, bardzo wzniosłe i wzruszające chwile, pozwalające na wspólne przeżywanie świąt z Irlandczykami, Niemcami czy Norwegami. Europa otwarta zbliża ludzi na niwie religijnej.

Łączy się to również, z wymianą opowieści o obrządku, tradycji, czy relacjach wiernych z duszpasterzami. Daje to bardzo wyrazisty obraz różnic, w sposobie i metodach współczesnej ewangelizacji, w zależności do doświadczeń lokalnych Kościołów. To są bardzo budujące doświadczenia, i wbrew obiegowym opiniom, o schyłku praktyk religijnych na zachodzie Europy, ja tego tak nie postrzegam, natomiast zauważam, że ci którzy w praktykach religijnych uczestniczą, są bardziej świadomi swoich relacji z kościołem instytucjonalnym – relacji, które są ich wyborem a nie przymusem administracyjnym.

Jakże przykrym doświadczeniem po powrocie do ojczyzny, była dla mnie rozmowa z moim przyjacielem, który opowiedział mi taka oto historię: Marek od wielu lat jest ojcem samotnie wychowującym córkę. Jego żona zmarła bardzo młodo na chorobę nowotworową. Marek swoje życie poświęcił córce Monice, prowadząc ją drogą życia religijnego, przez pierwszą komunię świętą i bierzmowanie, tak jak ma to miejsce w każdej praktykującej rodzinie. Monika, dzisiaj już studentka czwartego roku prawa, została poproszona przez kuzynkę na matkę chrzestną. Poszła wiec do kancelarii swojej parafii w Elblągu, po stosowne zaświadczenie. Jakież było jej zdziwienie, gdy po chwili sprawdzania kartoteki, usłyszała odpowiedź, że nie może otrzymać takiego zaświadczenia, ponieważ jej tata nie przyjmuje księdza po kolędzie. Poszła więc do swojego duszpasterza akademickiego, który jej stosowne zaświadczenie wystawił. Niby po sprawie, temat się zamknął. Ale czy na pewno?

Dlaczego, dorosła już osoba, jest stawiana pod pręgierzem odpowiedzialności zbiorowej. Relacje jej ojca z księdzem proboszczem, są jego sprawą, i w żaden sposób nie powinny stanowić dla niej przeszkody, w czynnym uczestnictwie w życiu wiernych wspólnoty kościoła katolickiego. Było mi bardzo przykro – cóż mogłem swojemu przyjacielowi odpowiedzieć. Incydent to, czy reguła w elbląskim Kościele? Nie wiem, ile takich i jemu podobnych przypadków jest w Elblągu. Nie odpowiedziałem Markowi nic, ale uznałem, że nie mogę tego tematu zamieść pod dywan. Jestem malutkim ziarenkiem mojego Kościoła, jestem we wspólnocie wiernych ze swojego wyboru i jeśli mój Kościół czyni krzywdę choćby jednej osobie, a ja milczę, to tak jakbym ja ją czynił osobiście. Pisze o tym, bo jak my wierni, nie będziemy o tym mówili publicznie, stając za tymi co są krzywdzeni, to będzie o tym mówił Janusz Palikot, prof. Środa czy prof. Hartman. Jakoś tak się dziwnie dzieje, że nie należąc do tej wspólnoty wyrażają z ochotą troskę o nią.

Odpowiedzialność zbiorowa w jedna stronę, w drugą już nie ? We wspólnocie wiernych, każdy z nas poszukuje własnej drogi do Boga, drogi na której upadamy, powstajemy i zgodnie z własnym wyborem chcemy podążać za Chrystusem, ale nasze upadki nie mogą obciążać innych. Być może łatwiej jest utrzymywać całe stado owieczek, dyscyplinując wszystkie za nieposłuszeństwo jednej, ale przecież nie na tym polega ewangelizacja - jest bowiem napisane, że pasterz zostawia stado, by poszukać jednej zaginionej owieczki, a nie wypędza wszystkie. Przy współczesnych technologiach, można by wszystkich wiernych zaczipować, czytnik w drzwiach wejściowych do świątyni, dawałby jeszcze większe możliwości przy wystawianiu stosownych zaświadczeń. Tyle, że nie na tym polega nasza wiara, która jest świadomym wyborem swojego krzyża - niech weźmie krzyż swój i niech Mnie naśladuje” (Mt 16,24).

Czasy prostej ewangelizacji, wielkimi krokami odchodzą w niebyt, i to co oddziaływało na naszych rodziców, nie przemawia już do naszych dzieci. Dzisiaj w Irlandzkim Kościele po trudnych przejściach, żaden duszpasterz z ambony nie rości pretensji do tych, co przyszli do kościoła, o to że ich sąsiedzi, bliscy czy znajomi do świątyni nie chodzą, bo to nie jest ich wina – nie ma odpowiedzialności zbiorowej. Tą zasadę potwierdza ks. Józef Kloch rzecznik prasowy Konferencji Episkopatu Polski prezentując pogląd, że kościół nie może odpowiadać za księży stojących w konflikcie z prawem cywilnym lub karnym. Dlaczego więc córka miałaby ponosić odpowiedzialność z wybór swojego ojca, tego nie wiem i chce wierzyć, że Elbląski Kościół też podziela ten pogląd, i czyni to w praktyce. Troska papieża Franciszka o kościół, poprzez przypomnienie, aby kościół nie był inkwizycyjny, jest wołaniem o nową ewangelizację, na miarę nowego wieku, opartej nie na strachu ale na zawierzeniu Panu. To wołanie następcy św. Piotra o czystość sakramentów – cytując Ojca Św. „Jak głosić Chrystusa pokoleniu, które się zmienia? Trzeba uważać, by nie podać im szczepionki przeciwko wierze - oświadczył Franciszek”.

Likwidacja funduszu kościelnego. Rządowa zapowiedź likwidacji funduszu kościelnego i zastąpienia go dobrowolnym odpisem podatkowym, jest w polskich warunkach rozwiązaniem niedojrzałym. Warto pochylić się nad rozwiązaniem, które funkcjonuje w kościele niemieckim, by odpis na kościół był obligatoryjny, zgodny z deklarowanym wyznaniem. Warto przyjąć to rozwiązanie w trosce o wspólnotę wiernych i instytucje wszystkich kościołów działających w Polsce, by ustrzec się pokusy prowadzenia parafialnej ewidencji wiernych czyniących odpis podatku na swój kościół. Jak wtedy będzie, wyglądała weryfikacja dzieci dopuszczanych pierwszej komunii - na podstawie ksero kopi PIT-ów? A co będzie, jak jeden rodzic przedłoży pit, a drugi nie, czy będzie trzeba szukać znajomego księdza, czy może szukać pomocy za granicą.

Utrzymanie obiektów sakralnych jest przyziemną powinnością wiernych i nie może być ona łączona z sferą naszej duchowości religijnej. Ustawa w proponowanym kształcie, uczyni z duszpasterzy poborców podatkowych, i w tym sensie, jest największym od czasów stalinowskich, zagrożeniem dla Kościoła jako wspólnoty wiernych. W kościele skupionym na pozyskiwaniu środków na własne utrzymanie niezwykle trudno będzie znaleźć właściwą odpowiedź na pytanie Ojca Świętego Franciszka – „Jak głosić Chrystusa pokoleniu, które się zmienia? Trzeba uważać, by nie podać im szczepionki przeciwko wierze.”

Stefan Rembelski
stefanrem@wp.pl

oceń wątek 25 8 zgłoś do moderacji
2014-01-05 10:13 78%
1

odpowiedziano ponad rok temu przez SPACEROWICZ
W pełni zgadzam się z autorem artykułu z tym ,że to cały polski Kościół z małymi wyjątkami jest taki. Zmiana nie nastąpi tak szybko ponieważ najwyżsi hierarchowie polskiego Kościoła są w mentalności wczesnego średniowiecza. Czasami wydaje mi się, że nasi biskupi chętnie chcieliby powrotu świętej inkwizycji[np.w sprawie gender,dla kochających inaczej itp.]
odpowiedz oceń post 25 7 zgłoś do moderacji
2014-01-05 11:10 86%
2

odpowiedziano ponad rok temu przez joolk
Wszyscy biskupi i księża którzy kiedykolwiek gwałcili dzieci muszą być osądzeni i skazani na karę więzienia. Wszyscy biskupi i księża którzy kiedykolwiek kryli zboczeńców gwałcących dzieci muszą być osądzeni i skazani na karę więzienia. Są tak samo winni. Zbrodnia gwałtu na dzieciach jest drugą w kolejności zbrodnią po zabójstwie . Organizacja ta musi wypłacić odszkodowania pieniężne wszystkim pokrzywdzonym. Rząd Polski musi oficjalnie potępić tę organizację tak jak to miało miejsce w Irlandii.
odpowiedz oceń post 24 4 zgłoś do moderacji
2014-01-05 11:32 87%
3

odpowiedziano ponad rok temu przez nona
Po raz pierwszy ten pan mnie zaskoczył, brawo!!! to bardzo trudny temat. Jestem tez katoliczką, ale chyba już czas żeby zrobić porządek z księżmi z Ich samowolką, Ich samouwielbieniem, do którego dopuściliśmy My wierni. Muszą zostać ustalone zasady, ksiądz nie może być wyrocznią, wszystko musi być jasne i dla księdza i dla wiernego.W Niemczech ta sama wiara , tylko są ustalone jasne zasady, księża są dla wiernych i niema takich upokorzeń. -wiem , bo często tam przebywam.
odpowiedz oceń post 20 3 zgłoś do moderacji
2014-01-05 11:36 85%
4

odpowiedziano ponad rok temu przez Elg.
Każdy kościół powinien być utrzymywany przez jego wyznawców a nie z budżetu.Powinien być opodatkowany tak jak każdy w tym kraju.
odpowiedz oceń post 23 4 zgłoś do moderacji
2014-01-05 11:37 86%
5

odpowiedziano ponad rok temu przez taca
Księża w Polsce są zakłamani, to nie mentalność średniowiecza, to chęć zysków tylko to sie liczy dla Nich , potrafią korzystać ze wszystkich dobrodziejstw cywilizacji. Ostatnio nawet wgłębiłam sie w sprawę dopłat unijnych jaki Kościół Polski otrzymuje, krótkie posumowanie - uważaja ,że Im sie należy tak samo jak wszystkim , tylko gdzie Ich wkład, i kto to rozlicza, gdzie kasa sie podziewa.
odpowiedz oceń post 18 3 zgłoś do moderacji
2014-01-05 11:45 21%
6

odpowiedziano ponad rok temu przez endek
Gdy twój brat zgrzeszy przeciw tobie, powinien Pan, panie Rembelski jako "praktykujący katolik" iść i upomnieć go w cztery oczy. Jeśli cię usłucha, pozyskasz swego brata. Jeśli zaś nie usłucha, weź ze sobą jeszcze jednego albo dwóch, żeby na słowie dwóch albo trzech świadków opierała się cała sprawa. Jeśli i tych nie usłucha, donieś Kościołowi (Mt 18,15-17).
odpowiedz oceń post 4 15 zgłoś do moderacji
2014-01-05 14:18 78%
7

odpowiedziano ponad rok temu przez jankoos
" kościół nie może odpowiadać za księży stojących w konflikcie z prawem cywilnym lub karnym" ... no to pokazałes swoje prawdziwe oblicze. Jeśli ksiądz ci zgwałci dziecko i proboszcz go ukryje to według ciebie jest w porządku. Gardzę takimi osobnikami jak ty.
odpowiedz oceń post 14 4 zgłoś do moderacji
2014-01-05 19:58 67%
8
odpowiedziano ponad rok temu przez belfer
Gdybyś jeszcze umiał czytać ze zrozumiem ....
oceń post 6 3 zgłoś do moderacji
2014-01-05 16:19 85%
9

odpowiedziano ponad rok temu przez Karabasz
Polska jest obłudna i dużo rzeczy w tym kraju jest na pokaz dla sąsiadów, znajomych, rodziny! Gdyby trzeba było płacić składkę miesięczna na kościół w wysokości np. 20 zł (jak to jest w Niemczech), to z 95 % statystycznych polskich Katolików zrobiło by sie mniej niż 50%, a większość po występach sławnego "ojca świętego" z Torunia uważała by się za nie wierzących. Ja to się cieszę, że księża postępują tak jak w artykule (znam więcej niechlubnych przykładów np. z chrztem nieślubnego dziecka, a właściwie odmową chrztu), daje jeszcze 10 może 20 lat KK w Polsce, zanim zacznie chylić się ku upadkowi, kwestia wymarcia pokolenia ur. w latach 1950-1970.
odpowiedz oceń post 17 3 zgłoś do moderacji
2014-01-05 22:31 75%
10

odpowiedziano ponad rok temu przez kibic
Bardzo subtelnie i z wyczuciem. Takie problemy dotykają na co dzień prostych wierzących ludzi. Pan Bóg zrozumie i wybaczy ale proboszcz nigdy!
odpowiedz oceń post 9 3 zgłoś do moderacji
2014-01-05 23:42 82%
11

odpowiedziano ponad rok temu przez niestety
Wśród elbląskich księży jest bardzo dużo poganiaczy i niewielu pasterzy.
odpowiedz oceń post 9 2 zgłoś do moderacji
2014-01-06 16:41 57%
12

odpowiedziano ponad rok temu przez Arek
Rzecz w tym, że o tym mówi 90% wierzących na przysłowiowych imieninach u cioci a pan Rembelski pisze o ty publicznie pod swoim nazwiskiem. Oponenci z pod znaku " Zagłoby" z braku argumentów posługują się wulgaryzmami i chamskim prostactwem. Pewnie będzie teraz autor skazany na czarną listę kółek różańcowych - ale to już inna kwestia, tzw obcinania głowy posłańcowi, który przynosi złe wieści
odpowiedz oceń post 4 3 zgłoś do moderacji
dodaj odpowiedź