najwięcej postów 60 dninajwięcej postówostatnio dodanenajlepiej ocenianenajlepiej oceniane 60 dniostatnio dodane odpowiedzi
Witamy na forum serwisu elblag.net. Obecnie forum nastawione jest na tematykę związaną z uruchomionymi serwisami. Jego treść tworzą wątki założone przez użytkowników oraz komentarze dodane do artykułów. Zapraszamy do dyskusji :-)
Sugestie, opinie, zgłaszanie błędów prosimy kierować tutaj. Korzystanie z forum oznacza akceptację regulaminu. Redakcja nie odpowiada za wypowiedzi dodane przez użytkowników.
Zastrzegamy sobie prawo do moderowania i przechowywania zablokowanych komentarzy.
+ dodaj odpowiedź
data dodaniaocena

ogólna rozmowa

wszystkie ogólne tematy, główny kanał forum zakładaj nowe wątki, zaczynaj dyskusję...
Bartłomiej Ryś
2014-02-11 07:15 68%

Zarobki w Elblągu - czy jest tak kolorowo, jak podają statystyki? Czy elblążanie są zadowoleni ze swoich pensji?

rozpoczęty ponad rok temu przez Bartłomiej Ryś

Temat zarobków jest tematem dość specyficznym, głównie patrząc na to, że w niektórych środowiskach jest to najpilniej strzeżona tajemnica. Warto się jednak temu przyglądnąć – forma zatrudnienia w Elblągu oraz zarobki z nią związane często są po prostu kpiną. Zwłaszcza, gdy pracownicy to wykwalifikowana kadra, która jest zaangażowana w pracę.

Postanowiliśmy przyjrzeć się elbląskiemu rynkowi pracy i ilości gotówki, jaką co miesiąc dostają pracownicy przeróżnych branż. Okazuje się, że nie wypadamy tak źle patrząc na zarobki ogólnopolskie. Według portalu moja-pensja.pl przeciętne zarobki w naszym mieście kształtują się na poziomie 2940 złotych brutto. Jest to kilkadziesiąt złotych lepiej, niż przeciętna pensja w województwie (2852 brutto), ale zdecydowanie mniej niż przeciętne wynagrodzenie w Polsce (3700 brutto).

W naszym mieście, przynajmniej według statystyk, lepiej zarabiają mężczyźni, niż kobiety. Różnica kształtuje się na poziomie około 500 złotych. Również według statystyk elblążanin będzie zadowolony z kwoty 2906 złotych, natomiast bardzo źle oceni pensję na poziomie 1070 złotych. Co ciekawe: student do lat 26 według pensja.net zarabia... 2480. Najwidoczniej sprawdza się tu stary dowcip, który mówi o stopniowaniu słowa kłamstwo: małe kłamstwo, większe, największe, statystyka.

Jak wygląda to naprawdę? Ciężko w Elblągu dostać jakąkolwiek pracę. Jeżeli już – to na umowę o dzieło, umowę zlecenie, a nie umowę o prace (branża ochrony osób i mienia, agencje reklamowe, dziennikarze, kierowcy itp.). Patrząc na ogłoszenia pracodawców przeważają oferty zawodowe, takie jak ekspedientka w sklepie, budowlaniec, elektryk, mechanik. Ta tendencja utrzymuje się nie tylko w naszym mieście – w całej Polsce brakuje inżynierów, osób nie na stanowiska kierownicze, a po prostu zwykłych robotników. Dzięki temu zwykły budowlaniec, który, popularnie mówiąc, ma "fach w ręku" może zarobić nawet 3 tysiące złotych (tutaj również posiłkuję się statystykami).

Mnóstwo ogłoszeń w mieście traktuje o pracy na zarobek prowizyjny bez pensji podstawowej. Taka forma zatrudnienia nie spotyka się z aprobatą potencjalnych pracowników, ponieważ nigdy nie można przewidzieć ile w danym miesiącu się zarobi. Ciężko też planować większe wydatki, mamy marne szanse na otrzymanie kredytu lub rat.

A jak wygląda sprawa zatrudnienia i zarobków u naszych Czytelników? Statystyki zgadzają się ze stanem faktycznym? Zapraszamy do dyskusji!

oceń wątek 15 7 zgłoś do moderacji
2014-02-11 08:28 30%
1

odpowiedziano ponad rok temu przez eeeeeel
dla chcącego nic trudnego, pracy jest dużo tylko ludzie wybrzydzają. Druga sprawa że sporo osób nie ma wykształcenia - a jak nie masz wykształcenia to bierz co dają a nie wybrzydzaj.
odpowiedz oceń post 7 16 zgłoś do moderacji
Gifas
2014-02-11 09:05 73%
2
odpowiedziano ponad rok temu przez Gifas
Ta pracy tyle ze hoho... spora część to oferty dla osob z grupą, studentów itd... jedyne pocieszenie to takie ze osoby po studiach inzynieryjnych jeszcze moga u nas zarobic, ale to chyba wyjątek bo młodzi ludzie nie mają większych szans na zatrudnienie w innych branzach bez praktyki... Gdyby nie moj znajomy to bym dalej siedzial bez pracy na maszynach budowlanych (zaden pracodawca w elblagu nie zatrudni Cie od tak). Niestety ale profil kandydata na pracownika w elblagu to: 40 letni stazysta z grupa inwalidzka i minimum 5 lat doświadczenia w zawodzie i znajomość 3 jezyków.
oceń post 16 6 zgłoś do moderacji
2017-03-03 12:29 33%
3
odpowiedziano ponad rok temu przez Zrezygnowany
Człowieku co ty piszesz. Na moim przykładzie : wykszt.średnie, uprawnienia na wózki widłowe,prawo jazdy kat. AM,B,B+C,C,C+E,T , kurs na przewóz rzeczy kod 95 ,zaświadczenie lekarskie ,psychotechniczne,karta kierowcy ,doświadczenie na magazynach 7lat, doświadczenie na ciezarowkach od 2012 i płacą w tym pięknym Elblągu 1800 do 2000zł to jest zarobek dobry dla Ciebie .Albo sciemniaja z daniem umowy i czekasz po kilkanaście miesięcy ....to jest śmiech na sali. Zastanów się co piszesz.
oceń post 1 2 zgłoś do moderacji
2014-02-11 09:06 73%
4

odpowiedziano ponad rok temu przez jasek
Pracownik produkcji od 3 lat w Dre na ręke ok 2500 + nadgodziny
odpowiedz oceń post 8 3 zgłoś do moderacji
2014-02-11 09:07 29%
5

odpowiedziano ponad rok temu przez obserwator
"Ciężko w Elblągu dostać jakąkolwiek pracę." zupelnie sie z tym nie zgodze. Ostatnio prowadzilem ok 4 rekrutacji..z CV ktore wplynely 80% zostalo odrzucone bo ludzie nie stosuja podstawowych zasad pisania..CV, ktore wujek google daje od reki. z 20% zaproszonych na rozmowe..ok 5% odpowiada na najprostsze rekrutacyjne pytania...chociazby: "czy wie Pan/Pani na jakie stanowisko rekrutuje" oraz "co Pan/Pani wie o naszej fiemie"...pozostale 15% odpowiada: NIE WIEM...tragedia!
odpowiedz oceń post 6 15 zgłoś do moderacji
PPHU SZAFRAN
2014-02-11 12:56 79%
6
odpowiedziano ponad rok temu przez nierób
Tak, tak. To, że ktoś jest fachowcem to wielki.... Najważniejsze jest to żeby poetycko napisać podanie obecnie zwane chuj wie dlaczego CV i znać historię danej firmy, w której chce się zatrudnić. PARANOJA !
oceń post 11 3 zgłoś do moderacji
Gifas
2014-02-11 13:31 70%
7
odpowiedziano ponad rok temu przez Gifas
ta historia firmy potrzebna jak hoho :p wazne czy ktos umie wykonac zadanie jakie jest mu powierzone ^_^
oceń post 7 3 zgłoś do moderacji
2014-02-12 00:50 33%
8
odpowiedziano ponad rok temu przez nick
tragedią jest to że krytykujesz ludzi że nie umieją CV napisać a sam
" "co Pan/Pani wie o naszej fiemie". Wytłumacz może co to ta "fiemia"?
oceń post 1 2 zgłoś do moderacji
2016-12-07 11:42 0%
9
odpowiedziano ponad rok temu przez a
chodziło o fermę
oceń post 0 2 zgłoś do moderacji
2014-02-11 09:16 67%
10

odpowiedziano ponad rok temu przez gender
Kobieta magazynier 30 lat stażu pracy - 1600 na rękę
odpowiedz oceń post 8 4 zgłoś do moderacji
2014-02-11 10:52 39%
11

odpowiedziano ponad rok temu przez Adam
Mój zarobek w Elblągu to prawie 5000 brutto (nie kierownik).
odpowiedz oceń post 7 11 zgłoś do moderacji
2014-02-11 11:29 63%
12

odpowiedziano ponad rok temu przez R.M.
Wystarczy przeglądnąć ogłoszenia. Większość ogłoszeń dotyczących zatrudnienia to szukanie pracowników z grupą, na niepełny wymiar, umowy zlecenie i o dzieło no i oczywiście mundurowi mają pole do popisu. Emeryt mundurowy lat 40+ szuka pracy.
Pozdrawiam.
odpowiedz oceń post 5 3 zgłoś do moderacji
2014-02-11 13:07 11%
13

odpowiedziano ponad rok temu przez olek-sy
Nie chwaląc się, to te 4.300 na rękę za pracę w biurze mi wystarcza :)
odpowiedz oceń post 2 17 zgłoś do moderacji
2014-02-11 21:23 17%
14
odpowiedziano ponad rok temu przez prezesWARSZAWA
Mało w ch**.Ja "nie chwaląc się" mam te nieco ponad 60 000, mi także wystarcza,a architektów najniższego szczebla zatrudniam za 5500.
oceń post 1 5 zgłoś do moderacji
2014-02-11 17:08 29%
15

odpowiedziano ponad rok temu przez oto ja
2600 na rękę, ponad 10 lat pracy w tej firmie, kierownik
odpowiedz oceń post 2 5 zgłoś do moderacji
2014-02-11 18:20 33%
16

odpowiedziano ponad rok temu przez Nickodem
Umowa o pracę - specjalista, mezczyzna - 7 500 brutto + premie
odpowiedz oceń post 5 10 zgłoś do moderacji
2014-02-11 18:45 67%
17

odpowiedziano ponad rok temu przez argo
32 lata w budownictwie w Elblągu 1750 na reke
odpowiedz oceń post 4 2 zgłoś do moderacji
2014-02-11 18:59 78%
18

odpowiedziano ponad rok temu przez argo
cenzura w necie i niepuszczają prawdy o zarobkach w Elblągu
odpowiedz oceń post 7 2 zgłoś do moderacji
2014-02-12 15:35 0%
19

odpowiedziano ponad rok temu przez fryderyk
w agencji można zarobić
odpowiedz oceń post 0 2 zgłoś do moderacji
2014-02-12 15:49 60%
20
odpowiedziano ponad rok temu przez HAOD
towarzyskiej chyba
oceń post 3 2 zgłoś do moderacji
2014-02-12 22:42 50%
21

odpowiedziano ponad rok temu przez emigrant
a ja wyemigrowałem bele gówno robie a na zycie dobrze zarobię i nie mam stresu
odpowiedz oceń post 3 3 zgłoś do moderacji
2014-02-12 23:43 60%
22

odpowiedziano ponad rok temu przez nikita
BIG Gronowo Górne niepełnosprawny /240 godzin miesięcznie / nie całe 2000 na reke.
odpowiedz oceń post 3 2 zgłoś do moderacji
2014-02-14 05:31 33%
23

odpowiedziano ponad rok temu przez Józek
o czym tu mowa kierowca autobusu ,gdzie ma naprawdę odpowiedzialną pracę zarabia na rękę około 1500 zł
odpowiedz oceń post 1 2 zgłoś do moderacji
2014-02-14 06:54 0%
24

odpowiedziano ponad rok temu przez olek
pks 80 % załogi 1400-1800 max no chyba ze nadgodziny
2014-02-14 13:57 0%
25

odpowiedziano ponad rok temu przez kika
Nie wiem kto pisze prawde o zarobkach ,bo jak sie prywatnie rozmawia to mówi sie o około 1800 zł ,wiec nie wiadomo co jest prawda
2014-03-02 22:29 25%
26

odpowiedziano ponad rok temu przez obyw.
Bez odpowiednich znajomości NIE MA PRACY W ELBLĄGU. Byłam na kilku rekrutacjach i widziałam co się dzieje. Przeciętna pensja o niczym nie świadczy bo jeden zarabia 10tys. a kilku po 1000zł. i srednia jest wysoka. Może ktoś sprawdzi ile faktycznie zarabiaja pracownicy zatrudnieni w marketach /pracujący na kasie i wykładający towar/ oraz zatrudnieni u prywaciarza na umowę zlecenie albo za najniższą krajową netto 1237,-. /A nasi posłowie i rząd bierze kolosalne pensje i premie -to jest KPINA/
odpowiedz oceń post 1 3 zgłoś do moderacji
2014-11-27 01:53 33%
27

odpowiedziano ponad rok temu przez miodek
przyglądnąć? Ale poziom dziennikarstwa.... nie najlepsiejszy
odpowiedz oceń post 1 2 zgłoś do moderacji
dodaj odpowiedź