najwięcej postów 60 dninajwięcej postówostatnio dodanenajlepiej ocenianenajlepiej oceniane 60 dniostatnio dodane odpowiedzi
Witamy na forum serwisu elblag.net. Obecnie forum nastawione jest na tematykę związaną z uruchomionymi serwisami. Jego treść tworzą wątki założone przez użytkowników oraz komentarze dodane do artykułów. Zapraszamy do dyskusji :-)
Sugestie, opinie, zgłaszanie błędów prosimy kierować tutaj. Korzystanie z forum oznacza akceptację regulaminu. Redakcja nie odpowiada za wypowiedzi dodane przez użytkowników.
Zastrzegamy sobie prawo do moderowania i przechowywania zablokowanych komentarzy.
+ dodaj odpowiedź
data dodaniaocena

ogólna rozmowa

wszystkie ogólne tematy, główny kanał forum zakładaj nowe wątki, zaczynaj dyskusję...
Bartłomiej Ryś
2016-01-31 16:39 100%

Wcisła: Mieszko I był raczej wątpliwej jakości chrześcijaninem

rozpoczęty ponad rok temu przez Bartłomiej Ryś

Jerzy Wcisła, senator wybrany w naszym okręgu z ramienia Platformy Obywatelskiej zaistniał w mediach i na Twitterze. Wszystko z powodu dyskusji Senatu nad projektem uchwały dot. uczczenia 1050. rocznicy chrztu Polski. Jakby tego było mało, senator Barbara Zdrojewska (PO) stwierdziła, że „dziś możemy wyłącznie domyślać się kim był Mieszko I”. Nie trzeba dodawać, że Internet (m.in. Twitter) już na te słowa zareagował.

Nikt nie spodziewał się, że stosunkowo spokojna dyskusja w Senacie nt. Uchwały dot. uczczenia 1050. rocznicy chrztu Polski i pierwszego, historycznego władcy naszego kraju Mieszka I, przybierze tak niespodziewany obrót. Najpierw głos w tej sprawie zabrał Jerzy Wcisła, senator PO z okręgu elbląskiego:

- Mam trochę wątpliwości co do tego aktu hołdu pierwszemu władcy Polski, Mieszkowi I. Ja nie jestem historykiem, ale z tych przekazów, które znam, wynika, że Mieszko I był raczej wątpliwej jakości chrześcijaninem. Przyjął chrześcijaństwo bardziej z powodów politycznych niż z powodów moralnych czy etycznych - cytuje senatora portal niezalezna.pl

Do swojego kolegi klubowego dołączyła Barbara Zdrojewska, senator z ramienia PO. Jak cytuje serwis niezalezna.pl:

- Ja powiem może tak: pewnie mało kto z nas – przynajmniej nie ja – podawałby w wątpliwość fakt doniosłości chrztu Polski, właśnie ze względu na rozwój naszej państwowości w okresie późniejszym itd., ale jeśli chodzi o historiografię, to mamy niewątpliwie do czynienia z jakąś mitologizacją samego Mieszka I, towarzyszących mu postaci i okoliczności. To wszystko jest dziś spowite mgłą historii i możemy się zaledwie domyślać, jak się zachowywał i kim był Mieszko I, na podstawie tego, jak się zachowywali inni władcy tego typu w tym czasie i na terenie tej części Europy. I możemy sobie powiedzieć… można domniemywać, że był to zabijaka i zapewne palił, gwałcił  - stwierdziła senator Zdrojewska.

Na te „zarzuty” względem Mieszka I odpowiedział senator PiS, Robert Gaweł:

- Powiem w ten sposób: skończyłem dobrą uczelnię w Poznaniu, Uniwersytet Adama Mickiewicza, miałem zaszczyt słuchać wykładów wybitnych profesorów mediewistów, przez 25 lat uczyłem historii w liceum i nigdy takie wątpliwości jak te dzisiaj mnie nie naszły.

Słowa Wcisły pojawiły się na Twitterze i zebrały pierwsze komentarze.

Wykorzystano cytaty: niezalezna.pl

oceń wątek 2 0 zgłoś do moderacji
2016-01-31 19:02 15%
1

odpowiedziano ponad rok temu przez jan
cieszę się że mój głos na senatora Jerzego Wcisło nie zmarnował się. jan
odpowiedz oceń post 4 23 zgłoś do moderacji
2016-02-01 12:56 60%
2
odpowiedziano ponad rok temu przez tolo
...widzę, że lubisz czarny humor..
oceń post 3 2 zgłoś do moderacji
2016-02-01 16:55 50%
3
odpowiedziano ponad rok temu przez turban
janku wspolczuje ci glupoty. najgorsze jest to ze zostaniesz z nia do smierci i pojdziesz z nia do grobu. nie byloby w tym nic zlego jesli twoja glupota nie dotykalaby innych. niestety dzieki tobie nieudacznicy i karierowicze wchodza do polskiego rzadu
oceń post 2 2 zgłoś do moderacji
2016-01-31 19:05 82%
4

odpowiedziano ponad rok temu przez Wcisk
Wciskacz Kitu jest wątpliwej jakości politykierem, bucemdo kwadratu.
odpowiedz oceń post 14 3 zgłoś do moderacji
Mariusz Lewandowski
2016-01-31 22:27 60%
5

odpowiedziano ponad rok temu przez Mariusz Lewandowski
Doprawdy akurat Jerzy Wcisła jest swoistym w dziedzinie wiary "autorytetem"
Z całego dekalogu wydaje się że jedyny grzech jaki nie został przez niego popełniony to ten że nikogo nie zabił zresztą przy jego posturze i muskulaturze to pewnie i z głodującym od miesiąca talibem by sobie nie poradził. Na szczęście dziś dokładnie wiemy kim są politycy Platformy Obywatelskiej i jakie kłamstwa imć senator w świat rzuca. Tylko co mu zrobił Mieszko I nie rozumiem ale skoro szczekał na Petelickiego to i nie dziwne że Piastowie są mu solą w oku. Pewnie za chwilę posłuchamy peanów o rodzie Habsburgów ..
odpowiedz oceń post 9 6 zgłoś do moderacji
2016-01-31 23:43 67%
6

odpowiedziano ponad rok temu przez WON!
Ciekawe czy ma napletek?
odpowiedz oceń post 6 3 zgłoś do moderacji
2016-02-01 08:45 75%
7

odpowiedziano ponad rok temu przez dsssss
co za gamoń, wstyd przynosił wcześniej i teraz też.!!!!
odpowiedz oceń post 9 3 zgłoś do moderacji
2016-02-01 09:01 82%
8

odpowiedziano ponad rok temu przez yataman
ile trzeba mic siana zamiast muzgu zeby na jurka motorowke zaglosowac? wybor motorowka na senatora to potwarz dla ludzi logicznie myslacych. znalazl sie mesjasz w zad kopany. Panie wcisla moze i mieszko byl watpliwej jakosci chrzescijaninem, ale pan z pewnoscia jestes marnej jakosci politykierem i karierowiczem
odpowiedz oceń post 9 2 zgłoś do moderacji
Mariusz Lewandowski
2016-02-01 11:36 45%
9
odpowiedziano ponad rok temu przez Mariusz Lewandowski
O nie koniecznie - to raczej przykład na to jak wygląda prostytucja w mediach . To tak zwani "lokalni dziennikarze " ukrywali i to co wyszło na konferencji w "Młynie" i to że Jerzy motorówka "układał listy" klakierów na spotkania z Komorowskim czy Tuskiem i dali nam zapomnieć o "Atlancie" która weszła na nieoznakowany szlak .
oceń post 5 6 zgłoś do moderacji
2016-02-01 09:24 60%
10

odpowiedziano ponad rok temu przez elblag
ten znowu dał przykład o swojej płytkości i małym móżdżku.!
odpowiedz oceń post 6 4 zgłoś do moderacji
2016-02-01 10:41 50%
11

odpowiedziano ponad rok temu przez parodia
parodia
odpowiedz oceń post 3 3 zgłoś do moderacji
2016-02-01 12:51 25%
12

odpowiedziano ponad rok temu przez WON!!!
http://niezalezna.pl/75673-historyczne-madrosci-senatorow-po-inspiruja-internautow-mieszkopierwszy-hitem-sieci#comment-3296461
odpowiedz oceń post 1 3 zgłoś do moderacji
2016-02-01 12:54 50%
13

odpowiedziano ponad rok temu przez tolo
...może dlatego, że Mieszko I nie był członkiem PO? Temat na pracę doktorancką dla senatora Wcisły.
odpowiedz oceń post 4 4 zgłoś do moderacji
2016-02-01 15:17 56%
14

odpowiedziano ponad rok temu przez w---ny
ale Wcisło dał ciała ,wstyd idiota i tyle co za jełopy głąba wybrały
odpowiedz oceń post 5 4 zgłoś do moderacji
2016-02-01 16:53 67%
15

odpowiedziano ponad rok temu przez turban
te motorowka Mieszko pierwszy dla Dobrawy przyjął chrzest, natomiast ten twój góry i łotr tuSSk dla angeli sprzedal polske. wiec jesli mieszko byl watpliwym chrzescijaninem to kim byl ten pozal sie boze POwski bandzior?
odpowiedz oceń post 4 2 zgłoś do moderacji
dodaj odpowiedź