najwięcej postów 60 dninajwięcej postówostatnio dodanenajlepiej ocenianenajlepiej oceniane 60 dniostatnio dodane odpowiedzi
Witamy na forum serwisu elblag.net. Obecnie forum nastawione jest na tematykę związaną z uruchomionymi serwisami. Jego treść tworzą wątki założone przez użytkowników oraz komentarze dodane do artykułów. Zapraszamy do dyskusji :-)
Sugestie, opinie, zgłaszanie błędów prosimy kierować tutaj. Korzystanie z forum oznacza akceptację regulaminu. Redakcja nie odpowiada za wypowiedzi dodane przez użytkowników.
Zastrzegamy sobie prawo do moderowania i przechowywania zablokowanych komentarzy.
+ dodaj odpowiedź
data dodaniaocena

ogólna rozmowa

wszystkie ogólne tematy, główny kanał forum zakładaj nowe wątki, zaczynaj dyskusję...
Marcin Pszczółkowski
2013-07-31 07:00 63%

Upadek Ruchu Palikota w Elblągu. Co dalej z partią?

rozpoczęty ponad rok temu przez Marcin Pszczółkowski

Partia, która wyrastała na pierwszą siłę polityczną podczas kwietniowego referendum w sprawie odwołania władz Elbląga, praktycznie podzieliła los swojego wroga – Grzegorza Nowaczyka. Ruch Palikota znika z lokalnej sceny politycznej. Przyspieszone wybory samorządowe w Elblągu praktycznie zdruzgotały formację Janusza Palikota.

Ich kandydatka na prezydenta – Ewa Białkowska przepadła z kretesem. Ruch nie wprowadził do Rady Miasta ani jednego przedstawiciela. Tuż po wyborach Rafał Maszka – dotychczasowy szef elbląskich struktur partii poinformował o swoim odejściu z Ruchu. Partią w Elblągu ma teraz kierować Marta Wychowaniak…dotychczasowa szefowa biura posła Wojciecha Penkalskiego w Braniewie. Elbląska filia biura przy ul. Kosynierów Gdyńskich jest zamknięta. Nikt tam nie pełni dyżurów.

Niektórzy członkowie Ruchu Palikota nie kryją rozczarowania partią i samym posłem Penkalskim. Jak mówią, był potrzebni do klejenia plakatów czy innych akcji wyborczych. Jednak nikt nie liczy się z ich zdaniem. Decyzje podejmuje sam Penkalski.

- To przypomina już Platformę. A ja w Platformie nie chcę być. Przejdę do SLD – deklaruje jeden z członków partii w Elblągu. Inny dodaje, że partia popełniła wiele błędów w kampanii wyborczej, które zaważyły na klęsce formacji. - Przede wszystkim oszukaliśmy mieszkańców miasta. Nie powiedzieliśmy wprost, że to My organizujemy referendum, choć takie przecieki do mediów już szły. Później, po referendum w telewizji mówił o tym Palikot i mleko się rozlało – mówi jeden z członków Ruchu Palikota. – Ludzie przestali nam ufać. Do tego nasza kandydatka na prezydenta miasta, mówiąc delikatnie, nie była najmocniejsza. Niepotrzebne też było sztuczne rozbicie naszych sił na Ruch Palikota i Wolny Elbląg.

Także Janusz Palikot przyznał się tuż po wyborach do klęski…na swoim blogu internetowym. - Popełniliśmy dwa podstawowe błędy – pisze Janusz Palikot. - Wystawiliśmy dwa komitety w nadziei, że w ten sposób zdobędziemy dwa różne elektoraty. I rzeczywiście oba komitety, wolny Elbląg i Ruch Palikota Elbląg+ dostały po 5%. Jednak w efekcie nie mamy żadnego radnego i musimy się tłumaczyć z tego, że RP ma zaledwie 5,5%. W przeciwnym razie mielibyśmy 10 % ale co z tego? (…). Drugi błąd to wystawienie na prezydenta świetnej kobiety, sportsmenki, ale osoby spoza polityki. Mieszkańcy uznali, że sytuacja miasta jest tak trudna, że nie mogą tak ryzykować i o zgrozo, poparli starych politycznych wyjadaczy.

Również w Braniewie struktury Ruchu nie wyglądają najlepiej. Jeszcze przed elbląskimi wyborami partię opuściła część działaczy partii z tego miasta. - Mamy dość chamstwa, głupoty, obłudy, braku szacunku dla wyborców i kolegów z partii. Panie pośle Penkalski, już nikogo Pan nie nabierze, a przynajmniej nie tych, którzy pana znają – to treść oświadczenia jakie w kwietniu br. umieścili na Facebooku byli współpracownicy i członkowie Zarządu Koła Ruchu Palikota w Braniewie.

Oficjalna informacja o rezygnacji pojawiła się 8.04.2013r na facebookowych profilach Zbigniewa Dryki - przewodniczącego oraz Rafała Kaliszuka – skarbnika. Obaj pełnili również funkcję asystentów społecznych posła Penkalskiego. O rezygnacji trzeciego członka zarządu poinformował nas przewodniczący braniewskiego koła.

- Poseł szanuje ludzi tylko wtedy, kiedy wie, że są mu do czegoś potrzebni. Wykorzystuje i zrywa jakiekolwiek kontakty – mówi jeden z bliskich współpracowników Penkalskiego.

Co dalej z Ruchem Palikota? Jeden z elbląskich działaczy nie ma złudzeń – partia będzie trwała, dopóki jest poseł Wojciech Penkalski. - Kolejna próba dla Ruchu do wybory na burmistrza Fromborka we wrześniu. Tam na pewno pojawi się Wojciech i być może również Janusz Palikot – dodaje. – Znów będą próbowali swojej szansy. Jest trochę młodzieży, dla której lewicowe hasła, legalizacja marihuany czy związki homoseksualne są nadal atrakcyjne.

oceń wątek 10 6 zgłoś do moderacji
2013-07-31 09:02 45%
1

odpowiedziano ponad rok temu przez sensowniej zdecydowanie!
Znam z Ruchu kilka osób i powiem, że są to niezwykle wartościowe osoby. Dziwi mnie zwłaszcza to, że jedna z tych osób, na prawdę z olbrzymią wiedzą, nie startowała w wyborach? Czyżby ta osoba przewidziała upadek tej formacji w Elblągu? Jeśli tak, gratuluje dobrego wyczucia! Może to i lepiej niż się kompromitować u boku co niektórych osób!
odpowiedz oceń post 10 12 zgłoś do moderacji
Gifas
2013-07-31 10:13 50%
2
odpowiedziano ponad rok temu przez Gifas
raczej wiekszosc spoleczenstwa postrzega ruch palikota za bande przyglupow
oceń post 13 13 zgłoś do moderacji
2013-07-31 10:33 47%
3

odpowiedziano ponad rok temu przez EuPi
Przegrana bitwa, to nie przegrana wojna. Ci co odchodzą, to działacze, którzy szukają możliwości wypłynięcia, a nie działania zgodnie z programem ruchu, więc nie ma ich co żałować. Nie należe do Ruchu Palikota, ale czytałem program i jest to konkretny i mądry program, ale pociągnąć go mogą tylko Ci, którzy w to wierzą, a nie szukają możliwości błyskawicznego awansu. To dzieje się w każdej partii. Myślę, że w wyborach jest czas na kogoś spoza układów ,,kolesiowskich", a taką była Pani Białkowska, ale nie wszyscy wiedzieli kto to jest, a promocja była zbyt słaba, bo chyba po prostu nie było na nią pieniędzy i to stawia tę partię w gronie bardziej uczciwych. Wirzę, że struktury szybko się odbudują.
odpowiedz oceń post 7 8 zgłoś do moderacji
2013-07-31 10:42 38%
4

odpowiedziano ponad rok temu przez zanoszący się od śmiechu
że tak powiem - a nie mówiłem? hahahaha. Jeszcze padnie peło i zostaniemy w systemie dwupartyjnym, jak w stanach
odpowiedz oceń post 3 5 zgłoś do moderacji
2013-07-31 11:15 43%
5

odpowiedziano ponad rok temu przez sympatyk
Szefem struktur elbląskich jest pani Wiesia, a pan Rafał był przewodniczącym całego okręgu 34
odpowiedz oceń post 3 4 zgłoś do moderacji
2013-07-31 11:33 20%
6

Nie dodajecie komentarzy?
odpowiedz oceń post 1 4 zgłoś do moderacji
2013-07-31 19:00 22%
7

odpowiedziano ponad rok temu przez PAlikotolog
Grunt, że współpracując ze swoim najgorszym wrogiem PIS dali dojść Wilkowi do władzy!;) Teraz mogą odejść bo juz nikt nie bedzie ich brał na poważnie!!!;)
odpowiedz oceń post 2 7 zgłoś do moderacji
2013-07-31 19:36 50%
8

odpowiedziano ponad rok temu przez lulu
"kak eta, kak eta, kak eta"?
odpowiedz oceń post 2 2 zgłoś do moderacji
2013-08-01 14:49 25%
9

odpowiedziano ponad rok temu przez Frank
EuPi - Nie pisz takich bzdur o działaczach ,którzy odeszli bo to oni stworzyli Ruch Palikota w tym mieście .Co do programu to właśnie odszedłem z tej partii bo program sobie i partia sobie .Zapytajcie Maszki, to on wszystko tworzył tak naprawdę gdyby nie on nic tu by się nie działo .Odejście Maszki złamało kręgosłup struktur ,a o P-OŚLE nic dobrego nie mogę powiedzieć .
odpowiedz oceń post 2 6 zgłoś do moderacji
2013-08-01 23:58 33%
10
Frank, ja nie wielbię posła i wcale nie mam o nim dobrego zdania, ale większość działaczy próbuje się przebić wyżej, a jak nie wychodzi to opluwają. Palikot ma całkiem dobry i realny program, a do tego trzeba mądrych ludzi, a nie karierowiczów za wszelką cenę.
oceń post 2 4 zgłoś do moderacji
2013-08-01 19:45 55%
11

odpowiedziano ponad rok temu przez bara
Do autora .Rafał Maszka nie był przewodniczącym struktur elbląskich, Marta Wychowaniak została pełnomocnikiem okręgu a nie szefem struktur elbląskich,Jeżeli pisze Pan na jakiś temat warto zaznajomić się ze stanem faktycznym.Artykuł zawiera błędy merytoryczne.Wymienione Osoby nie pełniły i nie pełnią funkcji, które im Pan przypisuje.Działacze Ruchu są tak bardzo skuteczni ,że inne partie powinny walczyć o Nich.Nikt tak nie walczył i cęzko pracował dla dobraNaszego Miasta ,tak jak członkowie elbląskiego Ruchu Palikota nie
odpowiedz oceń post 6 5 zgłoś do moderacji
2013-08-02 20:22 75%
12

Nie jestem związany z żadną partią, ale zawsze tępie podłych i bezwzględnych ludzi i nie ważne z jakich są opcji. Złodziej, to złpdziej i nie godzę się z małą szkodliwością czynu, ale nasze prawo tak jak cały kraj jest chore.
odpowiedz oceń post 6 2 zgłoś do moderacji
dodaj odpowiedź