najwięcej postów 60 dninajwięcej postówostatnio dodanenajlepiej ocenianenajlepiej oceniane 60 dniostatnio dodane odpowiedzi
Witamy na forum serwisu elblag.net. Obecnie forum nastawione jest na tematykę związaną z uruchomionymi serwisami. Jego treść tworzą wątki założone przez użytkowników oraz komentarze dodane do artykułów. Zapraszamy do dyskusji :-)
Sugestie, opinie, zgłaszanie błędów prosimy kierować tutaj. Korzystanie z forum oznacza akceptację regulaminu. Redakcja nie odpowiada za wypowiedzi dodane przez użytkowników.
Zastrzegamy sobie prawo do moderowania i przechowywania zablokowanych komentarzy.
+ dodaj odpowiedź
data dodaniaocena

ogólna rozmowa

wszystkie ogólne tematy, główny kanał forum zakładaj nowe wątki, zaczynaj dyskusję...
Bartłomiej Ryś
2015-11-01 17:27 100%

Tłumy na cmentarzach, ale korki minimalne – zobacz zdjęcia z Dębicy

rozpoczęty ponad rok temu przez Bartłomiej Ryś

Wszyscy, którzy zdecydowali się dziś na odwiedziny grobów swoich bliskich, otrzymali niezwykły prezent. Co to było? Przepiękna pogoda i bardzo wysoka, jak na ten czas, temperatura. Taka aura zdecydowanie zachęca do spacerów po elbląskich nekropoliach. Elblążanie tłumnie odwiedzili m.in. Dębicę. Trudno też mówić o jakichś szczególnych utrudnieniach w ruchu.

Z aparatem odwiedziliśmy Dębicę dziś, 1 listopada około godziny 15:00. Auto zostawiliśmy na ulicy Bema, w dalszą podróż ruszyliśmy z pomocą autobusów komunikacji miejskiej. Te jeździły co kilka minut, nie były przeładowane. Na skrzyżowaniach widzieliśmy policjantów, którzy ręcznie sterowali ruchem. Korki były, ale, dzięki dobrej pracy służb, zostały zredukowane do niezbędnego minimum.

A co na samym cmentarzu? Przed wejściem duży namiot z... żelkami. Brakuje kebaba i gorących hot-dogów. Cóż, może za rok się doczekamy.

Z czysto subiektywnego punktu widzenia stwierdzam, że elblążanie nie potrafią (bądź nie chcą) „wpaść” w zadumę, nie chcą zatrzymać się, uspokoić. Ważniejszą kwestią pozostaje wybór znicza, koloru kwiatów oraz pytania „kto z rodziny był wcześniej przy grobie”.

Ale cmentarz Dębica 1 listopada to nie tylko obiekt narzekań. To również piękne, zjawiskowe miejsce, udekorowane groby, palące się znicze i ten niesamowity... klimat. Tworzą go również starsze osoby, które pochylone nad grobami swoich najbliższych zapewne zastawiają się, kiedy do nich dołączą. Smutne, przerażające? Niekoniecznie. Taki widok to udekorowanie sensu naszego istnienia na tej planecie.

Zapraszamy serdecznie do krótkiej fotogalerii z cm. Dębica.

oceń wątek 3 0 zgłoś do moderacji
2015-11-01 20:56 33%
1

odpowiedziano ponad rok temu przez jjj
milicja nie dawala sobie rady z kierowaniem ruchem przy parkingach!!! lenie smierdzace wola przez komorki gadac niz pracowac!!!
odpowiedz oceń post 3 6 zgłoś do moderacji
NoName
2015-11-01 23:12 50%
2

odpowiedziano ponad rok temu przez NoName
Na cmentarzu Dębica chyba najbardziej przygnębia widok mnóstwa dziecięcych grobów. [*]
odpowiedz oceń post 4 4 zgłoś do moderacji
tatus505
2015-11-02 08:31 67%
3

odpowiedziano ponad rok temu przez tatus505
Mamo

Mamo tak głośno Cię wołam
czy słyszysz mój głos
przecież jesteś w niebie
nade mną wysoko
pozwól jej Panie wyjść choć na chwilę
ja tęsknie za nią i patrzę ku obłokom.

Przybądź na ziemię choć na chwilę
chcę cię powitać i tyle opowiedzieć
patrzę na twoje zdjęcie na grobie
serce mi krwawi i smutno samemu
tu siedzieć.

Przychodzę tutaj matko do ciebie
odmawiam modlitwę
rozmawiam z tobą
odpalam świeczki
od lat to robię zawsze tak samo
dotykam ręką kamień nagrobny
i czuję chłód zimno mi mamo.

Tak bardzo chciałbym usłyszeć twój głos
jak się dziś czujesz synu mój
za dużo pracujesz odpocznij trochę
życie jest krótkie zbędny to znój.

A wokół tylko cisza cmentarna
i tylko świerszcz gra żałobną melodię
przyniosłem ci matko kwiaty te
które kochałaś zmówię modlitwę
i znów pójdę sobie.

Henryk Siwakowski
odpowiedz oceń post 4 2 zgłoś do moderacji
tatus505
2015-11-02 10:12 67%
4

odpowiedziano ponad rok temu przez tatus505
Zaduszki.

Cmentarna aleja śliska od łez
szeleszczą pod nogami złote liście
ściśnięte serca i wielka nostalgia
idziemy w marszu żywych
wiatr gwiżdże porywiście.

Mijamy groby pięknie przystrojone
pękają z hukiem rozgrzane znicze
znów idą tłumy w ten Dzień Zaduszny
smutne pochylone których nie zliczę.

Patrzę na twarze wygięte bólem
przeszklone oczy smutne twarze
i tylko las krzyży wskazuje im drogę
każdy coś niesie zmarłym w darze.

Patrzą pod nogi z opuszczoną głową
czasem im kapią słone łzy na buty
a cały cmentarz jakby dzisiaj płakał
łzy wiszą na drzewach i cały mgłą zasnuty.

Cisza wokoło jak makiem zasiał
słyszę cichy szloch nad grobem matki
niektórzy zbierają wypalone znicze
przynieśli nowe dla kochanej matki.

I tylko w powietrzu czuć zapach wosku
wokół płoną znicze ktoś ogrzewa dłonie
migają płomyki jak ludzkie oczy
i mam wrażenie ze cały cmentarz płonie.

Wciąż idą tłumy całe rodziny
dziadkowie babcie matka ojciec dzieci
całują się w smutku na przywitanie
dziś nie ma słoń
odpowiedz oceń post 4 2 zgłoś do moderacji
2015-11-02 21:29 0%
5

odpowiedziano ponad rok temu przez h
rzeczywiście Policjanci pracowali aby dojazd do cmentarzy był bezpieczny i dziękuję im bardzo.
odpowiedz oceń post 0 2 zgłoś do moderacji
dodaj odpowiedź