najwięcej postów 60 dninajwięcej postówostatnio dodanenajlepiej ocenianenajlepiej oceniane 60 dniostatnio dodane odpowiedzi
Witamy na forum serwisu elblag.net. Obecnie forum nastawione jest na tematykę związaną z uruchomionymi serwisami. Jego treść tworzą wątki założone przez użytkowników oraz komentarze dodane do artykułów. Zapraszamy do dyskusji :-)
Sugestie, opinie, zgłaszanie błędów prosimy kierować tutaj. Korzystanie z forum oznacza akceptację regulaminu. Redakcja nie odpowiada za wypowiedzi dodane przez użytkowników.
Zastrzegamy sobie prawo do moderowania i przechowywania zablokowanych komentarzy.
+ dodaj odpowiedź
data dodaniaocena

ogólna rozmowa

wszystkie ogólne tematy, główny kanał forum zakładaj nowe wątki, zaczynaj dyskusję...
W restauracji Amore Mio spotkali się najlepsi szefowie kuchni z Elbląga i okolic. Będzie się działo! (+ zdjęcia)
2018-02-07 08:42 100%

W restauracji Amore Mio spotkali się najlepsi szefowie kuchni z Elbląga i okolic. Będzie się działo! (+ zdjęcia)

rozpoczęty 10 miesięcy temu przez Marcin Mongiałło

6 lutego wieczorem w restauracji Amore Mio na elbląskiej starówce spotkało sie ponad 20 doświadczonych kucharzy oraz ludzi związanych zawodowo z gastronomią z Elbląga i okolic. Celem zebrania było założenie profesjonalnego klubu zrzeszającego elbląskich szefów kuchni.   

Spotkanie minęło w bardzo przyjaznej atmosferze, czego zasługą była m.in. wspaniała postawa gospodarza, szefa Amore Mio Marco Cocchieriego. Głównym organizatorem oraz pomysłodawcą spotkania był Bartosz Majchrzak – szef kuchni w Restauracji & Pizzerii Strzecha. 

Jakie zadania widzą przed sobą szefowie kuchni z Elbląga?

Działania społeczne, w tym przygotowywanie posiłków dla osób bezdomnych z Elbląga, współpracę z miastem i szkołą gastronomiczną, a w przyszłości – o ile wszystko pójdzie tak jak powinno – pozyskiwanie środków zewnętrznych celem rozwinięcia działalności na wyższy poziom. Możliwości są niemal nieograniczone, ale od czegos trzeba zacząć.

Musimy przede wszystkim promować lokalnych producentów

– stwierdził Bartosz Majchrzak.

Tego samego zdania byli wszyscy obecni na spotkaniu. 

Zgromadzenie zaszczycili swoją obecnością także ludzie mieszkający poza Elblągiem, choć związani z naszym miastem – Cezariusz Adler i Tomasz Markuszewski, którzy obecnie mieszkają za granicą, jak również Grzegorz i Mariola Skalmowscy – właściciele "Eko Snails Garden" z Krasina koło Pasłęka.

Ci ostatni przekonywali jak duży potencjał kryje się w markach regionalnych. Promocja własnych produktów, pozyskiwanie finansowania z zewnątrz. To nie mrzonki. Wiedzą o tym dobrze państwo Skalmowscy, którzy przeszli bardzo długą drogę od niewielkich producentów do potentatów w branży. Są obecnie jednymi z największych producentów ślimaków w Europie, ich firma należy do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego,  a  książka, którą napisali – "Ślimaka kulinarna podróż – o tym, co zapomniane, a przypomnienia warte" – zajęła pierwsze miejsce w kategorii "mięso" na światowym konkursie Gourmand World Cookbook Awards w Chinach. Państwo Skalmowscy mają również doświadczenie w pozyskiwaniu finansowania z zewnątrz, co z pewnością stanowi duży potencjał jeśli chodzi o rozwój klubu szefów kuchni w Elblągu, a co za tym idzie – elbląskiej gastronomii. 

Uczyć się od siebie wzajemnie i wspierać, promując jednocześnie elbląskie marki. To zadanie, które ma szasnę na realizację, szczególnie zważywszy na to, że zaangażowały się w nie zarówno osoby z bogatym doświadczeniem gastronomicznym, jak i biznesowym. 

W spotkaniu wzięli udział:

  • Bartosz Majchrzak i Szymon Słomkowski z "Restauracji & Pizzerii Strzecha"
  • Marco Cocchieri z "Restauracji Amore Mio"
  • Grzegorz i Mariola Skalmowscy z "Eko Snails Garden"
  • Przemysław Zwański – reprezentant Polski w konkursach kulinarnych, organizujący na co dzień warsztaty kulinarne
  • Tomasz Markuszewski i Cezariusz Adler - mieszkający obecnie za granicą
  • Leszek i Iwona Wiśniewscy z "Tawerny Greckiej Santorini" 
  • Agnieszka Robaczek z "Tamago Sushi Bar"
  • Damian Dembik ze "Starej Karczmy"
  • Cezary Ambrożko z "Restauracji & Pizzerii MammaMia"
  • Sławomir Bulak i Marcin Wileński z "Hotelu Elbląg"
  • Tomasz Długokencki, Marcin Gorząch i Tomasz Kopczyński z "Nowej Holandii"
  • Maciej Wasilewski 
  • Robert Mikulicz z "Hotelu Młyn"
  • Kamil Misiak z "Restauracji Studnia Smaków"
  • Remigiusz Jasiński z przedsiębiorstwa "ELQuchnia", zajmującego się profesjonalnym wyposażeniem lokali gastronomicznych

Jak przystało na zebranie założycielskie wybrano władze klubu. Prezesem został Bartosz Majchrzak, wicepreprezesem – Tomasz Długokęcki, skarbnikiem – Szymon Słomkowski. a rzecznikami prasowymi –Przemysław Zwański i Grzegorz Skalmowski.

Dyskutowano także nad nazwą. Ostatecznie zadecydowano, że najbardziej właściwą będzie: "Elbląski Klub Szefów Kuchni", choć pojawiła się także propozycja "Elbląski Klub Kulinarny", jak również głosy, aby nie zawężać się w nazwie do Elbląga. 

Jest nadzieja, że dzień ten zapisze się jako początek nowej epoki w elbląskiej gastronomii. Z pewnością bardzo dużo będzie zależeć od zaangażowania członków klubu, który z czasem – miejmy – nadzieję przekształci się w stowarzyszenie, bądź fundację. 

Zachęcamy do obejrzenia fotorelacji  ze spotkania założycielskiego Elbląskiego Klubu Szefów Kuchni.

oceń wątek 14 0 zgłoś do moderacji
2018-02-07 12:32 100%
1

odpowiedziano 10 miesięcy temu przez Mieszkaniec
Jak zwykle nikt nie napisze ze fajny pomysł i będzie super tylko byli koledzy wylewają gorzkie żale ale dobrze hej świadczy o tym że będzie się działo pozdrawiam hejterôw i pomyśl za nim coś napiszesz.
odpowiedz oceń post 18 0 zgłoś do moderacji
2018-02-07 14:09 100%
2

odpowiedziano 10 miesięcy temu przez człowiek od pizzy
I gra gitara. Tak trzymać panowie. Mam nadzieję, że jeszcze o nas usłyszą w Polsce.
odpowiedz oceń post 16 0 zgłoś do moderacji
2018-02-07 22:34 95%
3

odpowiedziano 10 miesięcy temu przez Don Pedro
No to teraz tylko, żeby starczyło zapału do zrobienia czegoś, co pozwoli wszystkim lepiej funkcjonować. Znam miasto, gdzie podobna inicjatywa wypaliła i wszyscy skorzystali. Nie jesteśmy gorsi. Mamy świetne lokale, których nie powstydziłby się nawet Paryż. Elblążanie też potrafią. Trzymam kciuki!
odpowiedz oceń post 20 1 zgłoś do moderacji
2018-02-08 10:14 100%
4

odpowiedziano 10 miesięcy temu przez :)
Pomysł rewelacja. Gratulacje!
odpowiedz oceń post 15 0 zgłoś do moderacji
2018-02-08 14:26 100%
5

odpowiedziano 10 miesięcy temu przez Restaurator
Piękny artykuł .. być może rodzi się legenda może to będzie dobry czas dla nich , niech droga będzie wam szeroka , naprawdę to wspaniali kucharze i szefowie nie których znam innych kojarzę życzę wam powodzenia i wytrwania w darzeniu do celu .
odpowiedz oceń post 13 0 zgłoś do moderacji
2018-02-08 21:07 92%
6

odpowiedziano 10 miesięcy temu przez Mattehorn
Zaprosiłem razu pewnego swoją przyjaciółkę do Elbląga. Nie będę tu robił reklamy dla kilku restauracji, ale powiem wam, że mimo, ze pochodzi z dużego miasta to była pod dużym wrażeniem zarówno wystroju, jak i kuchni. My już mamy jakość. Możemtybyć dumni z tego, że mamy tej klasy lokale i w dodatku w takiej ilości. Niech teraz dojdzie lepsza promocja, a cała Polska o nas usłyszy, tym bardziej, że mamy i w samym Elblągu i okolicy co pokazać.
odpowiedz oceń post 12 1 zgłoś do moderacji
2018-02-13 15:17 50%
7

odpowiedziano 9 miesięcy temu przez zaq
fajna inicjatywa, ale straszna stypa na tej imprezie ;D, przynajmniej na zdjęciach...
odpowiedz oceń post 2 2 zgłoś do moderacji
2018-02-13 18:27 100%
8
odpowiedziano 9 miesięcy temu przez chef cuisinier
To nie była impreza, ale spotkanie założycielskie.
oceń post 4 0 zgłoś do moderacji
2018-02-17 14:24 100%
9
odpowiedziano 9 miesięcy temu przez fan
jakbyś był to byś widział..:)
oceń post 3 0 zgłoś do moderacji
dodaj odpowiedź
Dołącz do dyskusji
Tytuł posta Twój nick
Treść posta
serwis elblag.net nie ponosi odpowiedzialności za treści na forum. Wpisy nie związane z wątkiem, wulgarne, obraźliwe, naruszające prawo będą usuwane (regulamin).
Warmia i Mazury regionem zjednoczonej Europy Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego
Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Warmia i Mazury na lata 2007-2013.