najwięcej postów 60 dninajwięcej postówostatnio dodanenajlepiej ocenianenajlepiej oceniane 60 dniostatnio dodane odpowiedzi
Witamy na forum serwisu elblag.net. Obecnie forum nastawione jest na tematykę związaną z uruchomionymi serwisami. Jego treść tworzą wątki założone przez użytkowników oraz komentarze dodane do artykułów. Zapraszamy do dyskusji :-)
Sugestie, opinie, zgłaszanie błędów prosimy kierować tutaj. Korzystanie z forum oznacza akceptację regulaminu. Redakcja nie odpowiada za wypowiedzi dodane przez użytkowników.
Zastrzegamy sobie prawo do moderowania i przechowywania zablokowanych komentarzy.
+ dodaj odpowiedź
data dodaniaocena

ogólna rozmowa

wszystkie ogólne tematy, główny kanał forum zakładaj nowe wątki, zaczynaj dyskusję...
Redakcja elblag.net
2013-06-14 18:22 77%

Wywiad z dr Michałem Glockiem, kandydatem na radnego z listy Elbląskiego Komitetu Obywatelskiego

rozpoczęty ponad rok temu przez Redakcja elblag.net

Rok temu dzwoniłem na alarm, że w sytuacji otwarcia małego ruchu ominie nas rzeka pieniędzy, gdyż Elbląg prawie wcale nie promuje się w Kaliningradzie. Dziś szykowane są opracowania dotyczące wpływu ruchu granicznego między innymi na naszą gospodarkę. Wiem, że będą tam podawane liczby w granicach 250 mln złotych. To suma, jaką wydali w Polsce Rosjanie od początku obowiązywania ułatwień granicznych. Przez to, że Elbląg zaniechał jakiejkolwiek promocji do naszej gospodarki wpłynęło jakieś 1,5-2 % tej sumy - mówi dr Michał Glock, kandydat na radnego z listy Elbląskiego Komitetu Obywatelskiego.

W jakich okolicznościach został Pan członkiem Elbląskiego Komitetu Obywatelskiego?

EKO, jako jedyne pomogło w zorganizowaniu pierwszej większej debaty publicznej dotyczącej Elbląga. Trochę więcej jak rok temu po serii moich artykułów udało się zorganizować poważną i merytoryczną debatę o kontaktach z Kaliningradem i perspektywie otwarcia małego ruchu granicznego. Niestety wtedy okazało się, że miasto jest nieprzygotowane i tę wielką szansę zwyczajnie zmarnowano. W praktyce nasz handel i usługi straciły kilkanaście milionów. Mam zresztą wrażenie, że do dziś nikt nie zwraca na to uwagi. Wraz z EKO uczestniczyłem też w pseudokonsultacjach w sprawie strategii promocji. Słowo pseudo jest tu bardzo na miejscu, bo po prostu zaprezentowano gotowy dokument, do którego nie można było wprowadzać żadnych zmian. To samo zresztą dotyczy lipnego konkursu na logo, gdzie już w regulaminie zapisano, że tylko logo, które wpisuje się w strategię promocji może wygrać… więc wygrał ślimak. Poza tym w dzisiejszych czasach należenie do takiego stowarzyszenia jak EKO daje szanse na to, że pomysły osób bezpartyjnych będą potraktowane z należytą uwagą. Tymczasem działanie samodzielnie w zasadzie wyklucza, że będzie się wysłuchanym. Dziś jak nie jesteś członkiem partii (najlepiej tej rządzącej) to nawet genialne pomysły są wyrzucane do kosza… bo nie jesteś nasz. Tylko obcy.

Panie doktorze skąd u pana te rosyjskie zainteresowania?

Jestem jednym z nielicznych w Polsce naukowców zajmujących się Rosją i jej siłami zbrojnymi. Tego rosyjskiego bakcyla połknąłem na studiach w Toruniu, gdzie skończyłem Stosunki Międzynarodowe. Następnie przez kilka lat współpracowałem ze znanym warszawskim sowietologiem prof. Pawłem Wieczorkiewiczem, a po jego śmierci powróciłem do Torunia, gdzie obroniłem doktorat poświęcony radzieckim siłom morskim na Morzu Czarnym w czasie II wojny światowej. W zeszłym roku, jako pierwszy Polak miałem okazję prowadzić kwerendę naukową w Centralnym Archiwum Marynarki Wojennej w Gatczynie (pod Sankt Petersburgiem) gdzie zbierałem materiały do nowej monografii o wojnie morskiej na Morzu Kaspijskim. Szukałem także materiałów o przewozie naszej armii generała Andersa z ZSRR do Iranu. W każdym razie jesienią wyjdzie nowa książka. Myślę, że ciekawa dla osób interesujących się II wojną światową. Zauważyłem, że jak się człowiek zacznie zajmować Rosją to trudno przestać, gdyż zawsze okazuje się, że zostało coś nowego do odkrycia czy napisania. Ciekawość jest bardzo silnym bodźcem do działania. Oczywiście nie da się tego robić siedząc w Polsce, konieczne są wyjazdy i trzeba także być na bieżąco z literaturą, gdyż Rosjanie wydają rocznie niezliczoną wprost liczbę opracowań naukowych i pewne książki po prostu trzeba przeczytać.

Wróćmy jednak na nasze podwórko… Kaliningrad czy Królewiec?

A to podchwytliwe pytanie. Z jednej strony mamy ulicę Królewiecką, a z drugiej Rondo Kaliningrad. Nie ma tu łatwego wyjścia z tej sytuacji. Z jednej strony Kalinin, od którego miasto nad Pregołą wzięło swoją nazwę nie był jakoś krystaliczną postacią gdyż spełniał rolę trochę podobną do przewodniczącego rady państwa w PRL-u, wiec zajmował ważną pozycję w systemie władzy ZSRR i odpowiadał za zbrodnie stalinizmu, choć tak naprawdę był tylko narzędziem w rękach Stalina. Z drugiej strony to oficjalna nazwa miasta partnerskiego, która jest oficjalnie używana i nawet nasza MSZ zaleca jej stosowanie. Moim zdaniem, gdyby za rządów prezydenta Słoniny nadano nazwę Rondo Królewiec to dziś nie byłoby sprawy, a teraz jak będziemy ją chcieli zmienić to zostanie to nieprzychylnie odebrane przez Rosjan (przynajmniej przez oficjalne władze). A prawdę powiedziawszy nie ma dla Elbląga alternatywy niż kierunek wschodni i dobrze by było gdybyśmy już dziś zdali sobie z tego sprawę. Zamiast kopać się po kostkach trzeba ostro się zabrać do współpracy i wspierania naszego handlu i usług, bo tylko ich rozwój gwarantuje powstawanie nowych miejsc pracy.

Ponad rok temu odbyła się debata na temat małego ruchu granicznego. Co się zmieniło od tamtej pory i co należy zmienić dziś w kwestii naszych kontaktów z Rosją?

Rok temu dzwoniłem na alarm, że w sytuacji otwarcia małego ruchu ominie nas rzeka pieniędzy, gdyż Elbląg prawie wcale nie promuje się w Kaliningradzie. Prawidłowo przewidziałem i datę otwarcia ruchu (pan Szmurło zakładał, że nastąpi to w październiku lub listopadzie) oraz skalę tych wyjazdów zakupowych. Dziś szykowane są opracowania dotyczące wpływu ruchu granicznego między innymi na naszą gospodarkę. Wiem, że będą tam podawane liczny w granicach 250 mln złotych. To suma, jaką wydali w Polsce Rosjanie od początku obowiązywania ułatwień granicznych. Przez to, że Elbląg zaniechał jakiejkolwiek promocji do naszej gospodarki (gł. handel i usługi) wpłynęło do nas jakieś 1,5-2 % tej sumy. Moim zdaniem gdybyśmy się bardziej postarali, mielibyśmy szansę na 10 % z tego tortu, a to znacznie poprawiłoby naszą sytuację ekonomiczną i dało elbląskiemu handlowi trochę wytchnienia, a kto wie pewnie i nowe miejsca pracy. Naszym władzom zwyczajnie nie chciało się schylić po pieniądze, jakie leżały praktycznie na ulicy. A nie chciało się bo partyjni bonzowie z PO nie widzieli w tym korzyści dla siebie. Gwarantuję, że gdyby panowie z otocznia byłego prezydenta Nowaczyka widzieli dla siebie możliwość zarobienia na tych kontaktach, na pewno bardziej by je pielęgnowano. Oficjalnie mamy podpisane porozumienia o współpracy, ale to są tak naprawdę tylko deklaracje, z których nic nie wynika. Elbląg jest najbliżej położony Kaliningradu i rozwijanie tych kontaktów jest naszą wielką szansą. Co więcej nie trzeba do tego pieniędzy… trzeba dobrej woli i chęci do działania. Na razie tego brakuje. Bez zmiany filozofii prowadzenia miejskiej polityki wschodniej nie ma szans na przełom.

Co pan sądzi o kampanii wyborczej?

To jest kampania pod hasłem: „Nikt wam tyle nie da ile ja mogę wam obiecać” to już jawne oszukiwanie mieszkańców i żerowanie na ich marzeniach… a trochę też na niewiedzy i nieznajomości realiów. Ja się cieszę, że Cezary Balbuza jest naszym kandydatem na prezydenta, bo jest on chyba najbardziej profesjonalnie przygotowany do pełnienia tej funkcji. Nie można ludziom obiecywać „gruszek na wierzbie” bo to trochę tak jakby nie odrobić lekcji z referendum. Nowaczyk też obiecywał Aquaparki i skończyło się na referendum. Dziś Elbląg jest w tragicznej sytuacji ekonomicznej i budżetowej i żadna z inwestycji nie zostanie zrealizowana w ciągu 1,5 roku. Nie ma i nie będzie pieniędzy. Co więcej nasz budżet będzie wymagał korekty i do końca roku będzie trzeba znaleźć dodatkowe 20 mln złotych. Tu każde działanie musi być dokładnie przemyślane… zresztą Cezary Balbuza jest świetnym analitykiem i ma duże doświadczenie kierownicze, które jest w UM potrzebne. Deklaracje o przekopie mierzei, o Aquaparku, o basenach (w licznie mnogiej), darmowej komunikacji, darmowych mieszkaniach komunalnych i temu podobne można włożyć między bajki. Jak ktoś się na to nabiera to nic dziwnego, że potem jest zawiedziony.

Martwią mnie deklaracje ws. nauczycieli czy ogólnie edukacji w mieście. To prawda, że wydajemy na to najwięcej pieniędzy i należy szukać tu oszczędności. Martwi mnie jednak to, że takie oszczędności najczęściej dotykają młodych nauczycieli, tych najbardziej wartościowych, którym jeszcze się chce coś dla dzieci i młodzieży robić. I tu znowu wymagana jest szczególna wrażliwość, a nie jestem przekonany czy działacze partyjni ją mają. Mogę tylko liczyć na to, że mieszkańcy posłuchają zdrowego rozsądku nie dadzą się nabrać na partyjną kiełbasę wyborczą i wybiorą nas tj. realistów, którzy działali na rzecz miasta i w pierwszej kolejności deklarują po prostu zrobienie porządku.

Artykuł sponsorowany przez KWW Elbląski Komitet Obywatelski

oceń wątek 41 12 zgłoś do moderacji
2013-06-13 09:36 32%
1

odpowiedziano ponad rok temu przez dobra postać Beata+
Michał, masz u mnie minus za nadużywanie tytułu naukowego. Ośmieszałeś sie moim zdaniem tym i dlatego głosuję na Beatę Życzkowską z Elbląga+, Trójka na liście 2, lub na Krzyśka Sidorkiewicza, skromnego, ale kompletnego samorządowca. Twoje szanse, analizując kampanie i osiągnięcia = ZERO.
odpowiedz oceń post 6 13 zgłoś do moderacji
2013-06-13 09:36 67%
2

odpowiedziano ponad rok temu przez EBramis
Jestem jak najbardziej za programem EKO
odpowiedz oceń post 10 5 zgłoś do moderacji
2013-06-13 10:42 32%
3

odpowiedziano ponad rok temu przez Mariusz Lewandowski
Drogi Michałku co z twoimi okularami dalej zaparowane z podniecenie że kandydujesz ? A jak tam z Januszkiem jesteś już z nim po imieniu czy dalej chcesz się sprzedawać udając że go znasz ? Dalej mylisz mnie z Panem Pukinem czy już sprawdziłeś jaka jest miedzy nami różnica ? Dawno cię też nie było na żadnej debacie ,,,, po tej pierwszej masz lęki nocne że chowasz się za kamerami ? Ciebie też mogę przekonać do rezygnacji ale pewnie się nie da bo koledzy cisną .... Życzę sporo gorzkiej czekolady ale za swoje,,,
odpowiedz oceń post 9 19 zgłoś do moderacji
2013-06-14 14:31 40%
4
odpowiedziano ponad rok temu przez antylewandowski
po wyborach i tak wrócisz mariuszku tam skąd przyszedłeś. słuch o tobie zaginie....
oceń post 2 3 zgłoś do moderacji
2013-06-14 17:50 0%
5
Ja jestem ty skąd przyszedłem... ale pomaż sobie dalej
oceń post 0 4 zgłoś do moderacji
2013-06-13 11:10 33%
6

odpowiedziano ponad rok temu przez Bro
Ortograf na sliderze - "razem dzałamy" zamiast działamy
odpowiedz oceń post 3 6 zgłoś do moderacji
2013-06-13 11:16 69%
7

odpowiedziano ponad rok temu przez Jacek Zbrzeźny
Tak pamiętam tę debatę. Pan Strzelec chwalił się, że wraz z delegacją załatwiał w Królewcu połączenie kolejowe. Jednakże po jakimś czasie okazało się, że rzeczywiście ów pociąg będzie, ale do Olsztyna. Na szczęście i tym razem ekonomia wzięła górę nad utopijnymi wizjami p. Klima, który chciał, aby Rosjanie przed zakupami w Biedronce zachwycali się widokami z okna pociągu wzdłuż trasy nadzalewowej.
odpowiedz oceń post 9 4 zgłoś do moderacji
2013-06-13 11:44 22%
8

odpowiedziano ponad rok temu przez Klasowy dyżurny
Michał jak tam ławka z SP nr 1 co to ją wróbelek elemelek zbeszcześcił?
odpowiedz oceń post 2 7 zgłoś do moderacji
2013-06-13 15:27 33%
9

odpowiedziano ponad rok temu przez Rozmaryn
Więc jak w końcu - Kaliningrad czy Królewiec?
odpowiedz oceń post 3 6 zgłoś do moderacji
2013-06-13 17:36 54%
10

odpowiedziano ponad rok temu przez naukowiec
Cytuję Pański artykuł "Zasłona dymna gwoździem do trumny" zamieszczony na portel'u 26.02.2013r
" (...) jak referendum będzie nieważne ze względu na frekwencję, to będzie to zielone światło dla wszelkich poczynań włodarzy, bez względu, czy nam się to będzie podobało, czy nie. I nic z tym fantem nie da się zrobić, gdyż ludzie drugi raz nie zaangażują się w referendalną awanturę. I to wszystko po to, aby nowa partyjka mogła zaistnieć, dorwać się do koryta (bo w końcu taka jest istota funkcjonowania każdej partii)."

- panie doktorze Michale, nie jest Pan socjologiem , nie sprawdziły się Pańskie prognozy - referendum było ważne
- jeżeli istotą partii jest pchanie się do koryta, to czemu się Pan tam pcha, nie należąc do żadnej partii? strzelił Pan sobie w kolano
- proszę mi wyjaśnić jak ma się pańska wiedza naukowa o wojskach rosyjskich w czasie drugiej wojny do obecnych kontaktów Elbląga z Kaliningradem?
odpowiedz oceń post 7 6 zgłoś do moderacji
2013-06-13 20:56 0%
11
odpowiedziano ponad rok temu przez Niebieski
Nie kolano a w torbę przy nieumijetnym wyciąganiu.
oceń post 0 3 zgłoś do moderacji
2013-06-13 17:57 53%
12

odpowiedziano ponad rok temu przez PAlikotolog
Panie Michale pan się nie przejmuje tymi wpisami miernot i nieudaczników życiowych, pokroju Lewandowskiego!;) Działa pan dalej dla dobra Elbląga - powodzenia!;)
odpowiedz oceń post 9 8 zgłoś do moderacji
2013-06-13 18:57 40%
13

odpowiedziano ponad rok temu przez lis10ok3poz2
Panie Lewandowski świetna merytoryczna riposta na artykuł, nadaje się do przedszkola. Tam też mówią Proszę pani a Michał to i to
odpowiedz oceń post 4 6 zgłoś do moderacji
2013-06-14 17:51 13%
14
Jaki oponent taka riposta...
oceń post 1 7 zgłoś do moderacji
2013-06-13 21:55 56%
15

odpowiedziano ponad rok temu przez wiza
Dlaczego pan wszystkich działaczy partyjnych wkłada do jednego worka. Przecież jedynie trzy partie tak rozgrywają swoją kartę. I dlaczego pan panie Glock tylko siebie /EOK/ określa realistą i że tylko państwo działaliście na rzecz miasta. To jest nieuczciwe po prostu nieuczciwe.
odpowiedz oceń post 5 4 zgłoś do moderacji
2013-06-13 23:00 33%
16

odpowiedziano ponad rok temu przez Pi 3,14
Sz. panie co zrobił pan dla Elbląga poza gadaniem i dyskredytowaniem grupy referendalnej "Czas Na Wolny Elbląg" ? Czy jest pan ukrytą opcją PO i działa pan na korzyść pani Gelert z Nowaczykiem w tle ?
odpowiedz oceń post 4 8 zgłoś do moderacji
Kazimierz Falkiewicz
2013-06-14 17:25 38%
17

odpowiedziano ponad rok temu przez Kazimierz Falkiewicz
Jeszcze krótko przed referendum Pan Michał krytykował Grupę Referendalną i nie widział sensu w odwoływaniu Grzegorza Nowaczyka I Rady Miejskiej Elbląga. Kiedy mimo jego prognoz doszło do wyborów, post factum kreuje się na wizjonera.
odpowiedz oceń post 5 8 zgłoś do moderacji
2013-06-14 18:57 25%
18

Dodam że na debacie zorganizowanej przez III Sektor Michałek pomylił mnie z Panem Pukinem. Taka jasność spojrzenia i ostrość wiedzenia to specyficzna cecha Michałka. A Januszek wyśmiał Michałka i jego wizje w błękicie. Co też za leki Michałek przyjmuje że zaciera mu się świat wizji i faktów...
odpowiedz oceń post 3 9 zgłoś do moderacji
2013-06-14 21:54 25%
19
odpowiedziano ponad rok temu przez Icek
Mariusz rzadko przychodzi mi zgadzać się, ale tym razem masz rację. Michaś ma przerośnięte ambicje (...)
oceń post 2 6 zgłoś do moderacji
2013-06-14 21:53 0%
20

odpowiedziano ponad rok temu przez Włodzimierz Ludwikowski
Panie Lewandowski. Dałem Panu przed chwilą plusa. Tak! - a co? - a niech Pan ma!. Plus za to, że zdarza się Panu mieć czasami interesujące spostrzeżenia i zalążki ciekawego stylu pisania Pańskich komentarzy. Tylko te dwuznaczności, oraz ten grubiańsko - rubaszny język!. Proszę o poprawę, bo przeniosę kursor bardziej na prawo!!!.
odpowiedz oceń post 0 2 zgłoś do moderacji
2013-06-14 22:24 0%
21
Panie Ludwikowski – mi na tym nie zależy. Dwuznaczność jest zabawna i zawsze mnie bawi – szczególnie trzecie dno .
oceń post 0 5 zgłoś do moderacji
2013-06-14 21:56 36%
22

odpowiedziano ponad rok temu przez Popkultura
Michałek odnotował znaczny awans z punktu ksero na dworcu, przez pocztowca, aż do radnego. Jaki będzie następny krok, na prezydenta i w końcu na króla Polski! A gdyby tak spytać o korzenie Pana Michała, jakiej jest narodowości?
odpowiedz oceń post 4 7 zgłoś do moderacji
2013-06-14 22:26 8%
23
No to lecisz po bandzie ... Spytaj o zalety i wady a nie metrykę... Kopać antenatów ? Lepiej skop ogródek...
oceń post 1 11 zgłoś do moderacji
2013-06-16 16:01 67%
24

odpowiedziano ponad rok temu przez apolityczna
Drodzy elblążanie jest świetna okazja, by dać szansę ludziom nowym. Pozwólmy, by władzą w mieście kierował człowiek bezpartyjny (mamy dobre przykłady-Wrocław, Poznań)., który ma odpowiednie przygotowanie merytoryczne i doświadczenie w zarządzaniu. Mamy takiego kandydata! Głosujmy na Cezarego Balbuzę!
odpowiedz oceń post 4 2 zgłoś do moderacji
2013-06-17 09:03 0%
25
Dotacja oświatowa nie postawi Miasta na nogi a Pan Czarek żyle i żyje właśnie z dotacji oświatowej. Oj kochana ucz się ucz ....
oceń post 0 5 zgłoś do moderacji
2013-06-18 22:54 0%
26

odpowiedziano ponad rok temu przez Ryszard Klim
Do Pana Jacka Zbrzeźnego. Coś się Panu przestawiło z wizjami dotyczącymi kolei nadzalewowej. Może Pan mnie nie cierpieć; nie znam wprawdzie Pana,ale ja ,chociaż mam talent do wielu rzeczy, o tej kolei ani słowa nie wypowiedziałem.Niech Pan przewietrzy pamięć.
odpowiedz oceń post 0 2 zgłoś do moderacji
dodaj odpowiedź