najwięcej postów 60 dninajwięcej postówostatnio dodanenajlepiej ocenianenajlepiej oceniane 60 dniostatnio dodane odpowiedzi
Witamy na forum serwisu elblag.net. Obecnie forum nastawione jest na tematykę związaną z uruchomionymi serwisami. Jego treść tworzą wątki założone przez użytkowników oraz komentarze dodane do artykułów. Zapraszamy do dyskusji :-)
Sugestie, opinie, zgłaszanie błędów prosimy kierować tutaj. Korzystanie z forum oznacza akceptację regulaminu. Redakcja nie odpowiada za wypowiedzi dodane przez użytkowników.
Zastrzegamy sobie prawo do moderowania i przechowywania zablokowanych komentarzy.
+ dodaj odpowiedź
data dodaniaocena

ogólna rozmowa

wszystkie ogólne tematy, główny kanał forum zakładaj nowe wątki, zaczynaj dyskusję...
Redakcja elblag.net
2013-09-16 20:12 53%

Witold Strzelec: Jerzy Wilk manipuluje faktami

rozpoczęty ponad rok temu przez Redakcja elblag.net

W związku z opublikowaną przez media relacją z konferencji prasowej prezydenta Wilka chcę zdementować nieprawdziwe informacje podawane przez p. Wilka, a dotyczące mojej osoby. Ze zdziwieniem przeczytałem o wysokości wynagrodzenia jakie uzyskiwałem jako doradca prezydenta, zwłaszcza że moje dochody są już od kilku lat publikowane w formie oświadczenia majątkowego – pisze Witold Strzelec, radny Sejmiku Wojewódzkiego (PO).

Nieprawdą jest, że moja praca jako doradcy Prezydenta Nowaczyka „obciążyła” budżet miasta kwotą 347 tys. Informuję, że moje wynagrodzenie roczne jako doradcy prezydenta wynosiło ok. 56 tys. brutto. I taka kwota obciążała bezpośrednio budżet miasta, a nie kwota podawana przez pana Wilka. O efektach mojej pracy pan Wilk był informowany jeszcze jako radny miejski pismem z dnia 04.04.2013 r., w której zwracał się do Prezydenta Nowaczyka w tej sprawie. Oszczędności dla budżetu miasta w związku z pełnioną przez mnie funkcją wyniosły ok. 3 mln pln. Konkretne efekty to: mniejsze koszty energii elektrycznej dla miasta - oszczędność ok. 2mln zł, mniejsze koszty ubezpieczenia majątku miasta o 400 tys. zł, brak opłat za przelewy i rachunki bankowe – oszczędność 244 tys. zł., oraz uzyskanie niskooprocentowanego kredytu w rachunku bieżącym ok. 1% w skali roku, wprowadzenie na Giełdę Papierów Wartościowych obligacji miejskich. Kopia pisma w załączeniu.

Nieprawdą jest również, że pełniłem funkcję inżyniera kontraktu. Informuję, że pełniłem funkcję pełnomocnika ds. realizacji projektu (Measure Authorising Officer – MAO) dla projektu „Kompleksowe zabezpieczenie przeciwpowodziowe Żuław – Etap I – Miasto Elbląg”. Zakres zadań był inny niż doradcy, a wynagrodzenie z tego tytułu nie obciążało miasta, ponieważ było finansowane z funduszy unijnych. Projekt wygaśnie do końca 2014 roku. Nie było to żadne nowoutworzone stanowisko, a prace na nim kontynowałem po odejściu z tego stanowiska Pan Witolda Wróblewskiego. Objąłem funkcję ponieważ posiadam stosowny certyfikat Ministerstwa Środowiska, który jest wymagany na tym stanowisku. Podobną funkcję pełniłem w jednej ze spółek miejskich do 31.12.2012 r., a umowa wygasła w związku zakończeniem projektu unijnego. W załączeniu przesyłam stosowne certyfikaty Ministerstwa Środowiska. Nie jest prawdą, że rezygnacja z doradcy i wiceprezydenta da oszczędności dla budżetu miasta w wysokości 1,6 mln pln, o czym informowano na konferencji prasowej.

Informuję, że szacowane oszczędności z tytułu niezatrudniania doradców i wiceprezydenta przez obecnego prezydenta nie mogą wynieść jak podaje prezydent 1,6 mln pln w ciągu 5 lat, ponieważ roczne wynagrodzenie doradcy to była kwota 56 tys. brutto, a pozostałe wydatki nie obciążały budżetu. Dodam również, że w czasie kadencji Prezydenta Nowaczyka nie było sekretarza miasta. Pokazywanie przez Prezydenta Wilka oszczędności w wyniku redukcji jednego z etatów wiceprezydentów, a jednocześnie zapowiedź powołania sekretarza z pensją podobną do wiceprezydenta jest medialną manipulacją i jest oczywiste, że żadnych oszczędności nie będzie.

Na zakończenie przypomnę tylko, że mimo składanych szumnie i medialnie obietnic przez kandydata na prezydenta Jerzego Wilka dotyczących zasadniczego obniżenia pensji prezydenckiej, faktycznie wynagrodzenie Prezydenta Jerzego Wilka obniżono zaledwie o 300 PLN brutto, i wynosi ono obecnie 12.030 PLN (słownie: dwanaście tysięcy trzydzieści złotych) miesięcznie. W porównywalnym okresie wraz z 13 – takim wynagrodzenie Prezydenta Jerzego Wilka obciąży budżet miasta kwotą 566.382 PLN.

I na koniec refleksja osobista. Zadziwia mnie obecna nadaktywność Prezydenta Jerzego Wilka w obszarze finansów samorządowych, bo jako wieloletni radny rady miasta oraz jej wiceprzewodniczący takowej nie wykazywał, a uczestniczył w konstruowaniu budżetów miejskich, więc znał doskonale stan kasy miasta. Co więcej, głosował za inwestycjami poprzedników, które teraz nagle krytykuje. Dodatkowo rezygnuje z wielomilionowych dotacji ze środków unijnych, które wypracował Prezydent Nowaczyk. Z pełną świadomością obiecywał Elblążanom podczas kampanii referendalnej i wyborczej nowe inwestycje, takie jak baseny na każdym osiedlu itd. … Panie Prezydencie Wilk skoro tak zależało Panu na tym, żeby ”wyp… tych z platformy” (cytat z Pana wypowiedzi) to proszę rozwiązywać problemy, a nie wyliczać kto ile zarobił za swoją pracę.

Witold Strzelec

oceń wątek 25 22 zgłoś do moderacji
2013-09-16 20:17 77%
1

odpowiedziano ponad rok temu przez Blokowisko
Jak oni to robią? Wcisła, Kluge i Strzelec, z deszczu pod rynnę, ludzie im wszystkim wystawili czerwoną kartkę, a oni już znaleźli następne stołki za publiczną kasę? Weźcie się w koncu do roboty a nie ściemniacie na naszym wikcie!
odpowiedz oceń post 46 14 zgłoś do moderacji
2013-09-16 20:23 38%
2

odpowiedziano ponad rok temu przez hermes
Bardzo dobrze Strzelec. Ktoś w końcu Wilkowi powiedział prawdę w oczy. On kłamie, kręci, manipuluje ale nie pracuje dla miasta, nic nie robi, tylko jątrzy. Najgorszy prezydent w historii tego miasta. Zamiast obgadywać innych weź się leniu do roboty! Naobiecywałeś to pracuj a nie jęczysz jak baba.
odpowiedz oceń post 22 36 zgłoś do moderacji
2013-09-16 20:30 79%
3

odpowiedziano ponad rok temu przez Inka
"Objąłem to funkcję" - a z jokiej to wioski pan pochodzisz ino? ;-) - nie ubliżam ludziom ze wsi- szanuję i cenię za ciężką pracę na naszą, mieszczuchów rzecz :-)
odpowiedz oceń post 19 5 zgłoś do moderacji
2013-09-16 20:33 31%
4

odpowiedziano ponad rok temu przez celowe
Wilk wprowadza celowo społeczeństwo w bład,prowadzi nagonkę medialną,brak wiedzy i kompetencji jest poważnym zagrożeniem dla naszego miasta ale także eskalowanie napięc-polityka PIS to stek kłamstw i oszczerstw
odpowiedz oceń post 12 27 zgłoś do moderacji
2013-09-16 20:54 51%
5

odpowiedziano ponad rok temu przez KWINTO
WARA OD WILKA OSZUŚCI ZŁODZIEJE I MANIPULANCI ,Z DALA NA KILOMETR
odpowiedz oceń post 26 25 zgłoś do moderacji
2013-09-16 20:57 54%
6

odpowiedziano ponad rok temu przez NIKT
PASZOŁ WON . PLATFUSY ,TYLKO SZKODZICIE KRAJU, WILK TO UCZCIWY CZŁOWIEK, ZŁOTYCH KART NIE POSIADA,PRACUJE UCZCIWIE. WARA WAM PLATFUSY NA CZELE Z MEDIAMI ZAKŁAMANYMI,
odpowiedz oceń post 26 22 zgłoś do moderacji
2013-09-16 21:20 29%
7
odpowiedziano ponad rok temu przez JimBim
Kwinto nie musisz się podpisywac jak NIKT. Po prostu jesteś nikim...
oceń post 4 10 zgłoś do moderacji
2013-09-16 21:26 69%
8

odpowiedziano ponad rok temu przez rev
Taki Officer MAO.
odpowiedz oceń post 11 5 zgłoś do moderacji
2013-09-16 21:41 77%
9

odpowiedziano ponad rok temu przez POpaprany Kowboj
Królem manipulacji jestem Ja, a nie Wilk. Tak powinien brzmieć tytuł artykułu.
odpowiedz oceń post 27 8 zgłoś do moderacji
2013-09-16 22:02 0%
10

odpowiedziano ponad rok temu przez WitekTAK
Brawo Witek
odpowiedz oceń post 0 2 zgłoś do moderacji
2013-09-16 22:18 75%
11

odpowiedziano ponad rok temu przez kara
Za złodzieja możesz beknąć- uważaj co piszeszKWINTO ZNASZ PRZEPISY
odpowiedz oceń post 6 2 zgłoś do moderacji
2013-09-16 22:21 24%
12

odpowiedziano ponad rok temu przez jankos
czas zrobić referendum i odwołać tego szkodnika, spiep...dziadu do elsinu!
odpowiedz oceń post 8 26 zgłoś do moderacji
2013-09-17 09:15 25%
13
Zdecyduj się na nick. Albo jankos, albo hermes
oceń post 1 3 zgłoś do moderacji
2013-09-16 22:28 42%
14

odpowiedziano ponad rok temu przez KSUT
JIM-BIM SPADAJ NA DRZEWO I PRASUJ BANANY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
odpowiedz oceń post 5 7 zgłoś do moderacji
2013-09-17 09:14 25%
15
O , teraz KSUT jesteś ? Bardziej PSIKUT
oceń post 1 3 zgłoś do moderacji
2013-09-17 01:05 25%
16

odpowiedziano ponad rok temu przez Anemik
Komentarz niezgodny z regulaminem
odpowiedz oceń post 1 3 zgłoś do moderacji
2013-09-17 10:35 82%
17
odpowiedziano ponad rok temu przez Anemik
Niejasności niech wyjaśni NIK i CBA. Jeśłi "Witek koperta" nic nie ma za uszami, to kontroli bać się nie musi. I to jest komentarz "niezgodny z regulaminem"? Czemu była władza tak strasznie boi się kontroli z zewnątrz?
oceń post 14 3 zgłoś do moderacji
2013-09-17 08:02 73%
18

odpowiedziano ponad rok temu przez POzdro
Strzelec wprowadza w błąd opinię publiczną świadomie przemilczając pewne fakty. Jako doradca zarobił w ciągu roku 56 tys.zł, ale miasto kosztowało to 100 tys zł - trzeba doliczyć składki na Fundusz Pracy, emerytalno-rentowe.
To samo jeśli chodzi o zatrudnienie jako MAO - część wynagrodzenia wraz z pochodnymi wypłacało miasto.
odpowiedz oceń post 22 8 zgłoś do moderacji
2013-09-19 08:57 0%
19
odpowiedziano ponad rok temu przez yankee
@POzdro, jeśli autor pisze 56 tys. brutto to powyższe skladki o których piszesz są już ujęte w tej kwocie.
oceń post 0 2 zgłoś do moderacji
2013-09-17 10:16 54%
20

odpowiedziano ponad rok temu przez yataman
chyba tylko idiota i nieudacznik uwierzy POwcowi??? jakmim glupim trzeba byc i nie miec szacunku dla siebie aby glosowac i wierzyc okupantom i zlodzieja?
odpowiedz oceń post 13 11 zgłoś do moderacji
AmoneXar
2013-09-21 11:05 0%
21
odpowiedziano ponad rok temu przez AmoneXar
O Losie, a jakim "... ta tarara" trzeba być, żeby wierzyć PiSowcom? Jedni i drudzy siebie wartych...
oceń post 0 5 zgłoś do moderacji
2013-09-17 12:05 75%
22

odpowiedziano ponad rok temu przez simon
A oto moja osobista refleksja na temat autora. Podziwiam Pana bo nie wiem w jaki sposób należycie wywiązywał się Pan ze swoich obowiązków pełniąc jednocześnie funkcję radnego sejmiku województwa, doradcy prezydenta, pełnomocnika ds. realizacji projektu w dwóch firmach?
odpowiedz oceń post 15 5 zgłoś do moderacji
2013-09-18 14:36 75%
23
odpowiedziano ponad rok temu przez Marta
plus działaność :-)
oceń post 6 2 zgłoś do moderacji
2013-09-17 17:47 16%
24

odpowiedziano ponad rok temu przez wiza
A wszystko to ... bo pan Wilk ciągle jest w kampanii wyborczej.
odpowiedz oceń post 3 16 zgłoś do moderacji
2013-09-17 20:42 85%
25

odpowiedziano ponad rok temu przez gaga
tylko winni się tłumaczą
odpowiedz oceń post 22 4 zgłoś do moderacji
2013-09-18 10:07 83%
26

odpowiedziano ponad rok temu przez odeonia
To ile godzin miała doba dla tego pana ? aż tyle funkcji ? ludzie nie mają pracy nawet po studiach, dla mnie jest to niezrozumiałe. A jaka to różnica czy pieniądze jakie pan brał to były z Miasta czy z funduszy unijnych. żeby dostać fundusze unijne trzeba mieć udział w kosztach - polskie złotówki.Jak to jest że samemu można sobie obejmować funkcję? - pisze pan "odszedł pan Wróblewski to ja objąłem" - to tak jak wszechmocny. LUDZIE NIE MAJA JEDYNEGO ZATRUDNIENIA.
odpowiedz oceń post 10 2 zgłoś do moderacji
2013-09-18 14:36 88%
27
odpowiedziano ponad rok temu przez Marta
Wiesz - jest jak BÓG - w różnym miejscach w tym samym czasie :-) Taki transcendentalny Witek :-)
oceń post 14 2 zgłoś do moderacji
2013-09-18 20:07 80%
28

odpowiedziano ponad rok temu przez julietta
a to pan załatwil ten super bank citi handlowy w ktorym jest 3 pracownikow a reszta na L4 bo oddzial do zamkniecia? super oszczednosc,gratuluje pomyslu wybrac bank ktory obsluguje wszystkie jednostki budzetowe miasta z 2 kasjerami

odpowiedz oceń post 8 2 zgłoś do moderacji
dodaj odpowiedź