najwięcej postów 60 dninajwięcej postówostatnio dodanenajlepiej ocenianenajlepiej oceniane 60 dniostatnio dodane odpowiedzi
Witamy na forum serwisu elblag.net. Obecnie forum nastawione jest na tematykę związaną z uruchomionymi serwisami. Jego treść tworzą wątki założone przez użytkowników oraz komentarze dodane do artykułów. Zapraszamy do dyskusji :-)
Sugestie, opinie, zgłaszanie błędów prosimy kierować tutaj. Korzystanie z forum oznacza akceptację regulaminu. Redakcja nie odpowiada za wypowiedzi dodane przez użytkowników.
Zastrzegamy sobie prawo do moderowania i przechowywania zablokowanych komentarzy.
+ dodaj odpowiedź
data dodaniaocena

ogólna rozmowa

wszystkie ogólne tematy, główny kanał forum zakładaj nowe wątki, zaczynaj dyskusję...
Redakcja elblag.net
2014-03-27 07:00 100%

W Biedronkach będzie można płacić kartami

rozpoczęty ponad rok temu przez Redakcja elblag.net

Powstają jak grzyby po deszczu. Jest ich coraz więcej. Także w Elblągu. Ma swoich przeciwników i zwolenników. A tym ostatnim do szczęścia brakuje już tylko możliwości płacenia kartami za zakupy. To jednak wkrótce ma być możliwe.

Jacek Suchocki nie narzeka na Biedronkę. Sklep na jego osiedlu jest dobrze zaopatrzony i dość tani. Jednak, jak sam przyznaje, możliwość płatności kartą przy kasie za zakupy bardzo by ułatwiła życie klientom.

- W Biedronkach co prawda są bankomaty. Jednak proszę sobie wyobrazić sytuację, gdy płacimy przy kasie i okazuje się, że brakuje nam kilku złotych. Zostawić towar i biec do bankomatu? Płatność kartą to dziś pewnego rodzaju standard, więc dobrze, jeśli Biedronka by to umożliwiła – mówi nam mieszkaniec Elbląga.

Już od wakacji będzie można zapłacić kartą płatniczą w sieci Biedronka - informuje "Dziennik Gazeta Prawna". Według nieoficjalnych informacji gazety, dyskont już negocjuje wprowadzenie plastiku z agentami rozliczeniowymi.

Jak podaje "DGP", Biedronka chce już w wakacje mieć u siebie 14 tys. terminali płatniczych do obsługi kart. W tej sprawie rozmawia z liderami rynku: First Data, eServicem oraz Elavonem. Oficjalnie operatorzy terminali milczą i nie komentują sprawy. Nieoficjalnie mówią, że akceptowanie plastiku w tym sklepie to kwestia tygodni. Informacjom tym nie zaprzecza wprost także Alfred Kubczak z Biedronki.

Dyskont, jako jedyna duża sieć handlowa, nie przyjmuje płatności kartami w żadnym ze swoich sklepów. Argumentuje, że akceptacja kart jest zbyt droga i musiałaby przełożyć się na wyższe ceny. W Polsce rzeczywiście opłaty pobierane przez organizacje kartowe, banki oraz operatorów terminali są jednymi z najwyższych w Europie. W zależności od źródła mowa o prowizji rzędu 1,4-1,7 proc.

Oszacowano, że przy wielomiliardowych przychodach Biedronki koszt obsługi kart to nawet kilkaset milionów złotych. Trzeba jednak pamiętać, że w zeszłym roku nasz parlament przyjął zmiany w prawie, które zmuszają do obniżki prowizji. Tzw. interchange ma się znacząco zmniejszyć od 1 lipca i wynieść maksymalnie 0,5 proc.

Od października ubiegłego roku w Biedronce można płacić telefonem. Z usługi skorzystać mogą klienci Alior Banku, Getinu oraz Pekao. Choć nijak nie można porównywać skali płatności mobilnych i kartowych, to jednak nowa metoda płatności pokazała, że zwiększył się standardowy koszyk zakupowy. A to dla Biedronki, która ostatnio ma ze zwiększaniem sprzedaży problem, rzecz bezcenna.

Zdaniem "DGP" - jeśli negocjacje z dyskontem wygrałby eService - to najprawdopodobniej szybko w Biedronce pojawiłoby się IKO. To kolejna mobilna metoda płatności, którą wdraża u siebie sześć największych polskich banków.

oceń wątek 8 0 zgłoś do moderacji
2014-03-27 08:29 33%
1

odpowiedziano ponad rok temu przez zulkas
no nareszcie!!!!
odpowiedz oceń post 2 4 zgłoś do moderacji
2014-03-27 08:35 0%
2

odpowiedziano ponad rok temu przez gosc
No i gitara i nich ktos nie pisze ze np, karta kredytowa to luksus! Karta kredytowa nie raz ratowala mi, zycie to jest swego rodzaju kredyt za ktory place max za 54-56dni, min. 21 dni! A obluga rowneiz darmowa jesli sie czesto korzysta z takiej KK.
A kto bierze kredyty, ludzie biedni - stad w naszym miescie tyle bankow -widocznie iteres sie kreci.
odpowiedz oceń post 0 5 zgłoś do moderacji
2014-03-27 12:44 40%
3

odpowiedziano ponad rok temu przez elblazanka
Biedronka codziennie wielkie ceny! :D
odpowiedz oceń post 4 6 zgłoś do moderacji
2014-03-27 16:29 44%
4

odpowiedziano ponad rok temu przez Beata
Biedronka jest beznadziejna!!
Idźcie do "Piotra i Pawła" to jest porządny sklep!!
odpowiedz oceń post 4 5 zgłoś do moderacji
2014-03-27 16:51 22%
5

odpowiedziano ponad rok temu przez elblążanin
Biedronki najlepsze sklepy w Polsce kupuje tylko tam od kilkunastu lat zawsze świeze i najwyzszej jakści warzywa i owoce oraz pozostałe produkty cemy możliwe do zaakceptowania duzo obnizek i promocji.
Taki .... jak Leclerc i Carofour sanepid powinien zamknąć , no Kaufland jeszcze jak cie mogę!!! Ja emeryt wiem co mówie!!!!!A najgorzej mnie .... że to co reklamują w gazetkach to w większosci niema w sklepie człowiek na darmo jedzie do sklepu tylko po to zeby się.... i stracić pieniadze na przejazd,zaorać to .....!!!!!!!!!!!!!!!1111
odpowiedz oceń post 2 7 zgłoś do moderacji
Gość
2014-03-29 10:14 25%
6

odpowiedziano ponad rok temu przez Gość
Bedzie biedronka na pułaskiego juz widać zobaczcie....
odpowiedz oceń post 1 3 zgłoś do moderacji
2014-03-30 10:16 50%
7

odpowiedziano ponad rok temu przez jamaleg
Nie stac mnie na zakupy w biedronce , tam za wedline przeplaca sie 5-6 zl za kg tylko dlatego ze jest paczkiwana . Porownujac ceny nabialu gramatura produktow jest nizsza wiec cena o 2-5 groszy rowniez . W taki sposob sieciowki okradaja klienta.
odpowiedz oceń post 2 2 zgłoś do moderacji
2014-04-02 22:18 0%
8

odpowiedziano ponad rok temu przez renia
A ja tam lubię Biedronkę. Chętnie skorzystałam z możliwości płatności telefonem, tym bardziej, że w promocji getin banku wracało do mnie 10% wartości zakupów. Możliwość płatności kartą sprawi, że zakupy będą jeszcze wygodniejsze.
odpowiedz oceń post 0 2 zgłoś do moderacji
dodaj odpowiedź