najwięcej postów 60 dninajwięcej postówostatnio dodanenajlepiej ocenianenajlepiej oceniane 60 dniostatnio dodane odpowiedzi
Witamy na forum serwisu elblag.net. Obecnie forum nastawione jest na tematykę związaną z uruchomionymi serwisami. Jego treść tworzą wątki założone przez użytkowników oraz komentarze dodane do artykułów. Zapraszamy do dyskusji :-)
Sugestie, opinie, zgłaszanie błędów prosimy kierować tutaj. Korzystanie z forum oznacza akceptację regulaminu. Redakcja nie odpowiada za wypowiedzi dodane przez użytkowników.
Zastrzegamy sobie prawo do moderowania i przechowywania zablokowanych komentarzy.
+ dodaj odpowiedź
data dodaniaocena

ogólna rozmowa

wszystkie ogólne tematy, główny kanał forum zakładaj nowe wątki, zaczynaj dyskusję...
Marcin Pszczółkowski
2014-11-16 21:06 61%

Wróblewski i Wilk spotkają się w drugiej turze wyborów

rozpoczęty ponad rok temu przez Marcin Pszczółkowski

Nie sprawdziły się przedwyborcze sondaże, które wskazywały na wielkie zwycięstwo Jerzego Wilka, nawet w pierwszej turze głosowania. Potrzebna będzie dogrywka wyborcza, a według naszego sondażu, liderem w wyborach jest Witold Wróblewski (KWW Wróblewskiego, PO, PSL).

Sondaże przeprowadzone przez Homo Homini i pracownię Marcina Palade dawały wysokie zwycięstwo Jerzemu Wilkowi (PiS). Nie wierzyliśmy takim wynikom. Dlatego postanowiliśmy sami sprawdzić, jak głosują elblążanie w dniu wyborów.

Nasz sondaż, przeprowadzony metodą exit poll jest wiarygodny, przeprowadzony na wysokiej próbie 966 mieszkańców Elbląga, którzy oddali głos w tych wyborach. Byliśmy obecni pod pięcioma lokalami wyborczymi, zlokalizowanymi w różnych częściach miasta. Przebadaliśmy szeroki przedział wiekowy głosujących, w różnych godzinach. Wyniki już Państwo znacie.

Oczywiście, są to tylko badania sondażowe i musimy poczekać na oficjalne wyniki, które zaprezentuje Miejska Komisja Wyborcza. Jednak ten sondaż wskazuje na dwie rzeczy. Po pierwsze pryska mit o wysokim poparciu społeczeństwa Elbląga dla prezydentury Jerzego Wilka. Nie ma mowy o wysokim zwycięstwie kandydata PiS, ani o rozstrzygnięciu w pierwszej turze.

Po drugie – aby wyłonić prezydenta miasta, potrzebna będzie druga tura wyborcza, a do niej Witold Wróblewski przystępuje w roli faworyta tych wyborów.

Pytani przez nas elblążanie wskazywali na dwa ciekawe spostrzeżenia: Witold Wróblewski, jest kandydatem, który łączy elblążan i zapewnia fachową wiedzę w zarządzaniu miastem. Jeśli zaś chodzi o Jerzego Wilka, podkreślano, że dzieli On elblążan, na lepszych i gorszych. Przez ten okres prezydentury nie pokazał niczego, co może być dobrym prognostykiem dla naszego miasta.

Teraz przed nami jeszcze 14 dniowa kampania wyborcza. Do urn pójdziemy 30 listopada br. Kandydaci powinni nie tylko mobilizować swój elektorat, ale także prowadzić rozmowy z kontrkandydatami o poparciu w drugiej turze.

oceń wątek 22 14 zgłoś do moderacji
2014-11-16 22:44 43%
1

odpowiedziano ponad rok temu przez Wilk do lasu
ojejku jak pięknie :)
odpowiedz oceń post 3 4 zgłoś do moderacji
2014-11-16 22:45 69%
2

odpowiedziano ponad rok temu przez Mariusz Debilowski
uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu płaczę uuuuuuuuuuuuuuuuu druga moja miłość (Szwed) przegrała wybory. Kiedyś kochałem Wilka. Bezgranicznie. Teraz pokochałem Szweda. Równie bezgranicznie. Ale chyba tom swojom miłościom przynoszem pecha tym , których kocham. Bo ludzie za krótko poznawali Szweda. On chciał zrobić z Elblonga disco polo a ludzie go nie wybrali.....uuuuuuuuuuuuuuuu I kiełbas pod Światowidem już wiencej nie bendzie...uuuuuuuuuu Niczego nie bendzie....... Ale JA bende dalej pisać .... pisał ?..... no mówić bende moje mondre myśli.
odpowiedz oceń post 11 5 zgłoś do moderacji
2014-11-17 18:14 67%
3
odpowiedziano ponad rok temu przez BBKing
Stara miłość nie rdzewieje, myślę że ten o którym piszesz jak taka stara prostytutka daje każdemu żeby zrobić szum na około siebie i zbić kapitał polityczny. Myśle, że teraz Mariuszek zacznie od nowa bez wazeliny wchodzić w zad Panu Wilkowi!
oceń post 4 2 zgłoś do moderacji
2014-11-16 22:59 67%
4

odpowiedziano ponad rok temu przez Elblażanin
Jak miło ze nie ma juz tego sztucznego usmiechu na niebieskim tle :)
odpowiedz oceń post 10 5 zgłoś do moderacji
2014-11-16 23:22 70%
5

odpowiedziano ponad rok temu przez ..
Wilk ma min. 11 % więcej niż w Waszym sondażu, to na psi uj robić sondaż-? Lepiej iść do wróżki!
odpowiedz oceń post 7 3 zgłoś do moderacji
2014-11-17 00:27 75%
6

odpowiedziano ponad rok temu przez rew
Na tym portalu też usuwają niestety komentarze
odpowiedz oceń post 6 2 zgłoś do moderacji
2014-11-17 10:21 75%
7

odpowiedziano ponad rok temu przez Marcin
W zasadzie wynik podobny, tylko, że odwrotnie :-) Wilk 37 %; Wróblewski 31 % :-)
odpowiedz oceń post 6 2 zgłoś do moderacji
2014-11-17 12:20 40%
8

odpowiedziano ponad rok temu przez oburzony
Kosciół elblaski pokazał swoją "apolityczność" jak nigdy dotąd - żenada. Niech nie maja pretensji że ludzie przestają chodzic do koscioła. Ja bede chodził bo jestem praktykującym wierzącym ale mysle że skończe z dawaniem datków na jakis czas.
odpowiedz oceń post 2 3 zgłoś do moderacji
2014-11-17 21:24 25%
9
odpowiedziano ponad rok temu przez ichigo
KK w sumie rzeczy i tak dostaje masę kasy - śluby, chrzciny, zorganizowane święto Pierwszej Komunii Św, pogrzeby, różne ceremonie a raz do roku chodzą po mieszkaniach i biorą koperty. Dodatkowo otrzymują od Rzymu dofinansowania.

A wybory w KK to hańba moim zdaniem. Tyle się mówi o oddzieleniu KK od państwa.
oceń post 1 3 zgłoś do moderacji
2014-11-17 16:55 50%
10

odpowiedziano ponad rok temu przez wniosek
Podajcie w końcu wyniki z 62 okręgów wyborczych. Lubie jasne sytuacje, a nie takie gdybanie.
odpowiedz oceń post 2 2 zgłoś do moderacji
dodaj odpowiedź